Lučenec a okolie

2010-10-27 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Centrom východnej časti Poiplia a historického regiónu Novohrad je okresné mesto Lučenec, ktoré vzniklo na križovatke obchodných ciest a dodnes vyniká čulým obchodným životom.



Symbolom dnešného Lučenca, ako obchodného a podnikateľského centra Novohradu je tzv. Zlatá ulička, exkluzívne miesto s atraktívnymi obchodmi s rozmanitým tovarom.

Najstaršou písomnou zmienkou o meste je listina kráľa Bela IV. z roku 1247, kde sa Lučenec uvádza ako Luchunch.

Do histórie mesta sa zapísala najmä pamätná bitka pri Lučenci v roku 1451, v ktorej husitské vojsko Jána Jiskru zvíťazilo nad početnejšími uhorskými jednotkami Jána Huňadyho. Počas bojov Jiskrovi vojaci Lučenec vypálili, aby neposkytoval útočisko uhorským jednotkám.

V druhej polovici 19. storočia v Lučenci vznikli menšie priemyselné podniky, ku ktorým začiatkom 20. storočia pribudla továreň na výrobu poľnohospodárskych strojov. Hoci v medzivojnovom období nastal hospodársky útlm, súčasný Lučenec môže byť v podnikateľských aktivitách vzorom pre viaceré slovenské mestá.

Dominantou mesta, ktorá je návštevníkmi najviac vyhľadávaná a obdivovaná, tvorí historické jadro Kubínyiho námestia - v súčasnosti pamiatková zóna. Patria sem rímskokatolícky kostol, evanjelický a kalvínsky kostol, stará radnica a Reduta.

Kto sa zaujíma o históriu Novohradu, mal by navštíviť Novohradské múzeum s osobitým dôrazom na ľudovú keramiku a sklárstvo. Milovníci výtvarného umenia môžu zavítať do Novohradskej galérie, ktorá sídli v jednej z najstarších budov mesta.

 

Tip na výlet

Neďaleko od Lučenca sa nachádza mesto Fiľakovo, ktorého hlavnú dominantu tvorí zrúcanina Fiľakovského hradu. Tí z vás, ktorí po prehliadke hradného múzea ešte nebudú mať dosť, sa môžu vybrať na ďalšiu malebnú zrúcaninu, na hrad Šomoška.

 

 

 

Mestské informačné centrum Lučenec
Masarykova 14
984 01 Lučenec
Tel.: +421 (0) 47/433 15 13, +421 (0) 47/433 15 11
Fax: +421 (0) 47/433 15 13
E-mail:
mic@lucenec.sk
Web: www.lucenec.sk
  

Zdroj/autor: Dajama, lucenec, sacr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Vydavateľstvo Dajama

Hodnotenie článku:
2.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa