OBRAZOM: Šafran má hodnotu zlata, v tieni Himalájí sa mu darí
Šafran prezývajú „zlatým korením“, už oddávna je totiž najdrahším dochucovadlom na svete. Gurmáni však tvrdia, že stojí za to. Len štipka dodá jedlu nezameniteľnú chuť, farbu a vôňu.
Všeobecne sa predpokladá, že šafran pochádza z Iránu, podľa niektorých vedcov však počiatky jeho pestovania treba hľadať v Mezopotámii a Grécku. Isté je, že sa využíval už v 7. storočí pred Kristom v Asýrii a v priebehu dejín patril k najvýnosnejším obchodným artiklom. Jeho cena je totiž nesmierne vysoká – za kilogram zaplatíte okolo 3000 eur. Na toto množstvo však treba až 150.000 kvetov rastliny Crocus sativus a jej pestovanie a najmä zber sú veľmi náročné. Správna zrelosť trvá pomerne krátko a blizny sa oberajú výhradne ručne. Pozrite sa, ako ich zbierajú a spracúvajú na farme v Khrew, južne od kašmírskej metropoly Šrínagar.
Autor: © Zoznam/ako
Zdieľať článok na FacebookuFoto: SITA/AP
Súvisiace články
Novinky.sk
Gurman.sk
TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.