Rimavská Baňa bola kedysi mestečkom, jej dominantou je vzácna národná pamiatka

2021-03-19 12:00:00 |   |    | 

Mestečkom s výsadami krupinského typu bola v stredoveku obec Rimavská Baňa v okrese Rimavská Sobota. Tieto práva jej boli udelené v roku 1268 a v nasledujúcom období sa stala v rámci vtedajšieho Rimavského španstva druhou najvýznamnejšou obcou, hneď po Rimavskej Sobote. Najcennejšou pamiatkou je opevnený evanjelický kostol, ktorý je dnes národnou kultúrnou pamiatkou. Medzi ďalšie historické budovy patria objekty bývalej fary, ľudovej školy a obecná radnica, pochádzajúca z roku 1927.



 

Mohla sa stať banským mestom, no vo svojom nádejnom vývoji ustrnula predovšetkým pre skorý úpadok baníctva. Banské podnikanie si v jej chotári, ako o tom svedčia aj banícke nástroje na obecnom pečatidle z roku 1544, zachovalo určité tradície až do polovice 16. storočia. Jeho význam bol však už v 15. storočí relatívne malý,“ uvádza historik Leon Sokolovský v knihe Stručné dejiny Malohontu do roku 1803. Nové pokusy o otváranie banských diel na území obce boli podľa jeho slov ešte aj v 18. storočí. V súčasnosti však už v jej katastri žiadna banská činnosť neprebieha.

V okolí Rimavskej Bane sa ťažil najcennejší kov – zlato, pričom historické doklady o existencii zlatých baní sa podľa Sokolovského zachovali z druhej polovice 13. storočia. Okrem nich sa však v obecnom chotári nachádzala i baňa, v ktorej sa ťažila železná ruda. Spracúvala sa v neďalekom Hámri, ktorý je dnes súčasťou susedného Rimavského Brezova. Táto baňa sa zachovala, ale jej vchod zatarasili korene vývratov starých stromov, priblížila starostka obce Elena Polóniová.

Najvýznamnejšou zachovanou pamiatkou obce je opevnený gotický kostol zo 14. storočia. Ako TASR informovala Janka Miháliková, zborová farárka Cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi Rimavské Brezovo, národnou kultúrnou pamiatkou je z dvoch dôvodov.

Prvým je, že sa tu nachádzajú stredoveké nástenné maľby s ladislavovskou legendou z rokov 1360 až 1380. Okrem toho je však v kostole i mobiliár, teda hnuteľné národné kultúrne pamiatky. Je to barokový oltár, baroková kazateľnica a gotická krstiteľnica,“ priblížila Miháliková. Ako pokračovala, chrám bol pôvodne katolícky, počas reformácie však prešiel do rúk protestantov. V tom čase boli zatreté fresky, pribudli empory a kazetový strop. Ten je v súčasnosti demontovaný a v ateliéri sa začala jeho rekonštrukcia, ktorá potrvá niekoľko rokov,“ dodala farárka.

V kostole sa pôvodne nachádzal i historický organ, avšak podľa jej slov bol v 90. rokoch demontovaný so zámerom rekonštrukcie a za nejasných okolností sa stratil. Dnes je preto v chráme len jeho drevená napodobenina, ktorú vyrobil predchádzajúci farár. Podstatnou zmenou prešiel kostol na začiatku 20. storočia, kedy veža dostala novú barokovú strechu a demontovaná bola vežička nad vchodom v obvodovom múre.

Rimavskobanský kostol zaujal aj českého spisovateľa Aloisa Jiráska, ktorý obec navštívil v roku 1897 pri zbieraní materiálu pre svoju trilógiu z husitských čias pod názvom Bratstvo. Do priestoru opevneného chrámu umiestnil jednu zo scén druhej knihy, kedy sa v ňom obyvatelia Rimavskej Bane bránia pred útokom oddielu vojska Jána Hunyadiho.

Na richtárov rozkaz vybehol parobok bystrého zraku nahor na horský výčnelok nad dedinu k bielemu kostolu, mihol sa cez otvorené vráta jeho murovanej ohrady, nad ktorými sa vznášala vežička s dubovým vojenským sokorcom, bežal cez cintorín, zaviaty lístím starých líp pri kostole, bežal nahor na murovanú vežu pod šindľovou strechou s otvorenou ochodzou v sokorci,“ opísal chrám spisovateľ.

Významnou udalosťou na území Rimavskej Bane bolo Slovenské národné povstanie, ktoré pripomína pamätník z roku 1947, situovaný v jej centre. „Zaujímavé je, že na jeho výstavbu prispeli i obce z blízkeho aj vzdialeného okolia, o čom svedčí zachovaná vkladná knižka. Celkovo sa na jeho výstavbu vyzbieralo vyše 43.000 korún, čo v tom období nebola malá čiastka,“ podotkla starostka.

Zaujímavosťou je, že pamätník pôvodne stál na inom mieste, pri futbalovom ihrisku. Neskôr však došlo k jeho presťahovaniu. „Pri pamätníku plánujeme inštalovať pamätnú tabuľu bojov z októbra 1944, kedy na neďalekom vrchu Hrb slovenskí vojaci tri dni zadržiavali Nemcov, postupujúcich od Rimavskej Soboty,“ zakončila starostka.

Zaujímavosťou Rimavskej Bane sú aj pivnice sústredené priamo v centre obce v kopci, na ktorom stojí kostol. Je ich približne 12, niektoré z nich sú využívané, iné chátrajú. "Celá parcela je vo vlastníctve obce, ale jednotlivé pivnice patria občanom. Nemáme však zdokumentované ich konkrétne vlastníctvo. Vieme ale, že jedna z nich by mala byť obecná," uviedla starostka s tým, že v budúcnosti by ju radi sprístupnili a našli jej vhodné využitie.

Jedna z najzachovalejších pivníc patrí miestnemu obyvateľovi Milanovi Kušpálovi. "Pivnicu užíval môj kamarát, po ňom som ju prebral ja. Dal som ju do poriadku, vyčistil, osadil som nové dvere a začal som ju využívať na skladovanie vína. Dúfam, že tu bude dobre kvasiť a chcem ho tu i stáčať," uviedol Kušpál s tým, že v budúcnosti mieni zrenovovať aj ďalšiu, menšiu pivnicu v kopci.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Branislav Caban
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa