Architektonické zázraky: Otestujte si znalosť najslávnejších budov Ázie

2017-01-03 00:00:01 |   |    | 

Deväť z desiatich najvyšších budov sveta stojí v Ázii. V prvej päťke nájdeme len mrakodrapy z tohto kontinentu. Slávni architekti z Európy a Ázie navrhujú moderné budovy a realizujú svoje najúžasnejšie nápady, ktoré nemôžu pre obrovské náklady nikde inde realizovať. Pozrieme sa na najpozoruhodnejšie stavby kontinentu. Poznáte ich z fotografií?



 

Sústredíme sa na desiatku slávnych ázijských budov. Pokúste sa ich spoznať, ale pokiaľ sa vám to nepodarí, pomôže vám rozlúštenie na konci.

 

1. Začneme modernou stavbou s bazénom na hrane strechy. Možno nedáte dohromady jej názov, ale skúsite aspoň mesto?

 

2. Pozrieme sa do Emirátov na najvyššiu budovu sveta. Poznáte jej názov? Alebo aspoň mesto, v ktorom stojí?

 

3. Zostaneme v rovnakom meste pri slávnej budove v tvare plachetnice. Poznáte ju?

 

4. Najvyššia budova najľudnatejšieho mesta sveta sem rozhodne patrí. Pokiaľ viete ako sa nazýva, poznáte i dotyčné mesto.

 

5. Kambodža nie je len krajinou známou vďaka modernej architektúre, ale nájdeme v nej i skvostné pamiatky. Ako sa nazýva tá najslávnejšia z nich?

 

6. Medzi novodobých 7 divov sveta patrí táto indická kráska právom.

 

7. Toto spoznáte ľahko. Val nie je pozoruhodný výškou, ale neuveriteľnou dĺžkou.

 

8. Indonézska Jáva ukrýva tento úžasný chrám.

 

9. Duchovný vodca oblasti, ktorej dominuje impozantný palác na fotke, nedávno spôsobil v Bratislave menší a v Prahe veľký rozruch.

 

10. Najmladšia budova zo zoznamu je vo veľmi exotickej krajine, do ktorej sa často necestuje. Viete, kde je tento moderný operný dom?

 

Rozlúštenie:

1. Marina Bay Sands, Singapur

Tri veže a nad nimi jedinečná strecha robia z Marina Bay Sands v Singapure jednu z najkrajších stavieb Ázie. Úchvatný nie je len exteriér, ale i vnútrajšok budovy. Ľudia sa bavia v kasíne s 500 stolmi, niekoľkých luxusných reštauráciách alebo v hoteli s 2561 izbami.

2. Burdž Chalífa, Dubaj, Spojené arabské emiráty

Najvyšší mrakodrap sveta má ťažko uveriteľných 828 metrov na výšku. Celkovo doň architekti poskladali 189 poschodí, najlepšia vyhliadka je vraj z podlažia číslo 124. Burdž Chalífa sa nachádza v oblasti s vysokou koncentráciou architektonických zázrakov včítane nákupného centra Dubai Mall s umelou zjazdovkou.

3. Burdž al-Arab, Dubaj, Spojené arabské emiráty

Mrakodrap unikátneho tvaru plachetnice je často označovaný ako najluxusnejší hotel sveta. Nachádza sa na umelom ostrovčeku, takže skutočne čnie z mora ako práve približujúci sa koráb.

4. Shanghai Tower, Šanghaj, Čína

Až 632 metrov vysoká Shanghai Tower (tá obrovská uprostred obrázku) je najvyššou stavbou Číny a druhou najvyššou stavbou sveta.

5. Angkor Vat, Angkor, Kambodža

V okolí kambodžského jazera Tonle Sap a mesta Siem Reap nájdeme podobných chrámových komplexov omnoho viac. Angkor Vat však všetky prevyšuje – nielen tým, aký je obrovský, ale predovšetkým zachovalosťou. Pomohla mu 190 metrov široká vodná priekopa, ktorá ho obklopuje a ktorá nedovolila okolitej džungli, aby ho pohltila.

 

Najvyššie mrakodrapy sveta

Ako sa vyvíjalo poradie na čele rebríčka najvyšších budov sveta? Po väčšinu 20. storočia dominovali Spojené štáty americké, v posledných rokoch od nich prevzali vládu ázijské štáty.

1929 40 Wall Street (USA, New York), 283 metrov

1930 Chrysler Building (USA, New York), 319 metrov

1931 Empire State Building (USA, New York), 381 metrov

1972/73 World Trade Center (USA, New York), 417 metrov

1974 Sears Tower (Chicago, USA), 442 metrov

1998 Petronas Towers (Malajzia, Kuala Lumpur), 452 metrov

2004 Taipei 101, (Čínska republika známa tiež ako Tchaj-wan, Tchaj-pej), 509 metrov

2010 Burdž Chalífa, (Spojené arabské emiráty, Dubaj), 828 metrov

 

6. Tádž Mahal, Agra, India

Symbol veľkej lásky postavil cisár Šáhdžahán ako pomník svojej manželke, ktorá zomrela pri pôrode. Monumentálne dielo mení farbu podľa denného svetla. Pozorovať ho môžeme v bielej, ružovkastej či zlatistej verzii.

7. Veľký čínsky múr

Vyraziť z Pekingu k úseku Badaling (známemu i pod názvom Pa-da-ling) je jednoduché. Poldenný, alebo rovno celodenný zájazd má v ponuke snáď každá tunajšia cestovná agentúra a cesta k Veľkému čínskemu múru býva i neoddeliteľnou súčasťou itinerárov klasických poznávacích zájazdov po Číne. Autobus zdolá zhruba osemdesiatkilometrovú vzdialenosť z Pekingu za pár desiatok minút.

8.  Borobudur, Magelang, Indonézia

Rozľahlý chrámový komplex obostiera mnoho tajomstiev. Ľudia ho v 15. storočí opustili a vstup doň  bol od tej doby tabu. Jeden z korunných princov ho v 18. storočí porušil a po návrate domov vraj vážne ochorel a zomrel. Po znovuobjavení a obnovení budhistickej svätyne tu už žiadne čary nefungujú a z Borobuduru je vyhľadávaná lokalita.

9. Palác Potála, Tibet

Hlavná svätyňa všetkých Tibeťanov má vraj viac než 1000 miestností a až 129 metrov na výšku. Od roku 1994 patrí unikátna stavba na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

10. Kráľovská opera, Maskat, Omán

V úchvatnej budove opery, pýche hlavného mesta Ománu, spievali i takí velikáni ako Plácido Domingo, Andrea Bocelli alebo súbor Alexandrovci. A to ju dokončili až v roku 2011.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Preskúmajte krásy Ázie!

CK ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov:

 

Dovolenka v Dubaji!

Prežite leto v luxusnom Dubaji! Máme pre vás na výber z množstva hotelov – od štandardných po tie naozaj najluxusnejšie. Stačí si vybrať a potom už bude len na vás, ktorý z dubajských divov navštívite! Zistite viac.

 

Po stopách Sindibáda

Vydajte sa s nami na krátku exkurziu do miest, ktoré by ste v Ománe nemali vynechať – jednak do mestečka, odkiaľ na svoje výpravy vyrážal námorník Sindibád, a tiež na neďalekú pláž, kam sa sťahujú všetky korytnačky z Indického oceánu klásť vajíčka. Kde presne hľadať? To vám prezradí článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie aj o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Okruh Omán – Emiráty – Katar

Zoznámime Vás s históriou, miestnymi zvyklosťami, vyjdeme si do púšte, navštívime najslávnejšie bazáre a uvidíme najväčší koberec sveta. Poznávací zájazd pre tých, čo milujú kultúru krajín Rozprávok tisíca a jednej noci. Zistite viac.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa