Tip na víkend: Navštívte Pezinok a jeho okolie

2017-11-24 12:00:00 |   |    | 

Pezinok si väčšinu ľudí spája najmä s malokarpatskou vínnou cestou. Okrem dobrého vína však toho toto malebné mestečko pod Karpatami ponúka oveľa viac - historickú architektúru, tradičné remeslá aj prírodné krásy. Výhodou je aj jeho poloha, len na skok to budete mať do ďalších miest, ktoré vás jednoducho očaria.



 

Pezinský zámok a park

História zámku sa datuje na prelom 13. a 14. storočia. Stredoveký vodný hrad bol v minulosti obklopený vinicami. Mal unikátnu polohu, ktorá bola v centre záujmu mnohých šľachticov. Poslednými majiteľmi boli Pálffyovci, neskôr prešiel pod správu mesta. To sa ho snažilo renovovať a zachrániť aj časť, ktorá bola zničená po zasiahnutí bleskom. Napriek tomu ho pre verejnosť zatiaľ neotvorili, no vy môžete navštíviť aspoň priľahlý park a poprechádzať sa okolo zámku a stráviť príjemné popoludnie v spojení s piknikom.

 

Malokarpatské a mestské múzeum v Pezinku

V centre Pezinka sa nachádzajú dve múzeá. Malokarpatské je venované histórii vinárstva a zoznámi vás aj s jeho výrobou. Býva tiež súčasťou vínnej cesty a ponúka aj netradičné ochutnávky vín z celého regiónu. Druhé mestské múzeum vás zase vezme na prehliadku dejinami celého regiónu. Väčšina exponátov pochádza z archeologických vykopávok, no pozrieť si môžete aj práce domácich umelcov.

 

Svätojurský náučný chodník

Mestečko Svätý Jur sa môže pochváliť historickou jedinečnosťou, keď sa stalo prvým miestom v Uhorsku, ktoré malo stanicu s konskou železnicou. Teraz je preslávené hlavne vinárstvom, čomu je z časti venovaný aj ich náučný chodník, ktorý sa začína pri budove tunajšieho kostola. Potom budete postupne prechádzať popri viniciach, až sa neskôr dostanete do okolitých lesov. Trasa má takmer štyri kilometre, nie je veľmi náročná a môžu ju absolvovať aj ľudia so slabšou kondíciou alebo rodiny s malými deťmi.

 

Zrúcanina Biely kameň

Súčasťou náučného chodníka je aj návšteva zrúcaniny hradu Biely kameň. Ten pochádza z 13. storočia a vystavaný bol na popud vyrovnať sa druhej rodinnej vetve, s ktorou dlhé roky súperili. Tunajší páni si postavili nové rozsiahle sídlo, ktoré však dlho neslúžilo svojim účelom. Opustený hrad výrazne chátral a dnes z neho zostali už len pozostatky obklopené hustým lesom. Môžete si však pozrieť veľkú časť základov a uchovali sa aj pivničné priestory. Biely kameň bol postavený na obchodníckej trase vedúcej do Bratislavy a v čase jeho využívania plnil kontrolnú funkciu.

 

Jurský Šúr

Druhý náučný chodník pri Svätom Jure vedie cez Jurský Šúr. Vzácna prírodná lokalita má vzhľad tropického pralesa. Nachádzajú sa tam chránené mokrade, ktoré poskytujú domov vzácnym živočíchom a rastlinám. Na informačných tabuliach sa dozviete presné informácie o ich pôvode. Mokrade v Jurskom Šúre sú vo veľmi dobrom stave a len na málo miestach v Európe ich nájdete tak uchované a v takom rozsahu. Kvôli tomu sa dostali aj na zoznam medzinárodných chránených území a platia tam prísne návštevné podmienky.

 

Pezinská Baba

V blízkosti Pezinku je tiež jedno z najobľúbenejších zimných stredísk na západe Slovenska. Pezinská Baba má tri lyžiarske vleky, ktoré sú vhodné aj pre lyžiarov začiatočníkov. Navyše v okolí sa nachádzajú výborné bežkárske trate, cez ktoré môžete prejsť až do Bratislavy.

 

Modra

Len asi 7 kilometrov od Pezinka sa nachádza aj ďalšie veľmi známe mestečko, ktoré rozhodne stojí za návštevu. Preslávilo sa vďaka vínu, keramike aj ako miesto, kde pôsobil a zomrel Ľudovít Štúr. Jeho socha aj múzeum zdobí centrálne námestie v Modre. K najcennejším pamiatkam patrí aj gotický kostol Sv. Jána Krstiteľa z druhej polovice 14. storočia a mestské hradby vybudované v rokoch 1610 – 1646, ktorých súčasťou je Horná brána a Renesančná kruhová bašta.

 

Červený Kameň

Len 18 kilometrov od Pezinka sa nachádza jeden z najobľúbenejších slovenských hradov. Červený Kameň sa zároveň môže pochváliť najväčšou zbierkou pôvodného zachovalého nábytku. Zaujímavosťou je priestor umelo vytvorenej jaskyne, v ktorej pôvodne hrávali divadelné predstavenia a historická lekáreň, ktorá je situovaná priamo pri vstupe na prehliadku. Na výber máte z veľkého a malého okruhu, keď sa pri veľkom dostanete navyše do starého zámku, kde pôvodne sídlila kuchyňa a veľký sklad potravín. Veľmi obľúbenou časťou prehliadky je park, v ktorom sa prechádzajú hradné pávy.

Neďaleko Červeného Kameňa môžete navštíviť aj kaštieľ v Budmericiach, ktorý patrí pod správu tohto hradu. Má rozsiahly park a postavený bol podľa vzoru francúzskych zámočkov. Ak budete pokračovať ešte ďalej, rozhodne nevynechajte ani návštevu zámku v Smoleniciach.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa