Výlet v okolí Nitry – Príroda aj pamiatky vám zabezpečia oddychovú dovolenku

2016-03-18 08:00:00 |   |    | 

Vonku sa nám začína pomaly oteplievať a je teda načase dopriať si pekný výlet do niektorého zo slovenských regiónov. S príchodom jari získavajú všetky mestá krajší šat. A pokiaľ sa vyberiete napríklad do Nitry, ktorú obklopuje tak krásna príroda, máte to nasmerované k ďalšiemu skvelému zážitku.



 

Zobor

 

Ten kto bol v Nitre a nebol sa prejsť na Zobore, akoby v tomto meste ani nebol. Čiže ak bude dobré počasie, toto by mal byť prvý bod vášho plánu. Od budovy liečebného ústavu je to na samotný končiar len čosi vyše hodiny pešej túry. Preto aj keď nemáte dobrú kondičku, môžete sa sem pokojne vybrať. Odmenou vám bude úžasný výhľad na celé mesto, ktorý je na nezaplatenie. Navyše ak máte chuť na náročnejšiu túru, môžete sa zo Zobora vybrať aj na okolité končiare. Takto budete mať vždy ďalší dôvod pre návštevu Nitry.

 

Kalvária

 

O tom, že je to jedna z najkrajších kalvárií na Slovensku netreba diskutovať. Páči sa ako veriacim, tak aj neveriacim návštevníkom, a preto si jej návštevu užije naozaj každý. Zapáči sa vám hlavne výhľad. Na jar tam potom panuje veľmi príjemná atmosféra, keďže to tu rozvoniava kvetmi a celá príroda sa zobúdza k životu. Súčasťou kalvárie je aj malý kostolík, predajňa so suvenírmi a taktiež predajňa vína a čokolády od tunajších mníchov.

 

Nitriansky hrad

 

Hoci je dnes Nitriansky hrad sídlom biskupov, návštevníci sa tam môžu pokojne vybrať a prezrieť si jeho impozantné priestory. V zime je časť priestorov uzavretá, no v lete sa už dostanete do všetkých častí. Počas prehliadky si pozriete vonkajší areál komplexu, navštívite diecézne múzeum a kazamety. V tom prípade si môžete zakúpiť zvýhodnenú vstupenku za 2 eurá. K dispozícii je aj výstup na hradnú vežu spoplatnený od 3 do 5 eur. Odtiaľ sa vám naskytne skvelý výhľad na celé mesto. Veľkou výhodou je, že diecéza organizuje aj nočné výstupy na vežu.

 

Drážovský kostolík

 

Jeden z najstarších kostolíkov na Slovensku pochádza z 12. storočia, no pre nevyhovujúcu polohu sa tam už nekonajú pravidelné omše. Istotne je to na škodu, pretože úžasný výhľad, ktorý uvidíte po zdolaní kopca k svätyni, je istotne nezabudnuteľný. Vy sa tam môžete vybrať aspoň na túru a obzrieť si kostolík. Ak by ste sa predsa len chceli zúčastniť svätej omše, mali by ste tam zájsť 29. septembra, keď oslavuje meniny Michal, ktorému je kostolík zasvätený.

 

Nezabudnite na divadlá

 

Mesto Nitra je dobre známe aj vďaka silnej divadelníckej základni. Hlavné divadlo Divadlo Andreja Bagara ponúka predstavenia s mnohými známymi hercami. Okrem neho sa tam nachádza aj veľa menších divadiel, ktoré ponúkajú aj alternatívne predstavenia. Takže keď sa sem vyberiete na predĺžený víkend, istotne si naplánujte aj takéto kultúrne spestrenie.

 

Zrúcanina Gýmeš

 

Paradoxne, aj keď ide o jeden z najdlhšie udržiavaných a obývaných hradov, nepodarilo sa ho uchovať v dobrom stave. Hrad Gýmeš postavili v 13. storočí a tvoril významnú obrannú funkciu v čase tureckých vpádov. Po viacerých napadnutiach musel byť rekonštruovaný a postupne k nemu pribúdali aj nové obranné prvky. Poslední majitelia tam žili ešte v polovici 19. storočia. Po ich odchode však začal pustnúť a stala sa z neho iba zrúcanina. Dôvodom je i jeho nešťastná poloha, pre ktorú nemali ľudia záujem ho udržiavať. V súčasnosti si tam môžete urobiť ďalšiu z príjemných turistických vychádzok so skvelým výhľadom na región.

 

Ranč Nové Sedlo, Cabaj-Čápor

 

Ak by ste chceli zažiť dobrodružstvo iného charakteru, istotne sa vám zapáči návšteva tohto ranču. Najmä keď ste milovníkmi koní, pretože k dispozícii je aj jazdecká škola a možnosť previesť sa na týchto majestátnych zvieratkách. V areáli sa prejdete parkom, nachádza sa tam aj reštaurácia a na svoje si prídu i deti v ich kútiku. Počas roka tam často organizujú rôzne tematicky ladené podujatia.

 

Prechádzka pešou zónou

 

Na záver vášho výletu si naplánujte pokojnejšiu nedeľu v centre mesta. Tam nájdete viacero zaujímavých budov, múzeum, studňu z bronzu, miléniový pamätník alebo Pribinovu sochu. To všetko len prispeje k dobrému pocitu z mesta, ktoré dýcha históriou.

Zdroj/autor: nitra.sk, slovakiasite.com, nisys.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa