Zabudnite na notoricky známe pamiatky: Týchto 10 alternatív sa vám oplatí viac

2020-06-05 00:00:00 |   |    | 

Každý chce vidieť Louvre, Westminsterské opátstvo alebo Sagradu Familia. Tieto pamiatky sú skutočne výnimočné, ale daňou za ich popularitu je obrovské množstvo turistov, ktorí ich denne navštevujú. Preto portál Express.co.uk ponúkol zoznam desiatich alternatívnych atrakcií, ktoré nie sú natoľko preplnené dovolenkármi a majú rovnako atraktívnu históriu.



 

1. Alcatraz, Kalifornia, USA

Toto výnimočné miesto je turistami až neprávom prehliadané. V Amerike nájdete množstvo iných navštevovanejších atrakcií, pritom história a význam Alcatrazu ich ľahko tromfne. Bývalá väznica sa nachádza na ostrove uprostred Sanfranciského zálivu. V minulosti tam väznili tých najnebezpečnejších zločincov a pre mnohých predstavovala postrach, na ktorý sa pozerali z diaľky a s veľkou obavou. Na tomto mieste stála najprv obranná pevnosť, ktorú v roku 1934 prerobili na väzenie. Takýmto spôsobom ich chceli izolovať od spoločnosti, aby v prípade ich úteku ľuďom nehrozilo nejaké nebezpečenstvo. Činnosť väznice ukončili v šesťdesiatych rokoch, keď už bolo prevádzkovanie veľmi nákladné a potom tam urobili múzeum.

 

2. Veža CN, Toronto, Kanada

Vyše 500 metrov vysoká veža je charakteristickým bodom na panoráme Toronta. Domáci ju pokladajú za najkrajšiu mestskú vyhliadku v krajine. Pri jej návšteve máte na výber z niekoľkých alternatív. Môžete si zájsť na obed alebo romantickú večeru do ich reštaurácie, choďte iba na vyhliadku alebo vyskúšajte adrenalínovú zábavku a prejdite sa po vonkajšom obrube vyhliadkovej časti. Istení budete pomocou lana, ktoré vás prevedie popri vonkajšom zábradlí a vďaka tomu dostanete takýto jedinečný pohľad na mesto.

 

3. Kúpele Caracalla, Rím, Taliansko

Neďaleko kolosea sa aj nachádza ďalšia jedinečná historická pamiatka. Ide o verejné kúpele, ktoré vznikli v 3. storočí a v tom čase boli najväčšie v celej krajine. Rozprestierali sa na obrovskej ploche a naraz dokázali obslúžiť 1600 klientov. Rozdelené boli do niekoľkých častí, podľa pôvodu jednotlivých zákazníkov. Panstvo malo k dispozícii najluxusnejšie priestory so sluhami, obyčajní ľudia chodievali do jednoduchých bazénov s termálnou vodou, kde sa často stretávali s priateľmi.

 

4. Divadlo Minack, Porthcurno, Anglicko

Pri príchode do starovekého divadla, ktoré má podobu otvoreného amfiteátra, na chvíľku zaváhate, či sa nachádzate skutočne v Anglicku, alebo ste v nejakom talianskom mestečku. Porthcurno je situované na brehoch oceánu a diváci tak majú počas predstavení nádhernú kulisu. Minack postavili v období prvej polovice 20. storočia a až dodnes permanentne slúži pre amatérskych a profesionálnych hercov, ktorí tam predstavujú najmä diela tradičnej anglickej divadelnej tvorby.

 

5. Maďarský parlament, Budapešť, Maďarsko

Do desiatky alternatívnych pamiatok sa dostali aj naši susedia. Maďarský parlament patrí medzi najkrajšie vládne budovy na svete. Hrdí na neho môžu byť aj Slováci, ktorí sa vo veľkej miere podieľali na jeho výstavbe. Pamiatka postavená v neogotickom štýle je prístupná pre verejnosť, takže sa môžete pozrieť nielen do hlavnej rokovacej sály, ale taktiež do reprezentatívnych priestorov, kde sa nachádzajú aj uhorské korunovačné klenoty.

 

6. Múzeum imigrantov, New York

Zámky sú síce nádhernou prehliadkou toho, ako v minulosti žila šľachta, ale rovnako zaujímavé je pozrieť sa aj do života obyčajnejších ľudí. Múzeum imigrantov v New Yorku predstavuje dva meštianske nájomné domy, kde žilo medzi rokmi 1863 a 2011 dokopy asi 15.000 ľudí vyše dvadsiatich národností. Tam sa im podarilo uchovať niekoľko vzácnych kúskov nábytku, ale dozviete sa aj dôležité informácie z dejín tohto slávneho mesta.

 

7. Útes Ningaloo, Západná Austrália

Ak milujete potápanie a pozorovanie podmorského sveta, Austrália patrí medzi vaše vysnívané destinácie. Pokiaľ si chcete vychutnať skutočnú perličku, vyberte sa na západ tohto kontinentu. Útes Ningaloo je známy skvelými podmienkami pre morské zvieratá. Darí sa tam najmä vzácnym druhom korytnačiek, ale uvidíte tam aj tropické ryby, raje a iné zaujímavé živočíchy.

 

8. Carnac, Bretónsko, Francúzsko

lPokiaľ vás fascinuje história a pôvod Stonehengu, určite sa na prvý pohľad zamilujete aj do Carnacu. V okolí tohto mesta sa nachádza niekoľko tisíc megalitov, ktoré sú opradené tajomstvami. Kamene sú v niektorých úsekoch postavené veľmi blízko seba, inde sú len voľne rozmiestnené napríklad na lúke. Podľa niektorých odhadov by to mali byť prvé obdoby hrobov, ktoré postavili pôvodným obyvateľom Bretónska.

 

9. Wiltonova hudobná sála, Londýn, Anglicko

Jednou z najkrajších budov v Londýne je nádherná multifunkčná budova, ktorú otvorili v priebehu 19. storočia. Wiltonova hudobná sála predstavovala kultúrnu mekku tohto mesta. Stretávali sa tam umelci zo všetkých odvetví, ktorí tam vystavovali svoje diela a taktiež organizovali koncerty alebo divadelné predstavenia. V súčasnosti slúži na organizovanie menších podujatí, ale do honosných pôvodných priestorov sa môžete pozrieť aj počas prehliadky.

 

10. Plaza de Espana, Sevilla, Španielsko

Sevillu milujú turisti najmä vďaka ich nádhernej zachovanej architektúre. Plaza de Espana je situovaná v parku Marie Luisa. Ide o zmes domácej a maurskej architektúry, ktorú prezentujú v barokovom a renesančnom štýle. V minulosti tam sídlili panovníci, v súčasnosti už tieto priestory premenili na nádherné múzeá. Ide o jednu z najkrajších častí mesta, ktorá zároveň poskytuje pre domácich obyvateľov pokojnú oázu, kam si chodia oddýchnuť po práci.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa