Legendárne sídlo krvavého Drakulu: 20 zaujímavostí o hrade Bran

2020-09-14 12:00:00 |   |    | 

Legendami opradený gróf Drakula je úzko spätý s rumunským hradom Bran. Táto pamiatka vás na prvý pohľad upúta nádhernou architektúrou. Vyzerá ako romantický zámoček z rozprávky, ktorý vám ale nerozpovie príbeh so šťastným koncom, ale desivú historku, ktorá sa dedí z generácie na generáciu.



 

1. Hrad Bran postavili v 14. storočí, keď mal podobu pevnosti. Jeho hlavnou úlohou bolo strážiť hranice Transylvánie a zároveň sa tam nachádzala aj vtedajšia obdoba colnice.

2. V tomto období nebol vstup do hradu tak jednoduchý ako v súčasnosti. Kedysi sa do neho vchádzalo cez malú bránu, pred ktorou bola umelo vybudovaná priekopa. Keďže pevnosť postavili na útese, museli tam vykopať 8 metrov hlbokú jamu, ktorá poskytovala obyvateľom bezpečie a znemožnila útočníkom jednoduchý priechod do Branu. Domáci sa z neho dostali iba prostredníctvom padacieho mostu.

3. Hrad sa spája najmä s legendou o grófovi Drakulovi, o ktorom napísal známu knihu spisovateľ Bram Stocker. Zaujímavosťou je, že ten nikdy nenavštívil Bran a ani len Rumunsko. Napriek tomu dokázal v románe dokonale popísať tunajšiu prírodu i samotný hrad.

4. Ľudia v Transylvánii boli veľmi bojazliví a verili mnohým legendám o duchoch. V časoch vzniku hradu sa tradovali historky o upíroch, ktorí striehli na nešťastníkov vracajúcich sa domov v nočných hodinách. Legenda o Drakulovi vznikla v súvislosti s kniežaťom Vladom III. Tepesom, ktorého mal údajne napadnúť vampír a odvtedy sa i on premenil na jedného z nich.

5. Po 1. svetovej vojne sa Bran stal letným sídlom rumunskej kráľovnej Márie. Tá sa do neho zamilovala a investovala veľa peňazí do jeho rozsiahlej renovácie. Po smrti vybrali jej srdce z tela, dali ho do striebornej truhličky, ktorú vložili do zlatej. Relikviu potom zaniesli do kaplnky v Balčiku, ale po obsadení tohto územia našlo jej srdce druhý domov práve v hrade Bran, kde doposiaľ zotrvalo najdlhšie. Po ďalšom presunutí truhličiek do národného múzea nakoniec odniesli jej pozostatky do hradu Peleš.

6. Väčšina vystaveného zariadenia na hrade pochádza z obdobia kráľovnej Márie. Niektoré kúsky sa podarilo uchovať aj z čias výstavby pamiatky, teda zo 14. storočia. Ide najmä o dobové zbrane, ktoré môžete vidieť v zbrojnici. V Brane sa nachádza 60 miestností, len časť z nich je sprístupnená verejnosti.

7. Najobľúbenejšou časťou prehliadky je apartmán, ktorý patril kráľovnej Márii. Zariadený bol nábytkom v ázijskom štýle, ktorý mala veľmi rada. Apartmán sa skladal zo spálne, kúpeľne, jedálne, šatníka, dvoch salónov a vstupnej haly, ktorú využívala na prijímanie súkromných návštev.

8. Bran sa nachádza na brale a pred vstupom aj počas samotnej prehliadky budete musieť zdolať ťažký terén v podobe kopca a schodov. Z toho dôvodu musela kráľovná Mária vo vyššom veku svoje návštevy obmedzovať. Jej poddaní preto prišli s nápadom, že v brale vybudujú výťah, ktorý ju vynesie až k jej apartmánu. Jeho napodobeninu dnes uvidíte aj počas prehliadky.

9. Až do roku 1927 sa v hrade nachádzala tajná pasáž, ktorá spájala prvé a tretie poschodie. Išlo o chodbu, cez ktorú sa mohli strážnici dostať rýchlejšie k vstupnej bráne. Pri jednej z renovácií ju zamurovali a znovu odhalili až v 20. storočí. V súčasnosti sa využíva ako časť prehliadkového okruhu.

10. Najmodernejšou časťou Branu bola čajovňa, ktorú nechala postaviť kráľovná Mária. V súčasnosti sa jej priestory využívajú ako reštaurácia.

11. Počas zimy bývalo v hrade veľmi chladno. Nachádzal sa totiž uprostred lesa, na vysokom brale, a preto ho nemalo čo chrániť pred tuhými mrazmi a nárazmi vetra. Kvôli tomu tam na začiatku 20. storočia zaviedli elektrinu a pomocou nej potom vykurovali vybrané priestory, aby Bran mohol byť celoročne obývateľný.

12. Vysoká poloha hradu bola veľkým problémom najmä v súvislosti so zásobovaním vodou. Robotníci museli do skaly vyhĺbiť až 18 metrov hlbokú studňu, aby sa im podarilo dostať k nejakému prameňu. Práve túto trasu neskôr využili pri budovaní výťahu pre kráľovnú Máriu.

13. Pri prácach na studni vytvorili v podzemí tajnú miestnosť. Tá slúžila na skrývanie klenotov, dukátov a ostatných cenností, keď hrad napadli nepriatelia.

14. Interiér hradu bol vytvorený z tmavého dreva v kombinácii s viacerými kovovými ozdobami. V novodobej ére už pôsobil ťažkopádne, preto do jednotlivých miestností nechali zaviesť viacero lámp, aby tak vniesli do priestoru viac svetla.

15. Hrad Bran patrí v Rumunsku k najnavštevovanejším pamiatkam. Ročne privíta 500.000 návštevníkov.

16. Princezná Ileana bola dcérou kráľovnej Márie, ale k hradu Bran neprechovávala tak vrúcny vzťah ako jej matka. Kvôli tomu ho poskytla krajine na verejné účely a počas 2. svetovej vojny dala povolenie využívať ho ako nemocnicu pre zranených.

17. Po tomto ťažkom období ho vyvlastnili, vzali ho kráľovskej rodine a rozhodli sa tam založiť múzeum. Hrad sa tak stal vôbec prvou takouto inštitúciou v krajine, ktorá vznikla na základe súkromnej zbierky uchovaných predmetov.

18. Po páde režimu sa syn princeznej Ileany pokúšal dostať hrad späť do vlastníctva rodiny. Podarilo sa mu to po dlhých súdnych ťahaniciach až v roku 2006. Aj naďalej sa tam rozhodol uchovať múzeum, iba niekoľko miestností si rezervoval pre seba a svojich blízkych.

19. Domáci neboli zo začiatku nadšení z románu o Drakulovi, pretože skresľoval ich históriu a vrhal na ich bývalého panovníka zlé svetlo. No keď pochopili, že sa z toho stal dobrý marketingový ťah, postupne začali upravovať prehliadky aj podľa týchto legiend. V súčasnosti už organizujú veľa tematických prehliadok o tomto údajnom upírovi a taktiež v tomto duchu organizujú špeciálne halloweenske slávnosti.

20. Ak by knieža Vlad III. Tepes bol skutočne týmto známym upírom, v tom prípade by Drakulovým hradom nebol Bran, ale Poenari, v ktorom tento panovník strávil najviac času. Dnes z neho zostali už len ruiny.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa