Za krásami Ružomberka a jeho okolia

2011-08-15 15:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Poloha okresného mesta Ružomberok na východnom úpätí Veľkej Fatry, severozápadných úbočiach Nízkych Tatier a neďaleko juhozápadných svahov Chočských vrchov vytvára neopakovateľnú siluetu mesta z troch strán obkoleseného horami a len z východnej strany otvoreného do Liptovskej kotliny.



Mesto Ružomberok je dnes centrom dolného Liptova, ktorý tvorí najzápadnejšiu časť Liptovskej kotliny. Je najvýznamnejším strediskom papierenského priemyslu na Slovensku a jedným z najvýznamnejších slovenských stredísk cestovného ruchu.

Skutočnosť, že mesto leží na križovatke starej obchodnej cesty vedúcej zo stredoslovenských banských miest do Poľska a považskej cesty z Košíc cez Spiš do Žiliny a odtiaľ do Sliezska, predurčila jeho hospodársky a kultúrny rozvoj.

V histórii ružomberskej remeselnej výroby zohrala najvýznamnejšiu úlohu výroba papiera, ktorá je dodnes symbolom mesta.

Prehliadku mesta je najvhodnejšie začať na Námestí A. Hlinku, na mieste, kde sa v dávnej minulosti usadili nemeckí osadníci a nazývali ho Rosenberg. K najvzácnejším pamiatkam námestia patrí rímskokatolícky Kostol sv. Ondreja.

Svetskou dominantou námestia je vedľa kostola stojaca radnica. V jej južnej časti sa kedysi nachádzala rímskokatolícka fara, v ktorej pôsobil A. Hlinka. Pamiatkou na jeho život a pôsobenie v meste je mauzóleum Andreja Hlinku nachádzajúce sa pod južnou loďou Kostola sv. Ondreja.

Nad Námestím A. Hlinku sa nachádza pozoruhodná architektonická pamiatka - kalvária. Je jedinou liptovskou kalváriou.

 

Tip na výlet

Miestna časť Ružomberka Biely Potok je východiskom do osady Vlkolínec - pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry, ktorá leží na južnom úpätí vrchu Sidorovo. Túto mimoriadne pozoruhodnú oázu ľudovej architektúry v roku 1993 zapísali do Zoznamu pamiatok svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

 

 

 

Informačné centrum Ružomberok
A. Bernoláka 1
034 01 Ružomberok
Tel.: +421(0)44/43 21 096, +421(0)44/43 13 611
Fax: +421(0)44/43 13 611
E-mail:
info@ruzomberok.eu
Web: www.ruzomberok.eu
  

 

Zdroj/autor: Dajama, ruzomberok, drom

Foto: Vydavateľstvo Dajama, wikipedia

 



 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa