Plitvické jazerá a ich bosnianska verzia: Porovnali sme oboje a výsledok nás prekvapil

2019-05-27 00:00:01 |   |    | 

Plitvica a Ljubuški sú dedinky na Balkáne, ktoré spája voda. Plitvické jazerá pozná snáď každý, minimálne o Winnetouovom striebornom jazere ste už počli. Naopak o Ljubuškách a vodopáde Kravica vie len málokto. V kráse pritom veľmi nezaostáva.



 

Typická dovolenka v Chorvátsku, to je predovšetkým toplo, more, lignje, sladoled, kukuruz (teplo, more, kalamáre, zmrzlina, kukurica). Večer sa prechádzate po letovisku plnom turistov a okrem množstva stánkov ponúkajúcich všetko od výmyslu sveta a plných reštaurácií ste sa určite zastavili aj pri pútačoch na rôzne výlety. Takto na nás spoza každého rohu pozeral obrázok tyrkysového jazera s textom „Izlet – Plitvička jezera“ (Výlet – Plitvické jazerá), ktorý nás doviedol do turističkej agencije, kde sme sa na tento výlet prihlásili.

Sústavu Plitvických jazier tvorí 16 jazier rôznej veľkosti v dĺžke 7,2 km. Voda sa z nich prelieva, čím vznikajú menšie kaskády a vodopády. Najväčší – Veliki prštavac má výšku 156 m. Celý národný park je súčasťou horského pásma Mala Kapela. My sme po príjazde na miesto zamierili k najväčšiemu jazeru Kozjak, kde nás čakala loďka, ktorá nás prepravila na druhý breh. Najskôr sme obišli Prošćansko jezero, ktoré je vyššie položené a následne sme prešli okolo Kozjaku. Chodníček sa miestami tiahol pri vode, potom pod nami zurčalo viacero potôčikov, až sme napokon vstúpili do lesa a mali možnosť vidieť jazerá zhora.

Niektorí vravia, že Plitvické jazerá nie sú nič extra. Scenéria je vraj podobná ako u nás, len tam majú modré jazerá. Iní sú zas čírosťou vody a všetkými jej podobami úplne uchvátení. Obrovskou nevýhodou tohto miesta je turizmus, ktorý mu uberá na kráse. V letnom období je to tu plné ľudí, teda postupujete krokom. Aj tak však nemáte veľmi čas užiť okolitú krásu, pretože zozadu vás už tlačí ďalšia skupina. My sme preto odchádzali so zmiešanými pocitmi. Nadšenie z toho, že sme videli túto krásu na vlastné oči, je obrovské. Na druhej strane však cítiť aj sklamanie, že to bolo celé akosi narýchlo a len zbežne.

Jazerá v Plitvici sú skvostné, je však potrebné vybrať si na ich návštevu vhodnú dobu aj spôsob. V blízkosti je množstvo ubytovacích zariadení, vyhraďte si na tento park minimálne jeden deň a prejdite si ho svojim tempom. Skupinové výlety neodporúčam, uženú vás k smrti. Leto tiež nie je najvhodnejším obdobím návštevy. Do jazier, ktoré lákajú svojou priezračnou vodou, nesmiete namočiť ani len prst. Je to prísne zakázané a môžete byť pokutovaný. Jazerá majú svoje čaro v každom ročnom období a sú otvorené celoročne, preto radšej zvážte návštevu mimo hlavnej sezóny.

Plitvička jezera Bosny a Hercegoviny sa volajú Kravica a nachádzajú sa kúsok od dediny Ljubuški na juhu krajiny. Jedná sa o vodopády na rieke Trebižat. Sú síce neporovnateľne menšie, ale krásou ničím nezaostávajú a navyše o tomto poklade vie len málokto. Neupozorňujú naň žiadne pútače, v turistických sprievodcoch nájdete len tri riadky. Je to pritom obrovská škoda.

Ku Kravici vedie lokálna vidiecka cesta s minimálnou premávkou. Na jej konci je tiež záchytné parkovisko a pokladňa. Parkovisko bolo takmer ľudoprázdne. Pohotovo k nám hneď dobehol mladík, ktorý vyberá parkovné, ale cena parkovania a vstupného v porovnaní s Plitvickými jazerami je symbolická. Už za pokladňou počuť hukot padajúcej vody, ku ktorej vás dovedú drevené schodíky. Pred očami sa vám ukáže neskutočný pohľad na dychberúce vodopády, ktoré vás priam vtiahnu do seba.

Trebižat je malá nenápadná riečka, ktorá mocnie v Kravici. Voda je rovnako priezračná a tyrkysová ako tá v Plitvici. Kúpanie je povolené a miestni toto miesto využívajú ako kúpalisko pre otužilejších. Voda je tu dosť chladná a aj kvôli hĺbke určite nie je vhodná pre deti. Je však ideálna na osvieženie pre tých, čo radi plávajú. Navôkol je dostatok miesta na rozprestretie deky, prípadne na piknik. Sem-tam sem zablúdi nejaký turista, čo však nenarúša celkovú pohodu. Je to priam idylické miesto na oddych v prírode.

Kravica jednoznačne patrí k jednému z kľúčových miest, ktoré dodávajú špecifický kolorit celej Bosne a Hercegovine. Určite ju na potulkách Hercegovinou nevynechajte a nezabudnite si zbaliť deku a plavky. Nikdy totiž neviete, kedy ich budete potrebovať.

Text: Miroslava Katonová / A-trips

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa