Na vlastné oči: Maratón v Ríme, zážitok nielen pre športovcov

2016-04-20 00:00:02 |   |    | 

Pred týždňom, v nedeľu 10. apríla sa v Ríme uskutočnil 22. ročník rímskeho medzinárodného maratónu. A my sme boli pri tom.



 

Rím je jedno z najkrajších európskych metropol a zabehať si v jeho uličkách, kde sa písala história, je úžasným zážitkom. Do Ríma sme prileteli ako mnohí ďalší turisti už v piatok (8.4.), aby sme si mesto stihli vychutnať a nabažiť sa neopakovateľnou atmosférou. Pre návštevníkov zo Slovenska je najjednoduchšie dostať sa do Ríma letecky buď z Bratislavy, Budapešti alebo Viedne. My sme leteli nízkonákladovou spoločnosťou Ryanair s príletom na malé rímske letisko Ciampino. Do centra Ríma sa dostanete veľmi jednoducho. Pred letiskom stoji viacero autobusov rôznych spoločnosti a tie vás odvezú až k železničnej stanici Termini. Cesta trvá okolo 40 minút. Nám sa osvedčila autobusová spoločnosť Schiaffini. Lístok tejto spoločnosti stojí 3,90 eur.

 

Ako cestovať v Ríme

Z hlavnej železničnej stanice Termini je jednoduchý prístup do všetkých častí Ríma. Práve na nej sa totiž stretávajú obe linky metra A a B. Stanovištia tu majú i autobusy a električky mestskej hromadnej dopravy. Nám sa osvedčilo metro. Je jednoduché a prehľadné.  Jednorazový lístok na verejnú dopravu stojí 1,50 eur a platí 100 minút. Lístok si kúpite buď v automatoch alebo v stánkoch (Tabacchi). Vlaky v metre jazdia každé 4 minúty od 5,30 až do 23,30 hodiny a cez piatok a víkend až do 1,30 hodiny. Lístok si pred vstupom do metra označíte v turnikete, až vtedy sa vám turniket otvorí a vy môžete vojsť na nástupište. Pozorne sledujte konečnú stanicu trasy. Podľa nej sa totiž orientujete a nastúpite na smer, ktorý potrebujete.

 

Príprava na maratón

Obrovské podujatie, akým bezpochyby maratón je, si vyžaduje dokonalú organizáciu. A i keď sa o Talianoch hovorí, že sú chaotickí, maratón zvládajú na jednotku. Tohto roku sa konal o niečo neskôr ako po iné roky. Zvyčajne sa totiž behá koncom marca. Kvôli Veľkej noci však termín museli posunúť, a tak pre mnohých bežcov už bolo počasie „priteplé.“ Bolo slnečno a 28 stupňov. Pred samotným behom si musia bežci vyzdvihnúť čísla. Registrácia a Expo bolo v Kongresovom paláci v modernej štvrti EUR, ktorú dal vystavať ešte Mussolini. Ako na každom podobnom podujatí, i na rímskom EXPE sa prezentovalo množstvo športových značiek a reklamu si robili i ďalšie európske a svetové maratóny.

 

Štart pred Koloseom

A deň „D“ je tu. Už od skorého rána prúdili davy bežcov ku Koloseu, odkiaľ sa štartovalo. Keďže hrozba terorizmu desí organizátorov veľkých podujatí, nič nenechali na náhodu. Na každej stanici metra stáli vojaci so samopalmi. V uliciach bolo množstvo policajtov. Bezpečnostné opatrenia však nenarúšali priebeh podujatia, ani zbytočne netraumatizovali divákov. Na štart maratónu sa postavilo vyše 21 tisíc bežcov. Tí boli rozdelení do štyroch vĺn, ktoré púšťali po 5 minútach. Samozrejme v prvej elitnej vlne A boli najväčší favoriti. Ako to poznáme aj u nás v Košiciach, bežcom spríjemňovali trasu hudobné telesá. Samotná trasa rímskeho maratónu je veľmi atraktívna. Bežci prebehnú okolo najznámejších pamiatok a i diváci majú možnosť rýchleho presunu zo stanovíšť. Svojich bežcov tak môžu nafotiť a uvidieť na rôznych miestach. Rímsky maratón je o niečo náročnejší ako bratislavský, košický alebo pražský. Behá sa totiž aj do kopcov a po dlažobných kockách. Milé bolo stretnúť na maratóne aj slovenských bežcov. Všetci, ktorí ho zvládli, si zaslúžia veľký obdiv.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: mik
Zdroj: mik

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa