Archeológovia našli dôkaz: Starí Izraeliti pálili počas náboženských rituálov marihuanu

2020-06-02 08:00:00 |   |    | 

Starí Izraeliti pálili marihuanu ako súčasť svojich náboženských rituálov. Vyplýva to z novej archeologickej štúdie. Dobre zachovanú látku objavili v 2 700 rokov starom chráme na archeologickej lokalite Tel Arad vrátane jej psychoaktívnej zložky THC.



Výskumníci dospeli k záveru, že drogu pálili s cieľom navodenia príjemných stavov medzi veriacimi. Ide pritom o prvý dôkaz použitia psychotropných drog počas starých židovských obradov, informujú izraelské médiá.

Chrám objavili v 60. rokoch v Negevskej púšti, asi 95 kilometrov južne od Tel Avivu. V rámci svätyne vykopali archeológovia aj dva vápencové oltáre. Vďaka suchej klíme sa na ich povrchu podarilo zachovať tiež zhorené obety.

Na jednom z oltárov sa nachádzalo kadidlo, čo nie je prekvapivé vzhľadom na jeho významné postavenie v posvätných textoch, uviedli autori štúdie pre izraelské noviny Haarec. Marihuanu objavili na druhom oltári.

Nález v Tel Arade podľa štúdie naznačuje, že marihuana mohla zohrávať rolu aj pri náboženských obradoch v Jeruzalemskom chráme. Tel Arad bol súčasťou opevnení na južnej hranici Judského kráľovstva a údajne bol menšou verziou biblického Prvého chrámu v Jeruzaleme.

Najnovšiu štúdiu zverejnil archeologický žurnál Telavivskej univerzity.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa