Zabudnite na davy turistov: Nahraďte preplnené atrakcie rovnako atraktívnymi dvojníkmi

2020-07-09 00:00:00 |   |    | 

Aj na vlastnej koži niekedy počas cestovania pociťujeme, že turizmus už siaha za svoje hranice možností. Tie najznámejšie atrakcie sú natoľko preplnené návštevníkmi, že si už nedokážeme vychutnať ich čaro. Menia sa na masové trháky, ktorým ukradli ich hlavné myšlienky. Preto vám prinášame niekoľko dvojníkov, s ktorými zažijete rovnakú zábavu a môžete sa spoľahnúť na to, že vás tam nebudú čakať davy zvedavých dovolenkárov.



 

Šibenik namiesto Dubrovníka

Dubrovník vždy patril k najnavštevovanejším miestam v Chorvátsku, v ostatných rokoch sa ešte jeho popularita zvýšila kvôli seriálu Hry o tróny. Keďže sa tam nakrúcalo viacero scén, ihneď sa stal vytúženou destináciou milovníkov týchto fantasy príbehov. Najmä v hlavnej sezóne boli preto jeho ulice preplnené a mesto pomaly strácalo svoje čaro. Ak hľadáte podobnú lokalitu s historickou atmosférou, zájdite radšej do Šibenika. Jeho starobylé uličky s nádhernými výhľadmi v mnohých ohľadoch tromfnú slávnejšieho konkurenta. Bonusom navyše sú oveľa priaznivejšie ceny.

 

Rás al-Chajmá namiesto Dubaja

Dubaj sa stal jedným z najväčších hitov exkluzívnych destinácií. Bežným dovolenkárom ponúka pohľad do rozprávkového sveta bohatých a tým majetnejším dáva možnosť využiť maximálny luxus, na aký si pomyslia. Mnohí však uznávajú, že kvôli tomu sa už podobá viac moderným európskym metropolám a vytráca sa odtiaľ typický arabský charakter. Skvelou alternatívou je preto emirát Rás al-Chajmá, ktorý ponúka všetko dobré, na čo ste zvyknutí v Dubaji. Nachádzajú sa tam exkluzívne hotely, vynikajúce služby, uvidíte mnoho zaujímavých pamiatok, môžete sa vybrať na túru do hôr, ale aj na dobrodružstvo do púšte. To všetko je však navyše zaobalené v pokojnejšej atmosfére.

 

Essaouira namiesto Marakéša

Niekedy sa stáva, že sa cestovatelia presýtia obľúbených destinácií a vyberú si iný dovolenkový hit. Tak tomu je v prípade mesta Essaouira, ktoré bolo kedysi obľúbenou dovolenkovou destináciou celebrít. Veľmi radi tam chodievali napríklad Jimi Hendrix alebo Maria Callas. No keď tam už začalo prichádzať priveľa turistov, časom začali hľadať iné vychytené miesto. Tým sa stal Marakéš, ktorý však trpí pod návalmi turistov v súčasnosti. Paradoxne sa preto znalci cestovania opäť vracajú do Essaouiry. Nájdu tam štýlové marocké trhy, nádherné uličky s bielymi domami, známy prístav pre člny a mnoho historických budov.

 

Portoriko namiesto Barbadosu

Keď sa povie Barbados, predstavíte si karibskú romantiku s nádherným pobrežím a úžasnou prírodou. No takáto idea sa preháňa hlavou mnohých dovolenkárov, preto by ste mali ísť radšej trošku iným smerom. Nielen krajšia, ale aj finančne výhodnejšia dovolenka vás čaká v Portoriku. Dokopy sa tam nachádza vyše 300 pláží s jemným bielym pieskom. Väčšina z nich je olemovaná tropickou prírodou, ktorá vám navodí atmosféru oddychu na opustenom ostrove. Okrem toho sa môžete tešiť na veľa plávania, šnorchlovania a spoznávania podmorského sveta. Portoriko je známe aj vynikajúcimi podmienkami pre život vodných korytnačiek.

 

Bintan namiesto Bali

Ľudia milujú Bali kvôli jeho bezprostrednosti a obyvateľom s otvorenými srdcami. Indonézska perla sa za posledné roky posúva i vďaka turizmu stále vpred a zväčšuje kapacity pre prijímanie ďalších turistov. No miestami to je už na tejto krajine cítiť a nenájdete takmer žiadnu lokalitu, kde by ste nestretli zvedavých Európanov či Američanov. Preto si ľudia našli zaujímavú alternatívu neďaleko Singapuru. Z tamojšieho prístavu jazdí pravidelná lodná linka na ostrov Bintan, kde nájdete úplne iný svet sveta. Ruch mesta vystrieda pokojná príroda s nekončiacimi možnosťami na aktívnu dovolenku. Na výber máte medzi vodnými športami, turistikou, ale aj spoznávaním krás ostrova počas peších túr medzi dedinkami. Okrem toho má vynikajúce pláže, ktoré si turisti nevedia vynachváliť.

 

Dinant namiesto Brúgg

Kedy vyzerajú Bruggy najlepšie? Predsa po celý rok! To si veľmi dobre uvedomujú aj turisti, ktorí tam pravidelne prichádzajú v obrovských skupinách. Preto sa niekedy stáva, že si v meste neviete nájsť svoje súkromie, aby ste v pokoji dokázali nasať jeho skutočnú atmosféru. Tí šikovnejší preto radšej mieria do Dinantu. Nádherné mesto pri rieke Mása je plné magických výhľadov a histórie, ktorá k vám prehovorí z každej uličky naplnenej starobylými budovami. V meste sa nachádza krásny zámok, známy kostol aj vychýrená čokoládovňa. Dinant je tiež rodiskom Adolphe Saxa, svetoznámeho vynálezcu saxofónu.

 

Kanawaza namiesto Kjóta

Tí, ktorí milujú moderné Japonsko, radi chodia do Tokia. Zástancovia tradičnej kultúry zas preferujú skôr Kjóto a Kanawazu nazývajú malým bratom tohto známeho mesta. Medzi najobľúbenejšie časti patrí historická štvrť s pôvodnými stavbami. V tejto lokalite nájdete aj tradičné japonské čajovne, v ktorých predvádzajú tradičné čajové rituály. Taktiež nevynechajte prechádzky nádhernými záhradami a na jar sa choďte prejsť alejami s množstvom rozkvitnutých čerešní.

 

Elba namiesto Korziky

Málokedy sa vám podarí nájsť takú dokonalú kópiu, ako je to v prípade Korziky a Elby. Taliansky ostrov je dobre známy vďaka Napoleonovi, ktorý tam žil v exile. V súčasnosti sa v jeho bývalom domove nachádza múzeum, ktoré prináša informácie z jeho života. Elba prekvapuje kontrastom medzi vysokými bralami, dlhými plážami a tyrkysovou vodou a ponúka viacero možností na aktívnu dovolenku. Zároveň mieša to najlepšie z talianskej a francúzskej kultúry, čo ju dosadzuje na pozíciu jedného z najkrajších dovolenkových miest v Európe.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa