Vstup na vlastné riziko: V tejto anglickej záhrade vám pôjde o život

2016-05-17 12:00:00 |   |    | 

Na prvý pohľad vyzerá záhrada v anglickom Alnwicku ako ktorákoľvek iná. Môžete sa prechádzať v tieni stromov a obdivovať kaskádovú fontánu, starostlivo zastrihnuté kríky aj krásne kvety. Môžete sa dotýkať, ovoniavať a prípadne aj ochutnať. Až kým neprídete do časti zvanej „Jedovatá záhrada“. Tam by sa vám to mohlo stať osudným.



 

Nápis na bráne hlása, že „Tieto rastliny môžu zabíjať“. Napriek tomu sa už našli turisti, ktorí toto varovanie ignorovali a ovoňali alebo sa dotkli jednej zo stovky rastlín.

Čo nasledovalo? Zatiaľ len mdloby a choroba, mohlo to však dopadnúť aj horšie. Záhrada z roku 2005 totiž ukrýva tie najjedovatejšie rastliny. Nájdete tu strychnínovník indický, ricinus communis (zdroj neškodného ricínového oleja, ale aj smrteľne jedovatého ricínu), náprstník, najnebezpečnejšiu stredoeurópsku rastlinu ľuľkovec, burgmansiu, štedrec či prudko jedovatý bolehlav, ktorý zabil aj slávneho filozofa Sokrata. Mladých určite zaujme cannabis, koka a mak siaty, z ktorého sa získava ópium.

Jedovatá záhrada je pritom súčasťou klasického anglického parku pri zámku, ktorý je sídlom vojvodu z Northumberlandu. Hrad Alnwick je jedným z najväčších a zároveň stále obývaných hradov v Anglicku, kvôli čomu ho prezývajú aj „Windsor severu“.

Prvá zmienka o hrade pochádza z roku 1096, no dnešnú podobu budova získala až v 18. storočí, kedy prešla prestavbou v novogotickom slohu. Možno ju poznáte z filmov o Harrym Potterovi – tam hrad predstavoval Rokfortskú strednú školu čarodejnícku. Možno ich tvorcov zaujala aj jedovatá záhrada – určite by sa v nej našlo mnoho ingrediencií do čarodejných lektvarov.

S myšlienkou vybudovať netradičnú záhradu prišla v roku 1995 sama vojvodkyňa z Northumberlandu, ktorá túžila vytvoriť niečo netradičné. Najskôr chcela vybudovať záhradu s liečivými bylinami. Keď však natrafila v talianskej Padove na jedovatú záhradu Mediciovcov, bolo rozhodnuté.

Rastliny, ktoré dokážu zabíjať, sú nemenej zaujímavé ako tie liečivé, povedala si a založila záhradu, ktorú dnes navštívi až 800 000 turistov ročne. Tí môžu rastliny z diaľky obdivovať a dozvedieť sa o ich pôsobení, histórii, aj o mýtoch a legendách, ktoré sa s nimi spájajú. Pozor, neovoniavať a nechytať!

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: geograph.co.uk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa