Prešov - metropola Šariša

2012-03-05 12:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Tretie najväčšie mesto Slovenska vždy predstavovalo významnú obchodnú a vzdelanostnú križovatku, vďaka čomu sa v ňom snúbia hodnoty východu i západu. Jedinečná zmes národov a kultúr, taký je oddávna Prešov, jedno z našich najkrajších a najpútavejších miest.



Okolie dnešného Prešova lákalo ľudí už od dávnej minulosti, o čom svedčia archeologické nálezy z doby kamennej. Mladšie pamiatky vyrobené z drahých kovov zase dokazujú, že tunajší obyvatelia boli odjakživa dobrými obchodníkmi. Aj vďaka tomu sa Prešov stal jednou z kľúčových stredovekých hospodárskych obcí na území Slovenska.

Najväčší rozmach mesto zaznamenalo v 15. storočí, kedy tu vznikali mnohé remeselné cechy. Prosperita sa odrazila najmä na rozvoji stavbárstva, zásluhou čoho dnes môžeme obdivovať honosné a starobylé mestské domy, ktoré tvoria historické jadro Prešova. Bohatí mešťania v nich žili svoj pompézny život v centre diania, kde nemali ďaleko k radnici ani do kostola.

Práve Konkatedrála sv. Mikuláša je dominantou mesta a svojou veľkosťou a významom priťahuje mnohých veriacich i turistov. Prešovčania ju postavili v polovici 14. storočia na základoch ešte staršej sakrálnej stavby. Vysokánske klenby trojloďového chrámu ukrývajú mnohé významné pamiatky, za zážitok potom stojí aj prechádzka Prešovskou kalváriou.

Spomínaná radnica dozerá na poriadok v meste iba kúsoček od kostola. A že dozerá poriadne, o tom svedčí aj k nej pristavená väznica, ktorá dodnes nesie názov Caraffova podľa Prešovských krvavých jatiek z roku 1687. Cisársky generál Caraffa vtedy nespravodlivo odsúdil a verejne popravil 24 miestnych mešťanov, ktorí údajne pomáhali Imrichovi Tökölimu, vodcovi protihabsburského povstania.

Počas histórie obyvatelia mesta zažívali veru krušné časy. Prešov viackrát čelil ničivým požiarom, napadol ho mor a po obsadení Červenou armádou bola odtiaľto v roku 1919 vyhlásená Slovenská republika rád. Metropola Šariša si však vždy zachovala svoje krásy, a preto ju radi navštevovali nielen našinci, ale i významní cudzinci. Po pobyte v Bardejovských kúpeľoch sa tu zastavila cisárovná Alžbeta Bavorská, Sissi, ktorej busta je vystavená v parku v centre mesta neďaleko od krásnej Neptúnovej fontány.

Ak od parku vyrazíte na východ cez Hlavnú ulicu, objavíte legendárny blok budov, oddávna nazývaný Čierny orol. Komplex stáročia slúžil ako miesto zhromažďovania Prešovčanov, kde sa vždy niečo dialo. Fungoval ako hostinec i divadlo a svoju revolučnú reč tu predniesol aj Ľudovít Štúr. Dnes tu nájdete Divadlo Jonáša Záborského či Park kultúry a oddychu.

Mesto malo už od stredoveku aj vojenský význam. Túto dôležitú obchodnú križovatku vždy strážilo pomerne silné vojsko, vďaka čomu v meste fungovalo viacero rozsiahlych kasární. Jedny z nich, kasárne Antonína Zápotockého, darovalo pred časom ministerstvo obrany Slovenskému národnému múzeu, ktoré tu zriadi múzeum rusínskej kultúry.

K Prešovu neodmysliteľne patria aj strety národov, kultúr a, samozrejme, náboženstiev. Určite neobíďte najmä Gréckokatolícku katedrálu sv. Jána Krstiteľa, v ktorej sa nachádzajú ostatky blažených prešovských mučeníkov i kópia Turínskeho plátna. V meste sa tiež nachádzajú aj dve teologické fakulty Prešovskej univerzity.

V okolí sa oplatí vidieť známy prešovský Solivar, v ktorom je dnes zriadené múzeum technických pamiatok. Za prehliadku stálych expozícií tejto národnej kultúrnej pamiatky zaplatia dospelí 2,50 €, študenti a deti nad 6 rokov platia 1,50 €. Milovníci hradísk sa zase môžu vybrať na niektorú z neďalekých zrúcanín, v blízkosti Prešova sa nachádzajú Šarišský, Kapušiansky a Zbojnícky hrad. Okrem tohto všetkého však mesto ponúka ešte omnoho viac skvostov, ktoré najlepšie spoznáte, ak sa za nimi vydáte sami.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa