Prenádherná ozdoba Álp: Záhrady hradu Trauttmansdorff vyliečili aj Sissi

2020-09-16 08:00:00 |   |    | 

Taliansko sa opäť otvára turistom a snaží a ich nalákať nielen na overené atrakcie, ale aj na niektoré zaujímavosti, ktoré boli doteraz v ich tieni. Jednou z nich je nádherný hrad Trauttmansdorff v blízkosti Merana, ktorý sa preslávil najmä prostredníctvom záhrad. Tie sa pokladajú za najkrajšiu ukážu talianskeho záhradníctva a často ich nazývajú dokonalou oázou pokoja uprostred bláznivého sveta.



 

Najstaršie časti pochádzajú zo stredovekého hradu

Prvé uchované zmienky o tomto sídle pochádzajú z roku 1327. Vtedy sa ešte Trauttmansdorff volal Neuberg a mal charakter stredovekej pevnosti. Časť jeho hradieb sa podarilo zachovať až do súčasnosti, keď tvoria juhozápadnú stenu hradu. Druhou najstaršou časťou je krypta a hneď po nej nasleduje miestnosť z renesančného obdobia, ktorá je husto zdobená freskami.

Pôvodní majitelia si pre svoj domov vybrali nádherné miesto v obklopení hôr, ktoré sa nachádza v blízkosti menšieho jazera. Poskytlo im pokoj od okolitých miest a navyše boli dostatočne chránení aj pred nepriateľmi, ktorí do tých končín prichádzali len málokedy. O dve storočia neskôr sa už majiteľmi hradu stávajú Trauttmansdorffovci, ktorí mu dodali súčasnú podobu a venovali mu najviac pozornosti i peňazí. Práve oni premenili svoje sídlo na vyhľadávanú lokalitu, preto k nim prichádzali na návštevy zástupcovia významných európskych rodov.

 

Sissi sa tam vrátila dvakrát

Trauttmansdorff je úzko spätý aj s cisárovnou Sissi. Tá často hľadala útočisko pred ťažkým životom na kráľovskom dvore, kde by si dala dokopy svoje podlomené zdravie a oddýchla si aj od všetkých intríg. Na prvú návštevu prišla v roku 1870, keď jej pobyt nakoniec trval niekoľko mesiacov. Priniesla si so sebou najmladšiu dcéru, ktorá vtedy mala dva roky. Pred príchodom nechali majitelia všetky izby upraviť, aby mala cisárovná dokonalé pohodlie.

No tá žila v Trauttmansdorffe v skromnosti a namiesto luxusu si užívala nádhernú prírodu s čistým ovzduším. Jediným znakom, že do Merana pricestovala cisárovná, bolo 102 služobníkov, ktorí ju sprevádzali. Práve Sissi sa podarilo túto oblasť spropagovať ako známe kúpeľné mesto. Po druhýkrát prišla do Trauttmansdorffu za smutných okolností, keď si tam liečila zlomené srdce po smrti syna Rudolfa. Vtedy tam strávila len 6 týždňov a pokračovala ďalej vo svojom putovaní.

 

200 rokov turizmu

V súčasnosti sa na hrade nachádza populárne interaktívne múzeum. To otvorili len v roku 2003, keď v regióne oslavovali 200. výročie turizmu. Práve tejto téme je venovaná aj výstava, ktorá prináša mnoho moderných a náučných prvkov.

Niekoľkokrát bol Trauttmansdorff označený za najlepšie talianske múzeum a vyhral aj ocenenie pre najlepšie európske interaktívne múzeum. Okruh prináša informácie z tunajšieho regiónu, približuje zaujímavosti o prvých turistoch a dozviete sa taktiež to, ako popularitu Merana a jeho okolia ovplyvnila vtedy cisárovná Sissi.

 

80 samostatných záhrad

Záhradný komplex sa rozprestiera na ploche 12 akrov, ktoré majú najvyššie prevýšenie 100 metrov. Tvorcom sa tam podarilo umiestniť až 80 rôznych typov záhrad, ktoré odkazujú vždy na nejaký iný štýl alebo prinášajú rôzne exotické rastliny.

Vďaka tomu sa stávajú top lákadlom pre turistov, ktorí prichádzajú do talianskej časti Tirolska. Uvidíte tam napríklad park, ktorý pozostáva len z drevín pochádzajúcich z Ameriky a Ázie, slnečnú záhradu s exotickými rastlinami, malý olivový háj, ukážky tradičných smerov záhradníctva z Francúzska, Talianska a Anglicka a medzi tou všetkou nádherou nechýba veľká socha cisárovnej Sissi, ktorá je jednou z dôležitých ozdôb týchto záhrad.

 

Podzemný svet botanickej záhrady

Všetky záhrady v Trauttmansdorffe sú plné zaujímavých prekvapení. No niekoľko bonusov si uchovali aj do trochu netradičného prostredia v podzemí. Prvým je interaktívne kino, ktoré sa nachádza v jednej z jaskýň a prináša zaujímavosti zo sveta rastlín a záhradníctva. Druhou je dvesto metrov dlhý tajomný chodník, ktorý prechádza presne pod niektorými z týchto záhrad.

V podzemnom svete stretnete mýtické, ale aj trochu strašidelné postavy a popri nich sa dozviete aj niekoľko veľmi užitočných informácií o tom, ako vznikajú jednotlivé rastliny a tiež ako vyzerajú z takéhoto netradičného podzemného pohľadu, kde ich pevne zakotvujú košaté korene.

 

Záhrada, ktorá poteší vaše zmysly

Súčasťou rozsiahleho komplexu je nový moderný skleník. V ňom nájdete nielen rôzne druhy exotických rastlín, ktoré tam priniesli z rozmanitých kútov sveta, ale môžete si pozrieť aj niekoľko pestrofarebných motýľov a papagájov, ktoré tam našli svoj druhý domov

Zaujímavým zážitkom je návšteva záhrady zmyslov. V nej sa nielen môžete, ale priam musíte dotýkať všetkých rastlín, čo vám prinesie úplne iný pohľad na ne. Všetky majú veľmi intenzívnu vôňu, ich povrch je už na prvý dotyk odlišný od ostatných kvetín a navyše sa môžete pripraviť aj na farebné potešenie pre vaše oči.

 

Druhý domov umelcov

Už dávno sa stalo zvykom, že majitelia hradu premenili tunajšie záhrady aj na výstavu umenia. Dali šancu najmä talianskym umelcom, ktorí sa často pretekali v tom, aby pre toto čarovné miesto vytvorili tie najzaujímavejšie sochy. Tohto pravidla sa držia aj v súčasnosti a pravidelne tam pribúdajú zaujímavé skvosty od súčasných umelcov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Trauttmansdorff

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa