Trenčianske Teplice - kúpele s dlhoročnou tradíciou a filmovým festivalom

2013-01-13 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Miestne liečivé pramene boli podľa povesti objavené chromým pastierom pri hľadaní zatúlanej ovečky. Pri tomto pátraní našiel jazierko s horúcou vodou a so sírovým zápachom, neodolal a okúpal sa v ňom. Po niekoľkých kúpeľoch v jazierku sa chromý pastier uzdravil a prestal krívať.



Kúpele Trenčianske Teplice ležia v západnej časti Slovenska. Lokalizované sú v juhozápadnej časti Strážovských vrchov, v údolí potoka Teplička, severovýchodne od Trenčína.

Objavené boli už začiatkom nášho letopočtu, kedy tieto miestne teplé pramene používali germánske kmene. Pravdepodobne ich poznali aj rímske légie (v neďalekom Trenčíne je na hradnej skale vytesaný rímsky nápis z roku 179 n. l.). V období od 13. do 19. storočia patrilo územie Trenčianskych Teplíc spolu s termálnymi prameňmi majiteľom Trenčianskeho hradu. V roku 1888 bol pristavený k zrkadlisku Sina turecký kúpeľ Hamman, historická pamiatka v orientálnom maurskom slohu, tzv. turecké kúpele, ktoré sú zachované dodnes.

Neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho leta v meste je Medzinárodný filmový festival Art Film Fest, ktorý sa určite oplatí navštíviť. Každý rok totiž tento filmový festival navštívi hviezda filmového plátna svetového charakteru, v roku 2009 to bol Jeremy Irons a o rok neskôr francúzska hviezda Gérard Depardieu. V roku 2013 sa uskutoční už 21. ročník.

V okolí kúpeľov nájdete aj turistické chodníky, ktoré sú vhodné pre menej zdatných turistov či dôchodcov, napríklad turistický chodník  železničná stanica - Zelená žaba - Baračka. Medzi náročnejšie patrí chodník vedúci do Jánošíkovej jaskyne. Nádhernou ozdobou mesta je kúpeľný park, v ktorom nájdete aj vzácne dreviny. Je to miesto, kde si môžete príjemne oddýchnuť, napríklad pri člnkovaní na jazere, ktoré je jeho súčasťou.

Trenčianske Teplice sú krásnym kúpeľným mestom s príjemnou a pokojnou atmosférou. Ak hľadáte dovolenku na Slovensku, kde si chcete oddýchnuť a načerpať novú energiu, vaše kroky môžu smerovať práve sem.

 

Zdroj/autor: teplice.sk, kupele.trencianske-teplice.info, wikipedia, artfilmfest.sk, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa