Levoča - truhlica slovenských pokladov

2012-01-10 16:55:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Spišské mesto Levoča sa za stáročia svojej existencie stalo jedinečným míľnikom v slovenskej histórii, a to nielen ako významné centrum rozvoja kultúry a vzdelanosti. Jeho hodnotu dokazujú aj početné hmotné pamiatky, ktoré sa na území mesta a jeho okolia zachovali a patria k najhodnotnejším na Slovensku.



Starobylé východoslovenské mesto Levoča datuje prvé známky osídlenia už do mladšej doby kamennej. Prvé oficiálne zmienky o obci, v tom čase ešte ako o osade Leucha, sa objavili v roku 1249. Vďaka výhodnej polohe na obchodnej ceste Magna Via rýchlo nadobudla síl a v prvej tretine 14. storočia sa už Levoča mohla hrdiť titulom slobodné kráľovské mesto.

Obchodný styk s Krakowom, Benátkami či mestami nemeckej Hanzy priniesol Levočanom bohatstvo i pokrokové zmýšľanie a priviedol do mesta mnohých talentovaných umelcov. Aj vďaka nim môžeme dnes v tomto krásnom meste obdivovať architektonické skvosty i umelecké predmety nevyčísliteľnej hodnoty od gotiky až po súčasnosť.

Mestskú pamiatkovú rezerváciu Levoča, ktorá predstavuje ucelený súbor budov ohraničených mestskými hradbami, tvoria viaceré kultúrno-historické pamiatky. Azda najvýznamnejšou je veľkolepý Chrám sv. Jakuba s dejinami siahajúcimi až do 13. storočia. Pri návšteve mesta ho určite neobíďte, pretože je jednou z najvzácnejších sakrálnych stavieb na Slovensku a jeho kolosálny interiér ukrýva početné historické klenoty.

Zbierka dvanástich gotických oltárov vlastnej proveniencie je skutočne unikátna, v celej Európe sa takou okrem Levoče môže pochváliť iba Bardejov. Navyše, hlavný z oltárov, päťstoročné dielo presláveného Majstra Pavla, je s výškou 18,62 m najvyšším gotickým oltárom na svete. Chrám však svojimi monumentálnymi múrmi stráži aj cenné nástenné maľby až zo 14. storočia, zachovalé stredoveké lavice či mnohé epitafy a mortuáriá dokumentujúce históriu mesta.

Vedľa farského kostola uprostred rozsiahleho námestia nájdete budovu levočskej radnice. Je zdobená arkádami charakteristickými pre renesančnú architektúru a maľbami na fasáde, ktoré mešťanom pripomínali hlavné ľudské cnosti.

V interiéroch radnice pripravilo Spišské múzeum expozíciu o dejinách a rozvoji mesta Levoča, v meštianskom dome, ktorý patril Majstrovi Pavlovi, je zase výstava venovaná životu tohto významného rezbára a hlavné sídlo Spišského múzea v Levoči ponúka expozíciu Výtvarná kultúra na Spiši. Vstupné sa pohybuje od 1,50 € pre deti po 3,50 € pre dospelých a so zakúpenou vstupenkou ste oprávnení navštíviť všetky tri expozície.

Námestie Majstra Pavla, kde stojí aj dobová klietka hanby, lemujú historické meštianske domy, ktoré dodnes nesú mená svojich niekdajších majiteľov. Pozoruhodnými sú Thurzov a Kruppekov dom, ktoré neprehliadnete vďaka bohato zdobenej fasáde, z novších stavieb k najobdivovanejším patrí Veľký župný dom. Pri prechádzke pozdĺž mestských hradieb natrafíte aj na niekoľko bášt a historických brán. Tieto i mnohé ďalšie poklady prispeli k tomu, že Levoča bola v roku 2009 zapísaná medzi pamiatky svetového dedičstva UNESCO.

Levoča a najmä Levočské lýceum zohrali úlohu aj pri budovaní slovenskej samostatnosti. V roku 1844 sem na protest proti odvolaniu Štúra z funkcie zástupcu Katedry reči a literatúry česko-slovenskej bratislavského lýcea prišli študovať trinásti štúrovci. Pri tejto príležitosti mesto každoročne oslavuje Štúrov deň v Levoči pri soche tohto významného dejateľa.

Mesto Levoča ponúka veľa možností, ako stráviť jednodňový výlet, ale aj niekoľkodňovú dovolenku. Môžete podniknúť túru na Mariánsku horu týčiacu sa nad mestom, odkiaľ je prekrásny výhľad na okolitý Spiš a vždy začiatkom júla na toto pútnické miesto prúdia desaťtisíce veriacich do Baziliky Navštívenia Panny Márie. Vyrazte tiež na neďaleký Spišský hrad, zrúcaninu najväčšieho hradiska v strednej Európe. A cestou naň sa môžete zastaviť aj na vrchu  Sivá brada , kde v podobe gejzíru vyvierajú minerálne pramene.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa