Najväčšie oslavy v meste sú tu: Cez víkend je Bratislava pre všetkých a zadarmo

2016-04-22 10:00:00 |   |    | 

Projekt Bratislava pre všetkých je obyvateľom a návštevníkom mesta dobre známy. Tento víkend už po 13. krát samospráva bezplatne sprístupní desiatky podujatí svojich organizácií (múzeá, galérie, ZOO...) a prinesie atraktívny program do celého mesta.



 

Prvé sprievodné aktivity sa začnú už v piatok 24.4., kedy budete môcť navštíviť remeselný jarmok na nádvorí Starej radnice. Počas celého dňa aj cez víkend bude tiež prebiehať charitatívna Bratislavská burza kníh. Pre milovníkov literatúry pripravila zaujímavý program aj Mestská knižnica  – tešiť sa môžete na náučnú prednášku Príšery z praveku spojenú s projekciou (štvrtok, 14:10 hod.), rozprávanie etnografa o histórii židovskej kultúry na Slovensku (štvrtok, 18:00 hod.) či prednášku Múdrosť a súcit zvierat (piatok, 14:00 hod.). Okrem toho sa budú môcť všetci záujemcovia o literatúru bezplatne zapísať do knižnice.

Víkendový program otvorí o 10:00 hod. pod Michalskou bránu tradičné odpečatenie mestských brán. Po ňom si už budete môcť pozrieť kanceláriu primátora a zdarma navštíviť ZOO, hrad Devín a množstvo galérií a múzeí.

Cez tento víkend uvidíte v ZOO zdarma množstvo zvierat a  pohyblivých a ozvučených modelov dinosaurov v DinoParku. Priamo zo ZOO bude tiež živé vysielanie rádia Europa 2 a zaujímavý určite bude aj informačný stánok „Dajme šancu prírode“. V prípade priaznivého počasia sa deti môžu povoziť na koníkoch a mestská polícia  pripravila ukážky práce kynológie a jazdeckého oddielu (od  11:00 do 13:00 hod. na lúke pri nosorožcoch).

Rodiny s deťmi určite nevynechajú ani vyhliadkovú plavbu loďou po Dunaji. Pamätajte však na to, že jazdy sú možné len na vopred zarezervovanú bezplatnú vstupenku. Od 10:00 do 16:00 sa budete môcť povoziť aj na historickom autíčku Prešporáčiku či historickej električke (10:00 – 17:00 hod.).

V sobotu môžete deti potešiť aj tým, že ich vezmete na Primaciálne námestie, kde si budú môcť v čase medzi 10:30 a 16:00 hod. podrobne prezrieť smetiarske auto. Dozvedia sa tiež, ako správne separovať odpad a čo sa z neho dá vyrobiť. Budú aj súťaže, workshopy a bubnovačka na zberných nádobách.

Na vedľajšom Hlavnom námestí zas budú prebiehať tvorivé dielne a prezentácie činností a prác detí základných umeleckých škôl a centier voľného času.

V letnej čitárni U červeného draka pripravili o 14:00 hod. ukážku výcviku vodiacich psov, doplnenú jednodňovou fotografickou výstavou so zameraním na život nevidiacich a slabozrakých. 

V nedeľu budú na Partizánskej lúke prebiehať Lesnícke dni, ktoré ponúknu množstvo atrakcií pre deti, nafukovacie hrady, súťaže...  Deťom sa predstavia aj včelári a sokoliari.

Na petržalskej Dostihovej dráhe budú od 14:00 hod. prebiehať  dostihy O veľkú cenu primátora.  Na koňoch si budú môcť zajazdiť aj deti.

Milovníci hudby sa počas víkendu môžu tešiť na X. medzinárodný festival detských, mládežníckych a dospelých zborov Slovakia Cantat 2016, ktorý vyvrcholí o 17:00 hod. na Hlavnom námestí vyhlásením výsledkov.

Špeciálny program si pripravilo aj Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava. V sobotu o 14:30 hod. odohrajú známi herci nesmrteľný príbeh pre deti  Tri Prasiatka. V nedeľu o 18:00 hod. sa v divadle zasa uskutoční koncert  Hommage a Lucia Popp, venovaný pamiatke slávnej slovenskej sopranistky. Cappella Istropolitana, Spevácky zbor mesta Bratislavy a sólisti odohrajú Mozartov Requiem D-mol. Vstup na obidve podujatia je voľný, vstupenky si však treba vopred vyzdvihnúť.

Pripravené sú aj špeciálne prehliadky mesta s rôznymi témami. S odborným výkladom si tiež môžete pozrieť podzemie Kaplnky sv. Jakuba, Vodárenské múzeum či Vojenský cintorín padlých v 1. svetovej vojne.

STaRZ počas víkendu sprístupní pre verejnosť viaceré športoviská a tešiť sa môžete aj na rôzne trhy a jarmoky.

Viac informácií nájdete na stránke www.visitbratislava.com.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa