Svetové unikáty – Najstaršiu sprístupnenú jaskyňu sveta a európske skvosty objavíte v Slovinsku

2015-07-02 08:00:00 |   |    | 

Viete, kde sa nachádza jedna z najväčších európskych jaskýň? Jej domovom je Slovinsko, krajina ktorá má veľa spoločného so Slovenskom, samozrejme okrem mora.



 

Peši aj na kolesách

 

Ak sa počas tejto letnej dovolenky chystáte k Jadranskému moru, máte jedinečnú možnosť navštíviť najväčšie a najkrajšie jaskyne Slovinska, medzi ktoré patrí aj Postojna. Od nášho hlavného mesta je vzdialená asi 500 km, pri cestovaní po diaľnici. Medzi jej jedinečnosti patrí úctyhodná dĺžka 21 km a dvojkoľajová železnica. Postavená bola už v roku 1872 a jedným z prvých rušňov ktorý viezol vagóny bol ten na benzínový pohon, neskôr kvôli zlej viditeľnosti a ochrane jaskyne bola železnica elektrifikovaná. Cesta vláčikom umožňuje návštevníkom nezabudnuteľnú prehliadku. Vláčik má len obmedzenú trasu a zvyšok jaskyne si musíte pozrieť peši. Je to však rarita a márne by ste  hľadali niečo podobné niekde inde na „starom kontinente.“

O tom, že jaskyňa má viacero naj, svedčí aj tá skutočnosť, že prírodná pamiatka je pre širokú verejnosť otvorená už viac ako dvojstoročie a medzi prvými oficiálnymi návštevníkmi bol aj arcivojvoda Ferdinand I.. Za zmienku stojí aj najstaršia jaskynná pošta, má viac ako 112 rokov a stále sa teší veľkej obľube návštevníkov. Ak chcete poslať svojim priateľom a známym pohľadnicu z nejakého mimoriadneho miesta, máte o dôvod navyše navštíviť Postojnu. Zaradíte sa tak k viac ako 35 miliónom návštevníkom, ktorí tak už urobili. Toto číslo je skutočne závratné, ale má svoje opodstatnenie - podzemný priestor má neskutočne krásnu výzdobu. Stalagmity, stalaktity a stalagnáty, a teda kvaple vás ohúria svojou pestrosťou najmä v Červenej, Bielej a Špagetovej sieni. Možno si práve teraz myslíte, že v jaskyni okrem krásnej výzdoby nemôžete nájsť nič zaujímavé alebo živé. Opak je však pravdou, nájdete tu pomerne pestrú paletu živočíchov. Tie sú prispôsobené podmienkam bez slnečného svetla, a preto majú slabú až žiadnu pigemntáciu (zafarbenie). Tými najkrajšími a najzaujímavejšími sú Jaskyniar vodný a tkz. „ľudská ryba.“ Vďaka viacerým vedeckým prácam môžu všetci návštevníci tohto prírodného skvostu obdivovať živé živočíchy na vlastné oči.

 

Sekundant

 

Jaskynné živočíchy si môžete pozrieť i v ďalšej slovinskej jaskyni, Škocjanskej jame. Je domovom vzácnych druhov ako sú jaskynné netopiere a málo pigmentované bezstavovce. Vďaka vedeckému výskumu sa zistilo, že práve tu pred viac ako 5000 rokmi žil človek. Obidva podzemné priestory, Postojna aj Škocjanska jaskyňa, sú zapísané do Zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO.

 

Nad zemou

 

Presunieme sa teraz z podzemia na zemský povrch. V Slovinsku nájdete aj povrchovú formu krasu, to znamená že jaskyne a iné geologické útvary, ktoré sú akoby na povrchu. Krasové územie Slovinska je tvorené vápencami, podobne ako je tomu všade inde na svete. Vytvára veľké územie tzv. krasovú plošinu. Nachádza sa nad Terstským zálivom a lemuje ju Vipavská dolina. Na jej území nájdete veľké množstvo jaskýň a závrtov, ich počet sa odhaduje cez 8000. Hovoríme teda o „veľmoci krasového územia“ v Európe. Táto krásna časť sveta drží aj ďalší historický rekord, nachádza sa tu totiž jaskyňa Vilenica u Divače, ktorá ako prvá na svete ukázala svoju krásu turistom.

 

Ak chcete aj vy spoznať európsky podzemný skvost, navštívte Slovinsko. Miestne jaskyne sa vám poďakujú svojou krásou ale aj pozitívnym vplyvom na vaše zdravie. Je totiž známe, že návšteva podzemných priestorov má pozitívny vplyv na horné dýchacie cesty vďaka prítomnosti uhličitanu vápenatého. Spojíte tak príjemné s užitočným a pri vstupe do jaskyne nájdete nečakané prekvapenie tzv. Predjaskynní hrad, ktorý vás prenesie do histórie.

Zdroje/autor: postojnska-jama.eu, slovenia.info, park-skocjanske-jame.si,Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa