Brána do Tatier - Poprad a okolie

2011-02-23 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Hlavnou vstupnou bránou do Vysokých Tatier a centrom rýchlo sa rozvíjajúceho podtatranského regiónu je mesto Poprad.



Poprad leží na juhovýchode Popradskej kotliny a na oboch brehoch rieky Poprad.

Popradským letiskom, rýchlikovou železničnou stanicou a po cestách do mesta každoročne prichádzajú desaťtisíce turistov zo Slovenska a zahraničia, aby stadiaľto pokračovali do Starého Smokovca, prípadne ďalších tatranských osád.

 

História

Dnešný názov Poprad sa objavuje už v najstaršej známej listine z roku 1256. Zo začiatku sa Poprad nevyvíjal tak rýchlo ako susedná Veľká a Spišská Sobota.

Až v 18. storočí začal Poprad hospodársky dobiehať svojich silnejších mestských susedov. Hlavnou hybnou silou dynamického rozvoja mesta sa však stala až Košicko-bohumínska železnica vybudovaná v roku 1871.

Rastúci záujem turistickej verejnosti o Vysoké Tatry rozprúdil intenzívnejší kultúrny a spoločenský život mesta. Neustále silnejúci Poprad najprv pohltil svojich najväčších rivalov Spišskú Sobotu a Veľkú.

Dnes je Poprad počtom obyvateľov najväčším mestom celej podtatranskej oblasti a pozostáva z nasledovných častí: Poprad, Spišská Sobota, Veľká, Matejovce, Stráže pod Tatrami a Kvetnica.

 

Pamiatky

Historické centrum Popradu sa sústreďuje na priestor okolo vretenovitého Námestia sv. Egídia. Námestie ohraničuje radová zástavba prevažne barokových a klasicistických meštianskych domov z 18. a 19. storočia.

Dominantou mesta je ranogotický rímskokatolícky Kostol sv. Egídia z 13. storočia. V Poprade by ste nemali obísť Podtatranské múzeum, ktoré vám prostredníctvom svojich expozícií pomôže lepšie spoznať podtatranský región.

Tatranská galéria vo svojom depozite vlastní cenné umelecké diela popredných domácich a zahraničných  maliarov, sochárov a výtvarníkov. V budove „starej elektrárne“ uskutočňuje náročné projekty a prezentácie súčasného umenia.

Spišská Sobota bola po stáročia najbohatším z piatich hornospišských miest. Od roku 1945 je časťou mesta Poprad. Spišská Sobota dnes predstavuje jeden z najlepšie zachovaných stredovekých urbanistických celkov Slovenska, ktorý je od roku 1953 mestskou pamiatkovou rezerváciou.

 

Poprad a okolie

Keď sa vyberiete na ktorúkoľvek svetovú stranu od Popradu,  svoje brány vám budú otvárať národné parky: na severe Tatranský národný park, pýcha celého Slovenska a zároveň jedinečné klimatické kúpele, na juhozápade Národný park Nízke Tatry so svojou majestátnou Kráľovou hoľou, na juhu Národný Park Slovenský raj so svojimi vápencovými bralami a úchvatnými roklinami a tiesňavami a na severovýchode Pieninský národný park s neodmysliteľnou riekou Dunajec.

Práve vodstvo upozorňuje nadšencov prírody na ďalšiu zaujímavosť regiónu -  Európske rozvodie, ktoré prechádza Kozími chrbtami. Rieky prameniace v okolí Popradu odvádzajú svoje vody do Čierneho mora, napr. rieka Hornád, resp. do Baltského mora rieka Poprad.

Genius loci mesta Poprad a jeho okolia prezentujú diela ľudských rúk, ktoré sú zhmotnené v prekrásnych spišských mestách, z ktorých vynikajú najmä kráľovské mestá: Kežmarok so svojim mestským hradom a dreveným artikulárnym kostolom z 18. storočia, Levoča so svojím Kostolom sv. Jakuba a najväčším neskorogotickým oltárom z dielne Majstra Pavla z Levoče, ktoré sú zároveň aj pamiatkovými rezerváciami.

Medzi ďalšie skvosty Spiša patria pamiatky zapísané do Zoznamu svetových prírodných a kultúrnych pamiatok UNESCO, ako napr. gotický Spišský hrad, najväčší v strednej Európe, Spišská kapitula a Žehra so svojím okolím. Ľudovú architektúru môžu návštevníci okolia Popradu obdivovať v pamiatkových rezerváciách ľudovej architektúry v Osturni či v Ždiari.

Región je bohatý aj na prírodné žriedla a pramene termálnych a minerálnych vôd, pri ktorých vznikli dnes známe kúpele: Ružbachy, Staroľubovnianske kúpele, resp. akvaparky vo Vrbove a v samotnom meste Poprad.

  

 

Mestské informačné centrum Poprad
Štefánikova 99/72
058 01 Poprad
Tel.: +421 (0) 52/16 186, 772 17 00, 772 13 94
Fax: +421 (0) 52/772 13 94
Email:
infopp@msupoprad.sk
Web: www.poprad.sk
  

Zdroj/autor: Dajama, poprad, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Asseco Slovakia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa