Kežmarok a okolie

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Vysoké Tatry to nie je len Poprad a menšie dedinky v jeho okolí. Hrdou pýchou regiónu je aj mesto Kežmarok, ktoré ponúka vynikajúcu alternatívu na ďalší víkendový výlet. Ako bonus navyše máte všetko ako na dlani a zoradené pri sebe, takže si pokojne môžete prejsť všetky atrakcie aj v priebehu jedného dňa. Z tohto mesta sa vám navyše ponúkne krásny výhľad na končiare, ktorý vás bude sprevádzať počas celej návštevy.



 

Knižnica Evanjelického lýcea

 

Aby ste mohli prejsť plynule po jednotlivých pamiatkach, mali by ste vystúpiť na zastávke neďaleko lýcea, ktorá je od neho vzdialená menej než päť minút chôdze. V minulosti sa v tejto budove učili takí velikáni ako Janko Kráľ, viacerí Štúrovci a objavil sa tam i Pavol Országh Hviezdoslav. V súčasnosti sa v tejto budove nachádza okrem iného i vzácna knižnica s pôvodnou výzdobou. Počas návštevy vám pracovníčky knižnice predstavia informácie z histórie školy, ale zároveň vám ukážu aj mnoho historicky cenných kníh. Niektoré z nich je možné pozrieť si iba pod dohľadom odborného pracovníka.

 

Drevený artikulárny kostolík

 

K ďalšej zaujímavosti to máte len na skok. Nachádza sa totiž priamo pri evanjelickom lýceu. Tento vzácny kostolík je postavený bez jediného klinca a pri stavbe sa použilo výhradne drevo. Vďaka niekoľkým renováciám neustále slúži svojmu pôvodnému zámeru a absolvovať bohoslužbu tu je skutočným zážitkom. Pôvodne ho postavili za hradbami mesta, no tie sa postupne presúvali a kostolík bol začlenený do Kežmarku. Je otvorený pre verejnosť a obhliadnete si tam aj vzácne maľby. V nedeľu je kostolík otvorený počas omše. Zaujímavé tu sú rôzne koncerty, ktoré majú v jeho priestoroch originálnu atmosféru. Preto ak sem plánujete výlet, pozrite si aj kultúrny program, možno sa vám tam niečo zapáči.

 

Novší evanjelický kostol

 

Z artikulárneho kostola prejdete do novostavby veľkého evanjelického kostola. Keď si zakúpite vstupenku do historicky cennejšej stavby, automaticky sa dostanete aj do tejto pamiatky. Jeho súčasťou je mauzóleum a pri návšteve neprehliadnite vonkajšiu výzdobu, ktorá patrí k cennostiam mesta.

 

Meštiansky dom

 

Teraz vás bude čakať trošku dlhšia prechádzka. Prejdite sa centrom a do desiatich minút sa ocitnete na druhom konci , kde po ľavej strane stojí Expozícia meštianskeho života. Na dvoch poschodiach mapuje život bohatších Kežmarčanov. Ide najmä o bohatú ukážku nábytku a predmetov denného užívania.

 

Kežmarský hrad

 

Na opačnom konci námestia sa nachádza Kežmarský hrad. Jeho prehliadka je rozdelená do dvoch častí, pričom tú prvú tvorí trasa priamo po hradných priestoroch. Nájdete v nej veľkú obrazáreň, ale aj tradičné hradné priestory. Zaujímavá a odlišná je však historická lekáreň, ktorá mala v dejinách Kežmarku významné miesto. Potom je tu vyhliadková veža, z ktorej máte počas pekného počasia fantastický pohľad na Tatry. Pozriete si aj do väzenie prvej tatranskej turistky, bývalej obyvateľky hradu. Jej manžela jej výlet do Tatier natoľko nahneval, že ju nechal uväzniť a po zvyšok života sa už len mohla pozerať cez malé okienko na milované hory. Bola to pripomienka toho, ako nerozvážne sa zachovala.

 

Historické vozidlá

 

Na Kežmarskom hrade nájdete aj druhú stálu expozíciu. V nej si pozriete ukážky rôznych historických automobilov. Pravidelne sa tam konajú aj rôzne špecializované výstavy, takže sa opäť oplatí si zladiť dovolenku s kalendárom podujatí.

 

Kaštieľ v Strážkach

 

Počas návštevy Kežmarku vám určite zostane čas aj na popoludňajší program. V tom prípade si nechajte priestor na návštevu kaštieľa v Strážkach. Od Kežmarského hradu to máte k autobusovej stanici približne 10 minút. Odtiaľ chodia pravidelné spoje do Strážok a cesta trvá približne 10 min. V kaštieli na vás čaká prehliadka interiérov, malieb Ladislava Mednyánskeho (známeho maliara, ktorý tu žil) a tiež prekrásnej knižnice. Jeho súčasťou je i rozsiahly park pri rieke Poprad, odkiaľ budete mať skvelý výhľad na Tatry.

 

Tatry

 

Keď už tu budete, istotne si jeden deň rezervujte aj na výlet do Tatier. Ak sa necítite na veľkú túru, prejdite sa iba v Starom Smokovci alebo v Tatranskej Lomnici. Využiť môžete aj lanovky. V prvom prípade ide pozemná lanovka na Hrebienok a v tom druhom sa dostanete na Skalnaté pleso alebo Lomnický štít. Za dobrého počasia si naplánujte aj menšiu túru.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa