OBRAZOM: Šafran má hodnotu zlata, v tieni Himalájí sa mu darí

2020-11-21 12:00:00 |   |    | 

Šafran prezývajú „zlatým korením“, už oddávna je totiž najdrahším dochucovadlom na svete. Gurmáni však tvrdia, že stojí za to. Len štipka dodá jedlu nezameniteľnú chuť, farbu a vôňu.



 

Všeobecne sa predpokladá, že šafran pochádza z Iránu, podľa niektorých vedcov však počiatky jeho pestovania treba hľadať v Mezopotámii a Grécku. Isté je, že sa využíval už v 7. storočí pred Kristom v Asýrii a v priebehu dejín patril k najvýnosnejším obchodným artiklom. Jeho cena je totiž nesmierne vysoká – za kilogram zaplatíte okolo 3000 eur. Na toto množstvo však treba až 150.000 kvetov rastliny Crocus sativus a jej pestovanie a najmä zber sú veľmi náročné. Správna zrelosť trvá pomerne krátko a blizny sa oberajú výhradne ručne. Pozrite sa, ako ich zbierajú a spracúvajú na farme v Khrew, južne od kašmírskej metropoly Šrínagar.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa