Bled a Bohinj: Dve najkrajšie jazerá Slovinska len na skok od seba

2017-05-18 12:00:00 |   |    | 

Obe sa nachádzajú v obklopení majestátnych Júlskych Álp, no každé z nich je iné. Jazero Bled po celom svete preslávil malebný ostrovček s kostolom a najstarší hrad v Slovinsku, Bohinj si vás zas opantá svojou drsnou krásou. Tieto dva skvosty navyše delí len 26 kilometrov. Tak prečo nenavštíviť oba?



 

Jazero Bled

Jazero Bled sa nachádza v Júlskych Alpách na úpätí národného parku Triglav a zároveň len 55 km od hlavného mesta Ljubljana. Z ktorejkoľvek strany sa k nemu priblížite, na prvý pohľad Vás očarí a vy sa budete cítiť ako v rozprávke. Ak stojíte počas prechádzky okolo tohto neobyčajného glaciálno–tektonického jazera na správnom mieste, naskytne sa Vám súčasne pohľad na malý ostrovček uprostred priezračnej vody a tiež na najstarší hrad v Slovinsku vysoko nad ním.

V jazere, ktoré vo svojej maximálnej hĺbke dosahuje približne 30 metrov, môžete skutočne dokonale pozorovať vodnú faunu a flóru. Pomedzi korene na hladine vznášajúcich sa červených a bielych lekien plávajú mnohé druhy rýb ako kapre, sumce, šťuky, zubáče a ďalšie. Samozrejme aj sami sa môžete ponoriť do osviežujúcej vody a vychutnávať si okolitú scenériu v plavkách.

Ak ste si ostrovček dobre poobzerali z každej strany, určite sa oplatí vstúpiť na neho aj osobne. Keď si zapožičiate drevený čln a svojpomocne odveslujete na túto malú pevninu, budete mať z výletu naozajstný zážitok.

Keď vystúpite po 99 barokových schodoch a obzriete sa naspäť k vode, kde parkujú farebné člnky návštevníkov, budete sa cítiť, akoby ste aj vy patrili k svadobčanom, ktorí ostrov a jeho kostolík „Nanebovstúpenia Panny Márie“ naozaj často navštevujú. Tu si aj vy môžete potiahnúť lanom „zvona želaní“ zo 16. storočia a keď vzdáte úctu panne Márii, iste sa vaše priania stanú skutočnosťou.

Ak ste dobrodružnú plavbu úspešne zvládli, odporúčame navštíviť aj Bledský hrad, týčiaci sa vo výške 130 metrov na brale nad jazerom. Hrad bol v roku 1004 venovaný biskupom z Brixenu, ktorí tam však nikdy trvalo nebývali. Navštevovali ho pomocou konského záprahu vždy len na pár dní. V roku 1952 hrad prešiel rozsiahlou 10 rokov trvajúcou renováciou, kedy bol aj lepšie prispôsobený návštevám turistov. V barokovej časti hradu môžete spoznať históriu miestnej kultúry bývania, nájdete tu však aj archeologickú časť  staroslovanských pohrebísk alebo zbierku zbraní zo 16. až 18.storočia.

A keď večer zatúžite po oddychu alebo inom druhu zábavy, mestečko Bled vás nenechá v štichu a ponúkne množstvo ubytovacích možností, barov či reštaurácií.

 

Jazero Bohinj

Ak máte stále chuť porovnať očarujúce jazero Bled s inou vodnou plochou, určite odbočte aj k jazeru Bohinj, ktoré sa nachádza len 26 km juhozápadne od Bledu. Tu sa váš pocit veľkoleposti ešte zvýrazní, lebo kopce Júlskych Álp sa týčia doslova z hladiny jazera. Máte pocit, že skalnaté steny vás akosi zvierajú a skutočne pocítite silu hôr a prírody. Určite budete na chvíľu len tak stáť a obdivovať  monumentálnosť tohto miesta.

Bled je láskavé a prívetivé jazero, no Bohinj vás svojou drsnou krásou opantá. Keď uzriete jeho hladinu, uvidíte toľko rýb, ako asi ešte nikdy a máte pocit, že stačilo by len hodiť sieť a samé by vám do nej naskákali. Ak sa Vám takýto obraz páči, iste oceníte, že Bohinj navštevuje menej turistov a vládne tu väčšia pohoda a voľnosť. Okolie odporúčame obdivovať z loďky, sedadla bicykla alebo prechádzkou množstvom turistických trás.

Zaujímavé je poznanie, ako pomenovanie tohto jazera vzniklo podľa legendy. Keď Boh dal ľuďom zem, uvedomil si, že zabudol na hŕstku dobrých, no mlčanlivých ľudí, ktorých skromnosť a trpezlivosť bola tak veľká, že on sám pocítil voči ním ľútosť. Chcel to napraviť, preto sa rozhodol darovať im najkrajší kút krajiny, ktorý si pôvodne ponechával pre seba. Jazero teda pomenovali na znak vďaky Bohu „Bohinj“.

Pri potulkách okolo Bohinjskeho jazera, keď prejdete kamenným mostom, ktorý sa elegantne ohýba ponad číru hladinu, narazíte aj na malý vyše 700-ročný kostolík, ktorý každého milovníka stredovekej architektúry osloví najmä svojimi nezvyčajnými freskami z 15.a 16. storočia. Nie je celkom bežné, aby na stenách takýchto stavieb bolo znázornené krvavé zoťatie hlavy patróna kostola, no nájdete tu aj Kaina s Ábelom, osoby trpiace strúmou (zväčšením štítnej žľazy) či zriedkavý symbol bieleho diabla.

Ak chcete vojsť hlbšie do národného parku Triglav a uvidieť nezvyčajný vodopád, ktorého vodný zdroj sa rozvetvuje na dve časti v tvare  písmena A, stačí sa previezť na neďaleké parkovisko hoc aj miestnou dopravou. Prechádzka lesom k vodopádu „Slap Savica“ je príjemným spestrením a výsledok padajúcej vody z výšky 78 metrov naozaj stojí za to.

Mohli by sme polemizovať, ktoré jazero sa pýši väčšou príťažlivosťou, no s istotou vieme povedať, že obe si zaslúžia rovnakú pozornosť a preto ani jedno z nich pri návšteve Slovinska  nevynechajte.

 

Auto: Lucy Uhorskai           

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: www.slovenia.info
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa