Snina má novú dominantu: Drevený chrám postavili takmer bez klincov

2017-11-27 00:00:01 |   |    | 

Pravoslávni veriaci v Snine majú od nedele nový drevený chrám a mesto atraktívnu dominantu. Po ročnej výstavbe ju za účasti množstva veriacich a duchovných posvätil pravoslávny arcibiskup prešovský a metropolita českých krajín a Slovenska Rastislav. Nový chrám je zasvätený veľkomoravskému kniežaťu, svätému Rastislavovi.



 

"Je to celodrevená stavba. Použité boli tradičné materiály aj tradičné technológie výstavby. A dnes, hoci prší, je tu obrovské množstvo veriacich, nielen pravoslávnych, ktorí prišli a zúčastnili sa svojou modlitbou. Verím, že chrám bude slúžiť generáciám pravoslávnych veriacich tak, ako slúžia podobné 300-400 rokov staré drevené chrámy v okolitých obciach," povedal pre TASR duchovný správca Pravoslávnej cirkevnej obce v Snine Igor Kerekanič.

Ako ďalej uviedol, celkové náklady na výstavbu chrámu predstavujú sumu takmer 100.000 eur. Postavili ho takmer bez použitia klincov. "Okrem strechy a veže, na stavbu korpusu stavby nebol použitý ani jeden klinec. Všetko zapadlo do seba a keďže veža je vysoká, tak tam sa dávali drevené kliny z tvrdého dubového dreva, ale istilo sa to aj klincami. Keďže strecha je drevená, tak tá sa samozrejme pribíjala klincami. Ale inak steny sa stavali pôvodnou starou technológiou," vysvetlil Kerekanič s tým, že zhotoviť ho dali na Ukrajine.

"Tam bol poskladaný, nie kompletne, ale na viacerých miestach. Potom bol rozobraný a privezený na štyroch kamiónoch začiatkom októbra minulého roka. Stavali sme ho od októbra minulého roka," dodal Kerekanič.

Primátor Sniny Štefan Milovčík verí, že nový chrám nebude nikdy prázdny. Podľa jeho slov za rekordne krátky čas vzniklo toto krásne dielo, ktoré je ďalšou dominantou Sniny.
 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – Maroš Černý
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa