Apokalyptické zábery: Opustené nákupné centrá dnes naháňajú strach

2014-07-15 09:00:00 |   |    | 

Strašidelné a fascinujúce zároveň, také sú opustené nákupné strediská, akých sa v Spojených štátoch nachádzajú desiatky. Aký bol ich osud a prečo sa z tzv. mallov stali miesta duchov?



Gigantické nákupné centrá na predmestiach a kultúra trávenia voľného času v nich k Američanom jednoducho patria. V čase, kedy u nás veľké nákupné strediská ešte len vznikali, boli mnohé z tých amerických už opustené a schátrané. Dnes pripomínajú skôr smutné monumenty kapitalizmu, ktoré sú vďačným objektom návštev zvedavcov.

Týmto fenoménom nie sú unesení iba cudzinci, množstvo nadšencov „mŕtvych mallov“ nájdete po celých Spojených štátoch. Diskutujú na fórach, zdieľajú fotografie, združujú sa na sociálnych sieťach. Entuziasti, ktorí so šírením internetu spôsobili v tomto koníčku doslova boom, sú Peter Blackbird a Brian Florence. Ich portál Deadmalls.com od roku 1999 prináša neuveriteľné príbehy vzostupov a pádov amerických nákupných centier.

Keď Peter zažil svoj prvý „mŕtvy mall,“ myslel si, že je to unikát. Čoskoro ale pochopil, že sú realitou v celej krajine. „Ľudia sa na webe chceli podeliť so svojou obavou,“ vysvetľuje. „Chceli niekde napísať: ‚Toto je môj mall, tu som strávil detstvo a teraz sa rozpadáva.‘ Naši rodičia mali ulice mestského centra, kde mohli vyrastať a rozhodovať sa, čím sa chcú stať. Pre nás to boli mally.

Dôvodov zániku jednotlivých stredísk sú desiatky, každé má svoj príbeh. Realitou súčasnosti však je, že už i krajiny ako Veľká Británia či Nemecko dospeli k tzv. saturácii, teda presýteniu nákupnými centrami. Údajne každých 72 hodín je niekde vo svete dokončené nové nákupné centrum, čo automaticky prispieva k postupnému zániku niektorého jeho staršieho suseda.

Napríklad kalifornské stredisko Plaza Mall v Hawthrone, ktoré vzniklo v roku 1977 a istého času zastrešovalo až 134 predajní, zaniklo ešte pred príchodom milénia. Neskôr sa tu nakrúcali napríklad filmy Evolúcia (2001) či Minority Report (2002), dnes už vyzerá doslova apokalypticky.

Podobne na tom bolo pred zbúraním v roku 2011 aj nákupné centrum Dixie Square Mall v Harvey, štát Illinois. Otvorilo v roku 1966, vrchol zažilo v roku 1979, keď tu natočili slávnu scénu automobilovej naháňačky cez mall pre film The Blues Brothers (1979) a pätnásť minút slávy ešte v tom istom roku zatienilo zatvorenie strediska pre narastajúcu kriminalitu.

megamallov, ako megalomanské strediská často nazývajú, sa stali miesta duchov. Niektoré však napriek označeniu „mŕtve“ prežívajú vďaka zopár vytrvalým nájomcom, ktorých nájomné stačí na úhradu prevádzkových nákladov. Majitelia týchto predajničiek si naďalej plnia svoj americký sen a zákazníkom vytvárajú prijemne nostalgické zážitky. A tie zatvorené dnes napĺňajú už len archívy nadšencov.

Zdroj/autor: buzzfeed.com, Dominika Babulicová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa