Bardejov - najgotickejšie mesto na Slovensku

2011-12-10 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Niekdajšie slobodné kráľovské mesto, jedna z lokalít svetového dedičstva UNESCO i najkrajšie mesto Slovenska. To sú prívlastky východoslovenského mesta Bardejov, ktoré v stredoveku patrilo k pätici najvýznamnejších samospráv na území Uhorska a dodnes si udržalo prekrásnu gotickú tvár.



Prvé zmienky o Bardejove, v tom čase trhovej osade, sa objavujú v písomných prameňoch z 13. storočia. Mestečko sa stalo centrom remesla a obchodu a postupne rástlo jeho bohatstvo i počet obyvateľov. Aj preto sa mu v roku 1376 dostalo cti od kráľa Ľudovíta I., ktorý ho povýšil na slobodné kráľovské mesto.

V 14. a 15. storočí Bardejov slávil zlatý vek. Prekvitalo tu viac ako 50 cechov a majstri svojou precíznou prácou na svetských i sakrálnych stavbách spravili z neho architektonický skvost. Mesto chránilo nedobytné opevnenie s mohutnými baštami i vodnou priekopou. A práve stavebné pamiatky vrcholnej gotiky do Bardejova lákajú kroky turistov z celého sveta.

Najvzácnejšia časť mesta, zachovalé stredoveké centrum, je od roku 2000 zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Tvorí ju ucelený súbor goticko-renesančných budov, z ktorých najtypickejšiu tvár Bardejovu dodávajú staré meštianske domy. Ich štítové priečelia, kamenné portály a vzácne fasádne maľby vytvárajú z Radničného námestia unikátnu prehliadku stredovekej architektúry.

V samotnom srdci námestia neobíďte ranorenesančnú budovu mestskej radnice zo začiatku 16. storočia. Poloha i prítomnosť dvoch dutých mier nápomocných pri obchodovaní surovín z nej robili centrum spoločenského i obchodného života mešťanov. V súčasnosti slúži Šarišskému múzeu pre stálu expozíciu s názvom Bardejov - Slobodné kráľovské mesto.

Pri návšteve Bardejova určite zájdite aj do monumentálnej Baziliky sv. Egídia. Trojloďový chrám s históriou siahajúcou až do 14. storočia má nevyčísliteľný význam. Okrem architektonických prvkov je pozoruhodný aj vnútorným zariadením, ktorému dominuje jedenásť gotických krídlových oltárov z rokov 1440 - 1520. Hodnotu chrámu vyzdvihol i pápež Ján Pavol II., ktorý ho v roku 2000 povýšil na Baziliku minor.

Vyjdite 182 schodov do chrámovej veže, ponúka totiž neopakovateľný výhľad na krásu okolitého mesta. Vo zvonici je umiestnený jeden z pôvodnej trojice zvonov, zvon Signum z roku 1625. Jeho bratské zvony Ján a Urban sú ako pamiatka osadené pred bazilikou.

Pobyt v Bardejove si môžete spestriť aj návštevou miestnych kúpeľov, ktorých pramene sú vhodné najmä na liečbu problémov obehovej a tráviacej sústavy. V Bardejovských Kúpeľoch zároveň nájdete najstarší slovenský skanzen plný pamiatok ľudového staviteľstva.

Mesto Bardejov svoju významnú kultúrnu hodnotu dokazuje aj mnohými podujatiami, ktoré podčiarkujú jeho stredovekú tradíciu. Vždy v júni v meste prebiehajú Hry rytiera Rolanda, ochrancu mestských práv, ktorého plastika dodnes vyniká na južnom štíte radnice. August zase patrí Bardejovskému jarmoku, počas ktorého sa koná i rockový festival Bardrock.

Vďaka svojmu významu, architektúre i kultúre si Bardejov v internetovom hlasovaní už druhý raz vyslúžil titul Najkrajšie mesto Slovenska. Ak jeho krásy chcete spoznať aj vy, odporúčame vám na to aktuálny december, počas ktorého si na predvianočných trhoch môžete vychutnať pohár vareného vínka v objatí očarujúceho Radničného námestia.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa