Keukenhof: Záhrada Európy, ktorej kraľujú tulipány

2017-09-13 12:00:00 |   |    | 

Holandsko je známe ako krajina tulipánov. V čase hlavnej sezóny tu polia zdobia státisíce týchto kvetov, ktoré potom vyvážajú do celého sveta. Turisti vtedy obdivujú nielen desiatky rôznych odtieňov, ale vždy aj nejaké nové druhy. Hlavným domovom tulipánov je záhrada Keukenhof. Na rozdiel od iných botanických záhrad je sprístupnená vždy iba dočasne a dvere pre návštevníkov otvára len počas pár mesiacov v roku. Ako odmenu za čakanie im však ponúkne tie najnádhernejšie kvetinové koberce sveta.



 

Záhrada z 15. storočia

S nápadom postaviť v tejto oblasti rozsiahlu záhradu prišla už kontesa Jacqueline Bavorská. Tá sa rozhodla spolu so svojim partnerom vybudovať miesto, kde by pestovali rôzne druhy ovocia a zeleniny. Vtedy sa písalo len 15. storočie a tento nápad stál na začiatku dlhej histórie najkrajšej holandskej záhrady. Už vtedy dostala pomenovanie Keukenhof, čo v preklade znamená „kuchynská záhrada“.

V 17. storočí postavili na tomto mieste hrad s rovnakým pomenovaním, parku dodali elegantnejší charakter a prerobili ho do tradičného anglického štýlu. Od roku 1949 sa oň začali starať profesionálni záhradníci. Dvadsať z nich vytvorilo v tomto roku prvú otvorenú výstavu, ktorá sa odvtedy organizuje vždy počas jari.

 

Dva mesiace rozkvitnutých záhrad

V súčasnosti sa záhrada rozprestiera na ploche 32 hektárov. I keď sa v nej pracuje celoročne, pretože postupne sa pripravujú nové rozloženia kvetov a nové ukážky záhradníckych prác, verejnosti je prístupná iba počas dvoch mesiacov. Dátum sa každoročne mení, no Keukenhof je otvorený vždy približne od polovice marca do polovice mája. V roku 2018 to bude konkrétne v čase od 22. marca do 13. mája. Ideálny čas na návštevu je v polovici apríla, keď sú už všetky kvety v plnej kráse.

Záhrada sa nachádza v mestečku Lisse, ktoré je vzdialené 45 kilometrov od Amsterdamu. Je teda ľahko dostupná a pokojne môžete jej návštevu spojiť s výletom do Amsterdamu alebo Rotterdamu, ktorý sa tiež nachádza v blízkosti. Cena vstupenky bola tento rok 16 eur. V záhrade môžete byť neobmedzene počas jedného dňa a pokiaľ si zaplatíte vstupné prostredníctvom internetu, získate výhodu priameho vstupu bez čakania v rade. Záhrady sú otvorené vždy od 8:00 do 19:30.

 

Milióny kvetov a sto spoločností

Celá záhrada je rozdelená do niekoľkých častí. Počet rastlín sa každoročne mení, no organizátori sa snažia priniesť vždy aspoň sedem miliónov kvetov, medzi ktorými sa nachádza i sto vzácnych kráľovských druhov. Keukenhof nemá stálych záhradníkov. Pri plánovaní novej výstavy sa jej plocha rozdelí medzi približne sto spoločností, ktoré tam prezentujú svoj talent a pohľad na záhradníctvo. Tie musia vopred predostrieť svoje plány, aby mohli všetci zladiť jednotlivé časti a uchovali záhrade jednoliaty ráz.

 

800 druhov tulipánov

V niektorých úsekoch má Keukenhof podobu bežných záhrad, keď sú tam vysadené kvety v rovných záhonoch a dbá sa skôr na pestrosť ich zloženia. Pozrieť si však môžete aj zaujímavejšie lokality, v ktorých vytvárajú podľa presných schém zložité obrazce, ktoré sú často inšpirované tradičnou holandskou kultúrou. Na tú odkazujú aj malé veterné mlyny, ktoré dodávajú parku milšiu atmosféru. Hlavnou kvetinou v Keukenhofe je prirodzene tulipán. Majú tam až 800 rôznych druhov tejto rastlinky a pokiaľ si chcete pozrieť najvzácnejšie z nich a dozvedieť sa o tomto symbole krajiny viac, vyberte sa do pavilónu Juliana, ktorý sa venuje najmä týmto kvetom.

 

15 kilometrov chodníkov

Rozsiahla plocha parku umožňuje celodenné bohaté využitie času. Keukenhof je uspôsobený tak, aby tam našli priestor pre oddych a zábavu dospelí i deti. Okrem prezerania nádherných kvetov si môžete pripraviť aj ďalší zaujímavý program. Medzi jednotlivými časťami záhrady sa nachádza až 15 kilometrov chodníkov.

Pokiaľ si chcete všetko dobre obzrieť a netúžite iba pobehovať medzi najzaujímavejšími časťami, mali by ste si naplánovať návštevu Keukenhofu na viacero dní. Niektoré časti parku slúžia ako oddychové zóny, v ktorých sa môžete posadiť na lavičky v obklopení kvetov a sledovať toto nádherné prostredie. V záhradách sa nachádzajú aj podniky s občerstvením či preliezky pre najmenších. Počas každého víkendu majú navyše pripravený zaujímavý program. Tento rok to boli hudobné slávnosti, víkend venovaný deťom, veľký trh s kvetmi, romantický víkend aj gastronomický festival.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Keukenhof

Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa