Perla v srdci katalánskych Pyrenejí

2012-09-20 11:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Katalánsko sa môže pochváliť nejedným skvostom hodným návštevy tejto krajiny. No jedinou perlou je v Pyrenejách Národný park Aiguestortes y Estany de Saint Maurici. V preklade z katalánčiny to znamená Národný park točitej rieky a jazera Svätého Mórica.



Svojou rozlohou cez 400 km², vyše 200 ľadovcovými jazerami a unikátnymi tvarmi vrcholkov hôr sa radí medzi perly španielskej divočiny. Nadmorskou výškou od 1 450 m. n. m. po 3 017 m. n. m. ponúka jedinečné dobrodružstvá.

 

Espot a Boi

Tieto dve malé dedinky, zabudnuté v čase a v priestore, kam vedie slepá cesta, ročne privítajú tisíce turistov z mnohých krajín sveta. Sú to totiž vstupné brány do horského parku. Malé typické horské katalánske dedinky, počet obyvateľov menej než tristo, jedinečná kamenná architektúra a typické úzke uličky vás budú sprevádzať na ceste za pyrenejským dobrodružstvom.

Prepletené hotelmi a kempami či zabudnutými, horskými reštauráciami prevedú návštevníka prierezom tunajšej kultúry a gurmánskymi chuťovkami, čo nedostanete ani v Barcelone.

Dominantami sú tu staré kostolíky a vežičky z dôb, kedy tu žili Mauri a ďalšie kultúry, ktoré zanechali stopy na živote týchto bezstarostných ľudí.

 

Snehule a tiene Kostilama

Horská flóra sa pýši zmiešanými biotopmi západných a východných druhov rastlín a krov. Stretávajú sa tu ázijské a európske druhy bylín a tráv, no pri návšteve v neskorú jar sa do pamäti človeka vštepí len pohľad na kvitnúce húštiny rododendrónov. V ich spletitých a ťažko dostupných konároch sa skrývajú hluchánie kuriatka a pri väčšom šťastí aj snehobiela snehuľa horská, pozostatok z dôb ľadových. Teraz ju môžeme nájsť len na niektorých pohoriach Európy a po celej Škandinávii.

Najviac exoticky však pôsobia tiene supov prelietajúce nad turistickými chodníkmi a hľadajúce mŕtve kravy a ovce. Nad ich hlavami však krúži tieň Kostilama, „Tranquilos“, alebo Quebrantahuesos“, ako volajú Katalánci Orlosupa bradatého. Jeho presný preklad je „Ten, čo láme kosti“. Vznesie sa s nimi do výšin nad oblaky a pustí kosti na zem. Potom sa nakŕmi kostnou dreňou.

V 41 stupňových horúcich dňoch, ktoré často môžu skončiť búrkou od Atlantiku, tu často vidíme aj danielie stáda po desiatkach oddychujúce v tieni horského borovicového lesa, kamzíky pyrenejské preháňajúce sa s mláďatami, kde ľudská noha nevkročila, či množstvo voľne pasúcich sa stád kráv, koní a oviec. Nie je zvláštnosťou vidieť aj pár polodivokých kôz na svahoch v okolí dedín, susediacich s hranicami parku.

 

V lete aj v zime

Turistická infraštruktúra ponúka množstvo atrakcií, od sprievodcovských služieb, taxíky v podobe bielych landroverov voziace turistov za mierny poplatok hore na jazero Svätého Mórica či na iné chaty v okolí, až po vysokohorskú turistiku v horúcom, ale vodou pretkanom horskom prostredí. V zime je lákavé zjazdové lyžovanie, bežky a za občiansky preukaz aj bez poplatku požičané páry snežníc a paličiek. Stačí len zapísať meno a adresu do knihy pôžičiek. Vrátiť ich môžete aj na druhej strane parku.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa