Bardejov oslavuje 20 rokov na zozname UNESCO: Toto sú jeho TOP pamiatky

2020-08-11 00:00:00 |   |    | 

Pýchou nielen Šariša, ale aj celého Slovenska je starobylý Bardejov, ktorý patrí medzi najkrajšie slovenské mestá. Vďaka architektonickým skvostom ho v roku 2000 zaradili do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.



 

Historické jadro mesta Bardejov

Historické jadro Bardejova je zapísané do Zoznamu svetového dedičstva. Napriek viacerým veľkým požiarom, najmä v 16. a 17. storočí, sa tu totiž zachovala typická stredoveká mestská podoba - pôvodné parcely, centrálne námestie, ulice, väčšina otvorených priestorov, verejné budovy, opevnenia aj panoráma mesta. Tri strany centrálneho námestia obklopujú Meštianske domy z prvej polovice 15. storočia, štvrtú uzatvára rímskokatolícky kostol sv. Egídia. V strede námestia je renesančná radnica. Historické jadro mesta obklopuje opevňovací systém, ktorý bol v čase jeho výstavby jedným z najvyspelejších v strednej Európe. Viac ako polovica opevnení je neporušená a dobre udržiavaná a niektoré veže sa stále používajú.

 

Bazilika Svätého Egídia

Dominantou Radničného námestia je gotická bazilika svätého Egídia. Výstavba chrámu sa začala v polovici 14. storočia a stavba bazilikálnej časti bola ukončená v roku 1415. V období rokov 1420 až 1427 bola postavená veža. Interiér chrámu je zdobený jedinečným súborom jedenástich neskorogotických krídlových oltárov z rokov 1460-1520. Najcennejší je oltár Narodenia Pána (okolo rokov 1480 až 1490). Významnou súčasťou je aj súsošie Golgoty na tráme pod Víťazným oblúkom z konca 15. storočia.

 

Mestská radnica

Bardejovská radnica je považovaná za prvú svetskú stavbu renesancie na území Slovenska. Koniec 15. storočia priniesol Bardejovu rozkvet hospodárskeho a spoločenského života, čo sa odzrkadlilo i v živote mestskej honorácie. Významné postavenie mesta ako aj potreba reprezentatívnejších priestorov určených pre zasadnutia rady mala zabezpečiť stavba honosnej radnice v strede námestia. Stavebné práce boli dokončené v roku 1511, úpravy však pokračovali ešte v priebehu celého 16. storočia.

 

Bronzová socha kata v životnej veľkosti

Bardejov získal právo meča, teda výsadu vykonávať popravy (hrdelné právo), v polovici 14. storočia od uhorského kráľa Ľudovíta I. Veľkého. Kat býval v dome na dnešnom Radničnom námestí (Katov dom) a v bazilike sv. Egídia mal svoju lavicu. Okrem týchto pamiatok toto povolanie pripomína aj 190-centimetrová bronzová socha umiestnená pred bardejovskými dominantami – radnicou a bazilikou.

 

Židovské suburbium

Spolu s historickým jadrom je v zozname UNESCO zapísané aj Židovské suburbium. Komplex židovských rituálnych stavieb pozostáva zo Starej synagógy z roku 1836, domu zhromaždenia (hebr. bet hamidraš), rituálneho kúpeľa (hebr. mikve), expanznej veže a kotolne. V minulosti sa nachádzal v areáli aj rituálny bitúnok, ktorý sa nezachoval. Tieto budovy slúžili duchovným a komunitným potrebám ortodoxnej židovskej komunity so silnou chasidskou orientáciou, ktorá bola šiestou najväčšou židovskou komunitou na Slovensku v medzivojnovom období.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa