Cestovanie v stopách géniov: Navštívte miesta, ktoré inšpirovali legendárne diela

2016-07-12 08:30:00 |   |    | 

Beatles, Jules Verne, Beethoven, Van Gogh či Tolkien. Premýšľali ste už niekedy nad tým, kde nachádzajú inšpiráciu umelci pri tvorbe svojich najslávnejších diel? My odpoveď poznáme – kdekoľvek na svete. Stačí chodiť s otvorenými očami a možno „múza kopne“ aj vás. Zatiaľ sa pozrime na miesta, ktoré hrali dôležitú úlohu pri vzniku tých najznámejší piesní, obrazov či kníh.



 

PUZZLEWOOD, ANGLICKO

„Zelené svahy sa dvíhali k holým hrebeňom, ktoré sa tiahli ako rovná čiara na sever. Pod nohami mali suchú trávu a nízke drny, medzi nimi a riekou však v hustej húštine rákosia a ostružiny ležal dlhý pruh zeme.“ Stredozem v knihách J. R. R. Tolkiena pôsobí ako tajomné miesto, ktoré vzniklo v najhlbších zákutiach autorovej fantázie. V skutočnosti však existuje predobraz, ktorým sa spisovateľ inšpiroval – les Puzzlewood v grófstve Gloucestershire. Tolkien sa tam rád prechádzal  a v machom porastenom lese s kľukatými chodníčkami a nízkymi konármi čerpal energiu a inšpiráciu pre svoju tvorbu.

Malebný Puzzlewood je súčasťou regiónu Forest of Dean (Deanov les). Rozprestiera sa na ploche 14-ich akrov neďaleko anglického mesta Coleford. V lese nájdete zvláštne skalné útvary, skryté jaskyne a staré stromy, ku ktorým vedú chodníky zo začiatku 19. storočia. V roku 1848 tu robotníci objavili 3000 rímskych mincí, ukrytých v hlinených nádobách v dutine skaly.

 

FINGAL´S CAVE, ŠKÓTSKO

„Aby ste pochopili, aký veľký dojem na mňa Hebridy urobili, posielam vám nasledovné, ktoré mi prišlo na myseľ práve tam,“ napísal skladateľ Felix Mendelssohn svojej sestre po návšteve jaskyne Fingal´s Cave v roku 1829. Divoká príroda na západnom pobreží Škótska umelca veľmi ovplyvnila – v roku 1832 Mendelssohn predstavil svoju symfóniu „Hebridy“, známu aj pod názvom „Fingal´s Cave“. Zhodou okolností v tom istom roku namaľoval svoj obraz s rovnakým názvom a inšpiráciou aj známy maliar J. M. Turner.

Hebridy sú rozsiahle súostrovie pri západnom pobreží Škótska, osídlené už od obdobia mezolitu. Toľko ospevovaná jaskyňa Fingal´s Cave sa nachádza na ostrove Staffa a je súčasťou národnej prírodnej rezervácie. Na výšku meria približne 20 metrov a preslávila sa výbornou akustikou. Ozveny morských vĺn tu vytvárajú atmosféru prírodnej katedrály a inšpirovali aj spomínané hudobné dielo.

 

DOLNÁ KRUPÁ, SLOVENSKO

Oveľa známejšia klasická skladba však vznikla u nás na Slovensku. V rokoch 1800, 1801 a 1806 navštívil kaštieľ v Dolnej Krupej svetoznámy hudobný skladateľ Ludwig van Beethoven, ktorý sem prišiel na pozvanie grófa Jozefa Brunsvika. Jeho úlohou bolo vyučovať hudbu grófove netere Jozefínu a Juliettu, popritom však nezanedbával ani komponovanie. Beethoven v Krupej vytvoril niekoľko skladieb, najslávnejšou z nich je Klavírna sonáta č. 14, známejšia pod názvom „Sonáta mesačného svitu“. Tú údajne skomponoval z lásky ku svojej žiačke Juliette.

Obec Dolná Krupá leží na juhozápadnom Slovensku, približne 10 kilometrov severne od Trnavy. Pýchou obce je klasicistický kaštieľ Brunsvickovcov, ktorý postavili v roku 1794 na okraji rozľahlého anglického parku. Pôvodne ku kaštieľu patrila aj divadelná budova preslávená účinkovaním Ludwiga van Beethovena, ktorá sa však nezachovala.

 

ZÁMOK FRANKENSTEIN, NEMECKO

Zrejme tušíte, aké dielo inšpiroval nemecký zámok Frankenstein. Rovnomenný netvor pochádza z pera anglickej spisovateľky Mary Shellyovej, ktorá ho verejnosti predstavila v roku 1818. Príbeh, ktorý jeho vzniku predchádzal, poznajú mnohí. Lord Byron, John Polidori, Percy Bysshe Shelley a jeho žena Mary sa v roku 1816 dohodli, že sa každý z nich pokúsi napísať hororový príbeh. Spisovateľka stvorila vedca Victora Frankensteina, ktorý oživí mŕtvu hmotu a na svet privedie ohyzdné monštrum s nadľudskou silou. Mary Shelley nikdy nepriznala, kde hľadala inšpiráciu pre svoje dielo. Isté však je, že v roku 1814 strávila istý čas pri rieke Rýn neďaleko zámku Frankenstein, kde sa v auguste 1673 narodil alchymista Johann Konrad Dippel. Ten údajne experimentoval s časťami ľudského tela a snažil sa preniesť dušu zosnulého z jedného tela na druhé.

Zámok Frankenstein sa nachádza v južnom Hesensku neďaleko mesta Darmstadt na hrebeni hory Odenwald vo výške 370 m n.m. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1252 a spomína sa v nej majiteľ Konrad II. z Breubergu. Začiatkom 15. storočia sídlo rozšírili a zmodernizovali, postupne ho však opustili a v 18. storočí sa hrad zmenil na ruinu.

 

STRAWBERRY FIELD, ANGLICKO

„Let me take you down, cause I´m going to Strawberry Fields,“ spieva v slávnej skladbe kapely Beatles jej autor John Lennon, ktorý sa v detstve a mladosti hrával v lesoch za Strawberry Field v Liverpoole. Hoci budovu tohto detského domova ešte v 70-tych rokoch strhli, dodnes sem mieri množstvo fanúšikov Beatles.

Strawberry Field je názov detského domova, ktorý vo Wooltone (predmestí Liverpoolu) viedla od roku 1936 Armáda spásy. Pôvodnú budovu (spomínanú už v roku 1870) nahradili začiatkom 70-tych rokov menšou stavbou, vhodnejšou pre 36 detí, ktoré tu žili. Začiatkom januára 2005 zariadenie uzavreli a dnes slúži budova ako kostol a modlitebňa.

 

SOPKA  SNÆFELLSJÖKKUL, ISLAND

„Cez jej kráter sa dostaneme do stredu Zeme,“ hovorí o sopke Snæfellsjökull ústami svojich hrdinov slávny autor dobrodružnej literatúry Jules Verne. Vďaka jeho knihe Cesta do stredu Zeme (1864) patrí toto miesto k najnavštevovanejším turistickým atrakciám Islandu.

Snæfellsjökull je ľadovcový stratovulkán na západe ostrova, ktorého vek vedci odhadujú na 700 tisíc rokov.  Za dobrého počasia ho je vidieť až zo 120 kilometrov vzdialeného Reykjaviku.

 

RENISHAW HALL, ANGLICKO

Román Milenec lady Chatterleyovej z roku 1928 parí k najkontroverznejším dielam svetovej literatúry. Jeho autorom je anglický spisovateľ David Herbet Lawrence, ktorý dielo napísal a vydal v Taliansku. Až do roku 1960 bolo v jeho rodnej krajine súdom zakázané ako pornografia. Kniha rozpráva príbeh o fyzickom vzťahu medzi aristokratkou a mužom z nižšej spoločenskej vrstvy a šokujúco otvorene popisuje ich sexuálny vzťah výrazmi, aké sa v anglickej literatúre nikdy predtým neobjavili.  Aj napriek tomu (či práve preto) sa román stretol s obrovským úspechom.

Dej románu sa odohráva na fiktívnom panstve Wragby, ktorého predobrazom je údajne šľachtické sídlo Reninshaw a priľahlá dedina. Reninshaw sa nachádza v anglickom grófstve Derbyshire neďaleko Sheffieldu. Postavili ho v roku 1625 a na prelome 18. a 19. storočia ho výrazne rozšírili. Panstvo sa pýši nádhernou francúzskou záhradou, ktorá je prístupná verejnosti.  Počas celej svojej histórie je vidieckym sídlom rodiny Sitwellovcov, ktorí sa však voči románu Milenec lady Chatterleyovej výrazne ohradili.

 

SAINT-RÉMY-DE-PROVENCE, FRANCÚZSKO

K najznámejším obrazom na svete patrí dielo Hviezdna noc z roku 1889. Holandský maliar Vincent van Gogh na ňom zachytil pohľad z okna izby sanatória v juhofrancúzskom meste Saint-Rémy –de-Provence. V centrálnej časti je zachytená obec s víriacim nebom a vpravo masív Alpilles.

Saint-Rémy-de-Provence sa nachádza na juhu Francúzska, asi 20 kilometrov južne od Avignonu. Návštevníci sa tu môžu prechádzať po úzkych uličkách, obdivovať malé námestia s fontánami alebo si vychutnať kávu na jednej z terás. Typický provensálsky šarm v tejto dedine objavilo už mnoho známych ľudí. V psychiatrickej liečebni tu naberal sily Vincent van Gogh, žil tu známy francúzsky maliar Pierre Daboval a po smrti svojho druhého manžela aj monacká princezná Caroline s deťmi. Saint-Rémy-de-Provence je tiež rodiskom Nostradama.

 

OPÁTSTVO WHITBY, ANGLICKO

V roku 1897 vydal spisovateľ Bram Stoker román Drakula a vyvolal tak obrovský záujem o všetko, čo súvisí s upírmi. Mimochodom, v knihe spomína aj Slovákov. Hlavný krvilačný hrdina však cestuje z Transylvánie do Anglicka, kde jeho loď zakotví v mestečku Whitby. Nad prístavom sa vypínajú ruiny opátstva, ktoré od 16. storočia zívajú prázdnotou, no spisovateľa tu inšpirovali aj ďalšie veci. V miestnej knižnici si údajne v roku 1890 požičal knihu, v ktorej sa po prvýkrát dozvedel o grófovi Drakulovi.

Rybárska osada Whitby sa nachádza v North Yorkshire na severe Anglicka. Jej hlavnou atrakciou je okrem románu už spomínaná zrúcanina kláštora, ktorý založil v roku 657 z vďaky za víťazstvo v boji kráľ Oswiu. O dve storočia neskôr opátstvo zničili nájazdy Vikingov a až do roku 1066 zostalo prázdne. Potom niekoľko storočí znova slúžilo svojmu účelu, no v roku 1539 ho definitívne uzavreli.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: thinkstock, wikimedia, flickr, geograph.co.uk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa