Turistka v Pompejách ukradla niekoľko drobností, teraz ich vracia: Sú prekliate!

2020-10-27 08:01:00 |   |    | 

Pred pätnástimi rokmi navštívila istá turistka talianske Pompeje a ako suvenír si odtiaľ odniesla kúsky mozaiky, keramiky a časti amfory. Zrejme to bola najväčšia chyba jej života. Dnes tvrdí, že artefakty sú prekliate a nosili jej len smolu. Po dvojnásobnej rakovine a finančnom bankrote ich radšej vracia, odkiaľ ich vzala.



 

Kanaďanka Nicole navštívila Pompeje v roku 2005, keď mala 20 rokov. Odniesla si odtiaľ dve mozaikové dlaždičky, úlomok amfory a keramiky, pretože vraj „chcela mať kúsok histórie, aký nemá nikto iný.“

Podľa britského portálu The Guardian ich teraz poslala do miestnej cestovnej kancelárie spolu s vysvetlením, že sú prekliate a môžu za sériu nešťastí, ktoré ju v živote postihli. Vrátane rakoviny prsníka, ktorú jej diagnostikovali už dvakrát. „Je v nich veľa negatívnej energie spojenej s tým miestom plným skazy a nesú v sebe hrôzu, ktorú museli ľudia pri zániku Pompejí prežiť,“ napísala v sprievodnom liste. „Prosím, dajte ich späť, prinášajú smolu."

Podľa spravodajstva CNN má žena obavu, aby kliatba neprešla aj na jej blízkych, preto tak veľmi túži, aby sa artefakty dopravili späť na pôvodné miesto. „Naposledy som vyviazla s dvojitou mastektómiou. Ja a moja rodina sme prežili aj finančné problémy. Sme dobrí ľudia a nechcem túto kliatbu posunúť na ďalších príbuzných alebo deti,“ uviedla v odkaze.

Nicole pritom nie je jediná. Jej balíček obsahoval aj list s ospravedlnením a zopár kamienkov, ktoré vzal v roku 2005 z archeologickej lokality iný kanadský pár. „Vzali sme ich bez pomyslenia na bolesť a utrpenie, ktoré tie úbohé duše počas erupcie Vezuvu a hrozivej smrti zažili,“ napísali manželia. „Je nám to ľúto, prosím, odpusťte nám naše hrozné rozhodnutie. Kiežby ich duše odpočívali v pokoji.

Pompeje zasypal sopečný popol pri výbuchu sopky Vezuv v roku 79 nášho letopočtu. Miesto patrí k najnavštevovanejším atrakciám v Taliansku a celé roky bojuje s turistami, ktorí si myslia, že jeden či dva kúsky z miesta nebudú nikomu chýbať. Šťastie im zrejme nepriniesli - späť do Pompejí sa už vrátilo toľko ukradnutých artefaktov, že ich vystavujú v špeciálnom múzeu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa