Dovolenka ako veľký žúr: Spojte cestovanie s najlepšími hudobnými festivalmi v Európe

2017-05-04 00:00:00 |   |    | 

Ak milujete cestovanie a radi si vypočujete dobrú hudbu, môžete sa vybrať na niektorý zo známych európskych festivalov. Tie si však naplánujte tak, aby ste v danej krajine zostali pár dní navyše a urobili si tak zároveň aspoň krátku poznávaciu dovolenku.



 

Pohoda, Trenčín

Termín: 6. - 8. 7. 2017

Headlineri: Solange Knowles, Birdy, Future Islands, Slaves, Jake Bugg a iní

Najznámejší slovenský festival má výborné meno aj v zahraničí. Na svojom pódiu vďaka tomu pravidelne víta tie najväčšie hviezdy hudobného sveta. Po prvýkrát sa konal v roku 1997 na futbalovom ihrisku v Trenčíne, no už o niekoľko rokov ho museli organizátori presunúť na väčší priestor na tunajšie letisko. Ich hlavným mottom je spájať ľudí rôznych štýlov a názorov. Pravidelne ponúkajú niekoľko tematických stageov a k dispozícii máte vždy desiatky zaujímavých workshopov.

 

Čo iné navštíviť?

Prioritne si istotne urobíte program priamo v Trenčíne. Tam môžete zájsť na hrad, ktorý síce nemá tak bohato zariadený interiér, no z Matúšovej veže ponúka najlepší výhľad na mesto. Na nádvorí neobíďte slávnu Fatimskú studňu. Dole pod hradom sa nachádza bývalý Katov dom, v ktorom údajne straší a v neďalekom hoteli si môžete pozrieť prvý pôvodný rímsky nápis na skale. Ak vám zostanú sily na dlhšie výlety, môžete sa vybrať na blízky hrad Beckov alebo na zrúcaninu Čachtického hradu.

 

Sziget, Budapešť

Termín: 9. - 16. 8. 2017

Headlineri: Kasabian, George Ezra, Jamie Cullum, Mando Diao, The Kills, PJ Harvey a iní

Maďari majú svoju perlu v podobe ostrova slobody Sziget. Po prvýkrát sa festival konal v roku 1993 a odvtedy stihol privítať v podstate všetky veľké mená. Obvykle trvá jeden týždeň a vždy pre návštevníkov pripravuje aj bohatý sprievodný program, ktorý im spestrí hudobný zážitok.

 

Čo iné navštíviť?

Čakanie na vašu obľúbenú kapelu si môžete skrátiť návštevou Budapešti. Katedrála sv. Štefana je voľne prístupná a z vyhliadkovej veže si môžete pozrieť hradný vŕšok so starými mestskými hradbami. Tam nájdete aj známu Rybársku baštu a môžete nazrieť do kostola, v ktorom korunovali cisárovnú Sisi. Na predmestí sa môžete prejsť Tropicariom a keď budete mať chuť na oddych, zájdite si do niektorých z historických kúpeľov. V lete si doprajte tiež príjemnú plavbu po Dunaji, ktorú ponúkajú až do neďalekého Szentendre.

 

Nos Alive, Lisabon

Termín: 6. - 8. 7. 2017

Headlineri: Depeche Mode, Foo Fighters, The Kills, Kodaline, Imagine Dragons a iní

Jeden z mladších európskych festivalov, ktorý si však hneď od začiatku vybudoval vynikajúce meno a už na prvom ročníku hostil tak veľké hviezdy ako Pearl Jam, Linkin Park alebo Beastie Boys. Hudobný časopis NME ho dokonca zaradil medzi dvanásť najlepších európskych festivalov. Koná sa vždy na predmestí Lisabonu, má dva hlavné pódiá a vždy trvá tri dni.

 

Čo iné navštíviť?

Nenechajte si ujsť predovšetkým samotné centrum Lisabonu. Odvezte sa historickou električkou, ktorá stojí pri všetkých hlavných atrakciách. Zájdite do štvrti Belém, kde sa nachádza rozsiahly kláštorný komplex, pekáreň s pravými portugalskými koláčikmi a veža, ktorá stráži celé mesto. V centre nájdete tiež niekoľko bezplatných múzeí a kláštorov. Ak máte v pláne dlhšiu dovolenku, zájdite aj do susednej Sintry s troma nádhernými palácmi.

 

Primavera Sound, Barcelona

Termín: 31. 5. - 4. 6. 2017

Headlineri: Arcade Fire, Frank Ocean, Aphex Twin, Grace Jones a iní

Festivalovú sezónu môžete odštartovať v horúcom Španielsku. Primavera Sound sa po prvýkrát konal v roku 2001 ešte v komornejšej atmosfére v Poble Espanyol. Potom však prešiel do väčších priestorov a navyše sa zároveň organizuje aj v susednom Portugalsku, kde ho môžete navštíviť v Porte. Festival má byť prepojením mestského života a modernej hudby.

 

Čo iné navštíviť?

Je len na vás, či dáte skôr prednosť veľkomestu a pozriete si pamiatky v Barcelone, alebo zájdete do Girony, ktorá má pokojnejšiu prímorskú atmosféru. V Barcelone si okrem spomínaného Poble Espanyol, skanzenu s domami z rôznych regiónov Španielska, nenechajte ujsť ani možnosť plavby popri pláži, návštevu zábavného parku Tibidabo so skvelými atrakciami aj pre dospelých a potom samozrejme tiež Gaudího pamiatky.

 

Glastonbury, Anglicko

Termín: 22. - 26. 6. 2017

Headlineri: Adele, Muse, Coldplay, ZZ Top, Beck, The Last Shadow Puppets a iní

Len pár festivalov má také meno, že headlineri samotní túžia po tom, aby sa na ňom mohli objaviť. Glastonbury je jedným z najdlhšie fungujúcich sviatkov hudby. Po prvýkrát ho začali organizovať v sedemdesiatych rokoch, keď mal povesť voľných stretnutí hippie fanúšikov. Teraz má podstatne komerčnejší charakter a pravidelne na ňom uvidíte najmä najväčšie hviezdy britskej hudobnej scény, no tešiť sa môžete aj na menej známych interpretov a menšinové žánre.

 

Čo iné navštíviť?

V samotnom Glastonbury je to istotne najmä historická katedrála. Hodinu cesty odtiaľ môžete zájsť k slávnemu Stonehenge a pokiaľ budete letieť cez Londýn, tak si určite prezrite hlavné múzeá, ktoré sú tam zadarmo, Tower of London s kráľovskými klenotmi, adrenalínovú zábavku London Bridge Experience alebo ak ste futbalovým fanúšikom, navštívte niektorý zo štadiónov vášho obľúbeného klubu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa