Netradičný turizmus: Do malebného talianskeho mestečka cestujú všetci škaredí

2020-02-18 09:00:00 |   |    | 

Mestečko Piobbico leží v lone čarovnej prírody a pochváliť sa môže aj niekoľkými historickými pamiatkami. Napriek tomu sa však po svete preslávilo kvôli niečomu inému. Je totiž baštou škaredých ľudí.



 

Piobbico sa nachádza v talianskom regióne Marky (Marche) v oblasti, osídlenej už Etruskami a starými Rimanmi. V stredoveku sa mestečko stalo domovom šľachtického rodu Brancaleoni, ktorý ho vlastnil približne od roku 1000 až do 19. storočia. Hlavými atrakciami je kostol z roku 1375 (prestavaný po zemetrasení v roku 1781), neďaleký chrám Santuario di Santa Maria in Val d'Abisso (11. stor.) a predovšetkým hrad z 13. storočia, ktorý prešiel v rokoch 1573 až 1587 renesančnou prestavbou.

Napriek týmto architektonickým skvostom sa Piobbico preslávilo niečím úplne iným. Od roku 1879 je sídlom Klubu škaredých (Club dei Brutti), ktorý pôvodne vznikol s cieľom umožniť slobodným obyvateľkám nájsť si manžela. Klub sa postupne rozrastal a dnes pod názvom Svetová organizácia škaredých ľudí združuje už vyše 30.000 ľudí z 25 štátov sveta, ktorí vedia, že najdôležitejšia je vnútorná krása.

Patrónom organizácie je boh ohňa Vulkán, ktorý bol podľa rímskej mytológie tak škaredý, že ho matka zhodila z útesu. On však prežil a stal sa mimoriadne šikovným kováčom, takže dodával zbrane aj samotnému Achillovi. Preto ho bohovia prijali na horu Olymp, kde sa oženil s Venušou, krásnou bohyňou lásky.

Klub škaredých organizuje vždy v prvú septembrovú sobotu Festival škaredosti. Nemôže sa ho však zúčastniť len tak hocikto. Starší členovia klubu si každého záujemcu vopred preveria a pridelia mu hodnotenie ich výzoru v škále od „nešpecifikovaný“ až po „výnimočne škaredý“. V konečnom dôsledku sú však ochotní prijať aj menej nepekných ľudí, dôležité však je, aby pred vzhľadom uprednostňovali vnútornú krásu a neriešili, čo si myslia iní. „Človek je tým, čím je a nie tým, ako vyzerá,“ tak znie heslo klubu.

A čo sa vlastne na festivale deje? Členovia klubu si volia prezidenta, vítajú nových členov a jedia miestne hľuzovky, polentu a cestoviny. Popritom sa spoločne dobre bavia. „Je veľmi dôležité oslavovať škaredosť, aby sme z nej sňali stigmu,“ hovorí dlhoročný prezident klubu Giovanni Aluigi. „Ak sa bude škaredosť oslavovať tak, ako to robíme my, škaredí ľudia sa budú cítiť menej škaredými. Necítite sa totiž škaredými preto, že ste škaredí, ale preto, že vám to dávajú pocítiť iní. Našim najdôležitejším heslom je, že škaredosť je cnosťou a krása otroctvom.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa