Hrôzostrašná beštia prináša Slovincom šťastie a celoročnú pohodu

2015-02-13 12:00:00 |   |    | 

Fašiangy sú v plnom prúde a po celom svete si ľudia užívajú posledné chvíle pred pôstom. Dobrá zábava, jedlo, pitie a samozrejme bály, plesy a zábavy. Vo svete existujú rôzne spôsoby osláv a práve teraz sa pozrieme na slovinskú podobu. Strašidelné príšery sú totiž symbolom predpôstnych osláv. Ako vyzerajú a čo symbolizujú?



 

Predpôstne oslavy

 

Slovinsko ako krajina s kresťanskou, ale aj predkresťanskou, tradíciou dodržiava fašiangové zvyky. Počas tohto obdobia si tak ako u nás užívajú skvelú zábavu, ktorá vychádza z toho, že pred dlhým obdobím pôstu si treba poriadne užiť. Toto obdobie medzi zimou a jarou oslavujú aj pomocou tradičných sprievodov v maskách. Známe je hlavne mesto Ptuj, kde sa konajú veľké oslavy.

 

Kurentovanie

 

Kurentovanie, alebo teda fašiangový sprievod, ktorého meno sa odvodzuje od názvu najznámejšej masky Kurenta, je dnes už oficiálnou oslavou. Prebieha vždy poslednú nedeľu pred Popolcovou stredou a zúčastňuje sa ho takmer 100 tisíc návštevníkov. Počas tejto oslavy sa predstavia najznámejšie tradičné masky. Patria sem Kurent, Jurek, Rabolj, stará žena nesúca muža, Medveď, oráči, Diabol a iné. Všetko funguje pod patronátom „Princa,“ ktorý bol vopred zvolený. Ten je taktiež zodpovedný, aby sa každý rok fašiangový sprievod konal a aby mal zaujímavý program.

Počiatok sprievodu môžeme nájsť v 50. rokoch minulého storočia, keď sa na uliciach samovoľne stretávali ľudia a prechádzali sa v maskách. Podujatie sa oficiálne vytvorilo, aby sa zachovali extrémne rýchlo miznúce zvyky a tradície spojené s fašiangami. Hoci bolo teda kurentovanie vytvorené viac menej umelo, získalo si srdcia okolitých obyvateľov. Takto sa im podarilo zachovať tradície tak veselého obdobia.

 

Kurent

 

Najznámejšou maskou celých fašiangov v Slovinsku je práve Kurent. Ide o pôvodnú masku vyrobenú z ovčej kože. Kurent pochádza zo slovanskej tradície, kde predstavoval ducha, ktorý vyháňa zimu a víta jar. Najdôležitejšou súčasťou Kurenta je maska hlavy. Podľa nej sa aj jednotlivci odlišujú a dá sa zistiť, z ktorej oblasti pochádzate. Ďalšou dôležitou súčasťou masky sú kravské zvonce, každý Kurant ich má na opasku 5. Podľa opisu z 19. storočia maska vyzerala „ako keby práve utiekla z pekla a so samým diablom bola spriaznená.“ Mnoho rokov dozadu sa Kurenti pohybovali v malých skupinkách a navštevovali domácnosti, ktoré vďaka nim mali celý rok šťastie.

 

Pozrite si aj video toho, ako Kurentovia odstrašujú zimu:

Zdroj/autor: kurentovanje.net, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa