Perníkové mestečko: Kráľom Vianoc je francúzsky Colmar

2019-12-23 08:00:01 |   |    | 

Alsaské mesto Colmar patrí k najvyhľadávanejším miestam vo Francúzsku. Jeho historické centrum vyzerá, akoby sa v ňom zastavil čas. Ak hľadáte to najvhodnejšie obdobie na jeho návštevu, vyberte si advent. V predsviatočnom čase je ako vystrihnuté z vianočnej rozprávky, ktorú musia milovať deti aj dospelí.



 

Perníkové mestečko

Vianočné trhy sa v Colmare konajú od konca novembra do konca decembra. Stredoveké centrum mesta vtedy ožije ešte väčším počtom návštevníkov, ktorí mu vymýšľajú rôzne milé prezývky. Zo všetkých najkrajšia je jednoznačne „perníkové mestečko“, ktorá naráža na nádherné dobové domy s farebným priečelím. Na prvý pohľad totiž Colmar vyzerá ako sladká dedinka z medovníčkov, ktorú potom ešte dozdobia tisíckami žiaroviek a dodajú jej neopakovateľné čaro.

Trhy sú rozdelené do šiestich častí, ktoré sa nachádzajú blízko seba, takže ich pohodlne navštívite aj počas jedného večera. Každý z nich sa špecializuje na nejaký iný zaujímavý tovar. Tie hlavné sa nachádzajú na námestí pri katedrále a majú tam najmä stánky s občerstvením. Najznámejšími pochúťkami sú pečená korenená tekvica, tekvicová polievka a nechýba ani milované francúzske víno, ktoré pripravujú na teplo, ale dostanete aj pohárik správne vychladeného nápoja. Sladkou špecialitou sú koláčiky mannele, ktoré majú podobu pečiva v tvare mužskej figúrky. V ceste sa nachádzajú hrozienka a kúsky čokolády a táto pochúťka sa jedáva k horúcej čokoláde.

 

Korčuľovanie s tými najlepšími kulisami

Na malej ploche tohto mesta sa môžete tešiť z množstva zaujímavých zimných atrakcií. Tou hlavnou je klzisko, ktoré sa nachádza priamo v obklopení historických budov, takže vďaka tomu zažijete to najzaujímavejšie korčuľovanie. Deti môžu hodiť list do obrovskej schránky, ktorá je určená pre Santu Clausa.

Počas celého adventu organizujú rôzne tvorivé dielne, počas ktorých sa naučíte vytvárať kreatívne darčeky pre blízkych alebo vianočné ozdoby. Veľmi obľúbené sú výstavy domácich remeselníkov, na ktorých priamo predvádzajú svoje zručnosti. K tomu si prirátajte nádherný drevený betlehem a pravidelné hudobné vystúpenia, ktoré robia z Colmaru top vianočné mesto v Európe.

 

Kostol svätého Martina

Po prechádzke vianočnými trhmi sa na druhý deň môžete vydať na spoznávanie mesta. Jednou z jeho dominánt je Kostol svätého Martina, ktorý domáci až dodnes tvrdohlavo nazývajú katedrálou. O tento status prišla na začiatku 19. storočia, ale zvyk je stále silnejší ako realita, takže aj námestie pred ním volajú Katedrálové námestie.

Budova je vynikajúcim príkladom gotickej sakrálnej architektúry, ktorá skvele zapadá do sviatočnej atmosféry. V interiéri sa nachádza nádherný gotický oltár a organ, krásne vitráže, ale aj vyrezávané umelecké zdobenie.

 

La Maison des Tetes

Niektoré domy v historickom centre sú inšpirované nemeckým štýlom architektúry. Takým je aj La Maison des Tetes, čo v preklade znamená „dom hláv“. Svoje pomenovanie dostal podľa extravagantnej výzdoby, ktorú mal v minulosti. Jeho fasádu zdobilo 106 kamenných sôch ľudských tvárí. Kvôli zhoršujúcemu sa stavu ich museli zložiť dole a renovovať, takže v súčasnosti tam nájdete iba pár odkazov na tento unikát. Kedysi tento dom patril bohatému obchodníkovi, ktorý isté obdobie zastával post starostu Colmaru.

 

Maison Adolph

V minulosti sa v tomto dome nachádzala strážnica. Bývali tam strážcovia zákona a zasadal tam tiež výbor, ktorý prijímal dôležité mestské ustanovenia. Keď sa členovia spoločenstva na niečom zhodli, oznamovali to obyvateľom Colmaru z veľkého ozdobného okna, ktoré sa nachádza priamo na jeho priečelí. Dom patrí medzi dôležité renesančné pamiatky v celom regióne a má veľmi zaujímavé prvky zdobenia z tejto éry. Priamo v jeho susedstve sa nachádza aj najstaršia budova v meste, ktorá kedysi nadväzovala na pôvodnú menšiu kaplnku.

 

La Poissonnerie

Dnes je štvrť La Poissonerie jednou z najfotografovanejších v celom Colmare. Nachádza sa priamo pri rieke a vytvára tak krásne scenérie. V minulosti to bolo miesto, kde žili najmä domáci rybári. Tí mali v tej ére veľmi významné postavenie, pretože sa starali o obživu veľkej časti obyvateľov a patrili tak k najbohatším obchodníkom.

Pravidelne každý deň odtiaľ odchádzali na lov rýb a na promenáde v tejto štvrti ich potom predávali vo veľkých sudoch. V súčasnosti v tejto časti sídlia štýlové podniky a butiky.

 

Alsaská vínna cesta

Colmar má taktiež významnú pozíciu v Alsaskej vínnej ceste. V okolí tohto malebného mestečka je množstvo známych viníc, ktoré sa starajú o základ produkcie celého regiónu. Sprievodcovia preto odporúčajú, aby ste si jeden deň rezervovali aj na potulky po tejto cestičke, ktorá vám predstaví najlepšie vinárstva v okolí. Jedna z najvýznamnejších zastávok je v charizmatickom Eguisheime, ktorý je menej známym bratom Colmaru. Taktiež má nádherné historické centrum s dobovými stavbami, ktoré sú inšpirované francúzskou a nemeckou architektúrou.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Tourisme Colmar

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa