Spoznajte pravú chuť navštívených krajín: Ochutnajte miestne delikatesy priamo na ulici

2020-02-14 12:00:00 |   |    | 

Ak pre vás patrí jedlo k dôležitým spôsobom, ako spoznať kultúru navštívených krajín, istotne sa vyhýbate all inclusive rezortom s veľmi podobnou ponukou pokrmov alebo celosvetovým sieťam, ktoré všade chutia rovnako. No tú pravú originálnu gastronómiu nenájdete ani v tradičných reštauráciách, ale priamo v pouličných stánkoch. Street food sa aktuálne teší veľkej obľube, pretože vám v jednoduchej čistej forme ukáže to najlepšie, čo ponúka regionálna kuchyňa.



 

Aloo chaat, Južná Ázia

Fanúšikovia ázijskej gastronómie vám potvrdia, že vás už z diaľky zláka výraznými vôňami, ktoré podčiarkujú chuť jednotlivých jedál. Presne to môžete očakávať aj od aloo chaat, ktoré je typické napríklad pre Indiu alebo Pakistan. Jeho základom sú zemiaky, ktoré sa najprv uvaria a potom vypražia. Po vychladnutí ich vrátia na panvicu, pridajú k nim rôzne druhy korenín a chutney. V niektorých regiónoch ich navyše skombinujú s nakrájanou čerstvou zeleninou, ktorá taktiež nachytá tieto výrazné chute.

 

Anticucho, Peru

V Peru pripravujú jedlo, ktoré je veľmi podobné ražniči. Taktiež sa na ihlu môžu napichať kúsky mäsa, ale v najtradičnejšej verzii ho pripravujú z hovädzieho srdca. To najprv marinujú v octe, cesnaku, rasci a korení. Po upečení na grile ho servírujú so zmesou zeleniny, alebo k tomu podávajú tradičný chlieb.

 

Calzone, Taliansko

Street food verziu si vyslúžila aj pizza. V Talianku sa nazýva calzone a pripravuje sa tak, že sa okrúhle cesto prehne na polovicu, naplní zvolenou plnkou a potom sa po leme zlepí prstami rovnako ako pirohy, aby tieto suroviny nevytiekli von. Po upečení v rúre sa vytvoria kapsičky, ktoré môžete pokojne vziať do ruky a zjesť kdekoľvek na ulici.

 

Currywurst, Nemecko

Každý región v Nemecku má svoju verziu obľúbených klobások. V Berlíne sú najznámejšie Currywurst, ktoré sa najprv ugrilujú a potom pokrájajú na menšie kúsky. Tie sa polejú kečupom a posypú kari. Druhou alternatívou je použitie priamo kari omáčky. Často sa k tomu podávajú hranolky.

 

Khachapuri, Gruzínsko

Podstata tohto jedla je jednoduchá. Khachapuri je chlieb, ktorý sa plní chuťovo výrazným slanším syrom. Zaujímavosťou je, že každý región v Gruzínsku ho pripravuje iným spôsobom. Používajú rôzne tvary, pridávajú iné bylinky alebo dávajú rôzne prísady do cesta. Veľmi často sa robí vo forme posúcha, uprostred ktorého sa upečie vajíčko posypané týmto syrom.

 

Asinan, Indonézia

Táto ostrokyslá polievka sa pripravuje z ovocia, zeleniny alebo ich zmesi. Často sa do nej pridávajú rozdrvené orechy. Môže sa podávať horúca alebo studená. Keď ju servírujú ako hlavné jedlo, nakrájajú do nej aj neúdené tofu.

 

Bánh mi, Vietnam

Pri bánh mi môžete vidieť zaujímavú fúziu európskej a ázijskej kuchyne. Keď prišli do Vietnamu Francúzi, doniesli aj niektoré typické prvky z ich gastronómie. Jedným z nich bolo používanie bagiet, ktoré plnili rôznymi plnkami. Vietnamci sa ich snažili prispôsobiť vlastným podmienkam a hľadali tú správnu zmes ingrediencií. Nakoniec zvolili pečený bôčik alebo grilované kurča, sardinky alebo pečeň a na vrch naukladali čerstvú zeleninu pokrájanú na tenké rezance. Na to nakvapkajú kečup a pikantnú majonézu, vrch nahusto posypú koriandrom. Časom zmenili aj receptúru na prípravu pečiva, ktoré robia z ryžovej múky, vďaka čomu je jemnejšie.

 

Tanghulu, Čína

V Číne ochutnajte okrem iného sladkú chuťovku v podobe tanghulu. Tá sa robí z kandizovaného ovocia, ktoré sa napichne na paličku. Potom ho môžete namočiť do sladkého sirupu, karamelu, čokolády a vrch posypte sezamom.

 

Doubles, Trinidad a Tobago

Toto jedlo je čiastočne ovplyvnené Indiou, ale pridávajú do neho aj tradičné chute z Trinidadu a Tobaga. Základom je tenučký chlieb, ktorý sa nasucho opečie. Potom sa naplní kari, ktoré sa uvarí z cíceru. Nakoniec sa na vrchu posype nadrobno pokrájaným mangom alebo čerstvou uhorkou.

 

Bungeoppang, Južná Kórea

Známu kórejskú chuťovku bungeo-ppang kúpite na trhu najmä počas zimných mesiacov. Má tradičný tvar rybky, ktorá sa pripravuje z jemného cesta podobného piškótovému. Po dopečení sa plní rôznymi plnkami. Najtradičnejšia je pasta z červenej fazule, ale môže to byť aj čokoláda alebo paradajková zmes s mäsom. Keďže je samotná rybka neutrálna, jej chuť sa môže meniť takýmito príchuťami na sladko i na slano.

 

Poutine, Kanada

Na prvý pohľad nevyzerá poutine veľmi lákavo. Napriek tomu má vynikajúcu chuť a je dôležitou súčasťou gastronomickej scény v Quebecku. Toto jedlo pozostáva z hranoliek, ktoré sa posypú tvarohom a polejú hnedou omáčkou. V novšej verzii sa k tomu pridávajú rôzne bylinky alebo čerstvá zelenina.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa