FOTO Košice - mesto s najbohatším centrom

2013-11-24 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Mnoho slovenských miest má svojim návštevníkom čo ponúknuť, či už v oblasti histórie, kultúry alebo športu. Máloktoré však sústreďuje toľko jedinečných a významných pamiatok pohromade ako košické Hlavné námestie. Prechádzka historickým centrom patrí k najkrajším zážitkom pri návšteve metropoly východu.



Údolie ležiace východne od Slovenského Rudohoria v povodí rieky Hornád písalo svoje dejiny už dávno predtým, ako bola osada Villa Cassa v roku 1230 po prvý raz spomenutá v historických prameňoch. Po mongolských vpádoch sa vďaka vplyvu kráľa Bela IV., ktorý podporoval znovuosídlenie Uhorského kráľovstva saskými Nemcami, malá dedinka zmenila na významnú vojenskú pevnosť, a tou mesto zostalo až do konca 18. storočia.

Dnes druhé najväčšie mesto Slovenska si udržalo svoju krásnu historickú podobu, ktorou vábi turistov z celého sveta a vďaka medzinárodnému letisku je pre nich zároveň ľahko prístupným cieľom. Prechádzka centrom, ktoré je najväčšou mestskou pamiatkovou rezerváciou v Slovenskej republike, jednoznačne uspokojí požiadavky aj toho najnáročnejšieho turistu. Majestátne domy bohatých mešťanov a honosné cirkevné pamiatky sú dôkazom, ako sa tu počas vekov stretali rozdielne kultúry východu a západu.

Nemožno obísť najmä Dóm sv. Alžbety, ktorý je najväčším kostolom Slovenska a najvýchodnejšou gotickou katedrálou v Európe. Vznešený interiér budovy, ktorej výstavba začala v roku 1378, okrem veriacich a turistov priťahuje aj pozornosť filmových tvorcov. Tí si medzi oltáre a svätyne nevyčísliteľnej hodnoty často prichádzajú po zábery nefalšovanej histórie.

Za pozornosť stojí aj exteriér, najmä turistom prístupná Žigmundova veža s výškou 59,7 metrov. Po vystúpaní jej 160 schodov sa vám naskytne fantastický výhľad nielen na prekrásne pamiatky centra, ale na celé Košice a ich široké okolie. Ak uprednostňujete menšie výškové rozdiely, zájdite aspoň na Urbanovu vežu, ktorá spolu s Dómom a Kaplnkou sv. Michala tvoria už viac ako 40 rokov národnú kultúrnu pamiatku.

Ďalšou z dominánt námestia je košické Štátne divadlo, ktoré svojou pôsobnosťou prispelo k nemalému kultúrnemu významu mesta. Obdivuhodná je bohatá štuková ornamentika budovy a nádherne zdobený strop s výjavmi zo Shakespearových hier. Rozvoju spoločenského života zase pomáhal aj architektonicky zaujímavý Andrássyho palác v severnej časti námestia, kde v minulosti fungovala uznávaná kaviareň.

V stredoveku boli Košice obohnané pevnostným systémom, ktorý však v záujme rozširovania začalo mesto koncom 18. storočia demolovať. Pozornosť hradbám sa vrátila asi pred desaťročím, keď počas rekonštrukcie Hlavného námestia vznikol v jeho južnej časti jedinečný komplex Dolná brána, podzemné múzeum ukrývajúce zakonzervovaný stredovek.

Okrem toho sa oplatí zájsť do chrámov obklopujúcich celé historické centrum, navštíviť budovu Starej radnice či Župný dom, kde dnes sídli Východoslovenská galéria. Pri návšteve Košíc však neobíďte ani najrozsiahlejšiu zoologickú záhradu v strednej Európe či najväčšiu slovenskú botanickú záhradu.

Stredisko významných inštitúcií s regionálnou i celoslovenskou pôsobnosťou a mesto, ktoré ako prvé v Európe získalo svoju vlastnú erbovú listinu, však ponúka omnoho viac. Z jednodňovej návštevy košického centra preto radšej spravte plnohodnotnú dovolenku v meste, ktoré je v tomto roku Európskym hlavným mestom kultúry.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (84 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa