Príbeh skamenelého trolla: Islandský Hvítserkur je nádherným dielom prírody

2017-02-03 00:01:01 |   |    | 

Island nie raz na ľudí pôsobí, ako keby bol odtrhnutý od tohto sveta. Domáci tam žijú pokojným životom v drsných podmienkach a s minimálnou kriminalitou. Viac ako písané zákony pre nich platia pravidlá cti a rešpektu.



Keď dôjde na dôležité rozhodnutia, utiekajú sa k dávnym legendám a podrobujú sa diktátu bájnych trpaslíkov. Tak ako to bolo pred niekoľkými rokmi pri výstavbe diaľnice, ktorá kvôli príbytku údajného trolla musela nakoniec prechádzať iným smerom. Príbeh tejto tajomnej bytosti sa viaže aj k jednej z ich najznámejších prírodných atrakcií.

Tajomný ostrov neďaleko pevniny

Hvítserkur je malý ostrov neďaleko pevniny, ktorý je vysoký približne 15 metrov. Nachádza sa na severe Islandu a od Reykjavíku je vzdialený takmer tri hodiny jazdy autom. Turistov láka najmä kvôli jeho neobyčajnému tvaru. Skôr ako ostrov pripomína výčnelok z vody, ktorý ako keby predstavoval vstupnú bránu na šíry oceán. Niektorí domáci ho kvôli jeho mohutnosti a polohe prezývajú aj diabolskou bránou. Iní v ňom zase vidia veľkého draka, ktorý sa prišiel napiť a pri tejto činnosti skamenel. Hvítserkur prirovnávajú tiež k dinosaurovi, krave, ale aj mnohým iným živočíchom. Každý v ňom vidí to, čo sa mu najviac páči.

Jeho zvláštnosťou je, že nemá pevný základ. Vysoký výčnelok má tesne nad vodou dve diery, ktoré vytvárajú dojem, ako keby stál na troch podperách podobných mostom. Skala je už rokmi erodovaná a má sivo-biely povrch, vďaka čomu dostala aj svoje pomenovanie, ktoré v preklade znamená biela košeľa. Svetlé sfarbenie získala vplyvom minerálov slanej vody, ale aj kvôli výkalom vtákov, ktoré na nej často oddychujú.

Jedna diera zmizla

Uvažuje sa, že Hvítserkur môže mať lávový pôvod a mohol vzniknúť pri niektorej z mnohých islandských erupcií. Základný kameň je čadič, ktorý však po rokoch zvetrávania utrpel na kvalite a v roku 1955 hrozilo, že by krajina mohla prísť o jednu z charakteristických atrakcií. Kvôli tomu pristúpili k netradičnému kroku. Spodnú podmorskú časť skaly sa rozhodli spevniť betónom, aby mal malý ostrovček lepšiu stabilitu a vydržal ešte po stovky rokov. Pri tomto zásahu sa však nevyhli jednej trvalej zmene. Hvítserkur mal pôvodne štyri a nie iba tri podstavce, ktoré pripomínali štyri končatiny. Pri zalievaní betónom však museli jednu dieru uzatvoriť a natrvalo tak zmenili jeho výzor.

Neposlušný troll

Ako pri všetkých netradičných prírodných úkazoch, aj v súvislosti s Hvítserkur sa spomína mnoho legiend o jeho vzniku. Tentoraz prichádza, ako inak, do hlavnej úlohy jeden z miestnych trollov. Tí by sa mali ukazovať iba v nočných hodinách a pokiaľ vyjdú prvé slnečné lúče, mali by byť skrytí vo svojich domovoch. Jeden z nich bol však veľmi neposlušný a ešte pred svitaním sa chcel osviežiť vodou z oceána. Ako však pil, slnko už stúpalo na oblohu a on za trest na mieste skamenel. Tak vznikol najnetradičnejší islandský ostrov.

Ideálne miesto na pozorovanie vtákov

Turistické spoločnosti ponúkajú pravidelné plavby na menších člnoch, ale aj väčších lodiach až priamo ku tejto skale. Kvôli svojej polohe je ideálnym miestom na pozorovanie vzácnych vtákov, ktoré sa už vo svete nachádzajú len v obmedzených množstvách. Vďaka tomu ho vyhľadávajú najmä ornitológovia, ktorí sú schopní čakať niekoľko hodín pokiaľ uvidia svojho vysnívaného krásavca. Počas leta a počas silného odlivu však môžete zažiť ešte zaujímavejší zážitok. Voda je vtedy značne vzdialená a vy sa nie raz môžete dostať až priamo k Hvítserkur. Jeho okolie je tiež známe vysokým výskytom tuleňov, ktorým je venované aj neďaleké návštevné centrum.

Domov farebných medúz

Okolo celého pobrežia vedie výborný turistický chodníček, ktorý zvládnu aj turisti so slabšou kondičkou. Takto zo skál je Hvítserkur taktiež výborne viditeľný a zároveň si doprajete aj skvelý výlet. Výnimočné však nie je iba tento nezvyčajný ostrov na severozápade Islandu, ale aj jeho pláže, ktoré sú posiate farebnými medúzami. Tie vytvárajú na kameňoch a mušliach zaujímavé farebné doplnky a dávajú tak celému okoliu pestrejší ráz. Ak budete mať šťastie, môžete hlavne počas vychádzky na útesoch uvidieť vo vede veľké farebné škvrny, ktoré vytvárajú práve tieto živočíchy.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa