Aj cestovanie má svoje negatíva: Tieto miesta turizmus zničil najviac

2021-03-01 12:00:00 |   |    | 

Cestovanie sa pre nás stalo takmer drogou. Túžime navštíviť čo najviac miest a len čo sa niekde objaví nová hviezdna lokalita, hneď ju obsadia davy dovolenkárov. Nemôžeme si nič navrávať, nie vždy sa k týmto destináciám správame slušne. Neraz ničíme všetko - počnúc prírodou až po trpezlivosť miestnych obyvateľov. Týchto osem regiónov utrpelo kvôli množstvu cestovateľov najväčšiu ranu.



 

Boracay, Filipíny

Tento malý filipínsky ostrov vyzeral ako hotový raj. Nádherná pláž, divoká zeleň a úplný pokoj od reálneho sveta. Borocay si preto obľúbilo tak veľa turistov, že sa tam postupne začali rozširovať hotelové reťazce a reštaurácie, s čím však nastal veľký problém. Ako neskôr zistila filipínska vláda, nie všetci boli napojení na kanalizáciu. V túžbe pripraviť pre húfy turistov čo najskôr nové bývanie obchádzali viaceré povinnosti. Kvôli tomu putoval odpad priamo do oceánu a znečisťoval tak vodu v okolí. Pred troma rokmi preto museli predstavitelia krajiny pristúpiť k ráznemu rozhodnutiu a ostrov pre návštevníkov na šesť mesiacov uzavreli. Takto dali možnosť napraviť všetky chyby prevádzkovateľom služieb a taktiež vymysleli novú stratégiu na redukovanie turizmu.

 

Maya Bay, Thajsko

Stačí vám jeden pohľad na toto pobrežie a hneď si spomeniete na film Pláž s Leonardom DiCapriom. Zatiaľ čo pre niektoré lokality sú podobné kinohity požehnaním, pretože pomôžu rozbehnúť turizmus, pre iné ako tento thajský ostrov sú pohromou. Po tom, čo sa z tejto krajiny stala lacná destinácia pre väčšinu Európanov a Američanov, začali najmä toto miesto húfne navštevovať. Namiesto krásnej pláže ste v Maya Bay denne videli desiatky lodí a ľudí natlačených ako sardinky. Z toho dôvodu utrpela aj príroda a najmä tunajšie koralové bohatstvo. I v tomto prípade musela vláda pristúpiť k niekoľkomesačnému uzavretiu tejto pláže, aby sa tam obnovili všetky prírodné krásy.

 

Bhután

Z ekologického hľadiska bol v minulosti Bhután dokonalým vzorom. Čisté ovzdušie, nádherné lesy a k tomu úžasné Himaláje. No potom uvoľnili opatrenia a pustili do krajiny viac turistov, čo takmer úplne zničilo celý tento región. Preto sa rozhodli, že budú počty dovolenkárov prísne limitovať a tí budú môcť vstúpiť do krajiny iba v spoločnosti domácich sprievodcov. Ani to im však úplne nepomohlo a neskôr životné prostredie a z časti aj domácu kultúru zničili vysoké nároky dovolenkárov na lepšie služby.

 

Bali, Indonézia

Toto bolo jedno z prvých miest, ktoré obrazne povedané dostalo od turizmu päsťou do brucha. Bali bolo už pred mnohými rokmi obrovským hitom. Každý cestovateľ chcel zažiť jeho originálnu atmosféru, ale veľkou chybou bolo, že domáci obyvatelia sa časom začali viac prispôsobovať ich požiadavkám a zabudli na to, čo je pre ich kultúru prirodzené. Dnes už nájdete naozaj len pár regiónov, v ktorých sa dostanete do kontaktu s originálnou atmosférou. Obzvlášť zlé je to v oblastiach popri pobreží, ktoré sa úplne prispôsobili turistom. Ďalším problémom na Bali je aj nečakané množstvo odpadu, ktorý vzniká aj kvôli vysokej návštevnosti. Kvôli tomu ho nestíhajú spracovať a pomaly zahlcuje aj nádherné prírodné oblasti.

 

Prasacia pláž, Bahamy

Malé prasiatka sa dostali na opustenú pláž na Bahamách vďaka jednému domácemu obyvateľovi, ktorý chcel takto na ostrov priniesť trochu života. Keď potom tento unikát objavili cestovatelia, začali tam chodiť vo veľkých davoch. No kým dovtedy mali prasiatka na Bahamách svoj malý raj, po ich príchode sa zmenil na nočnú moru. Ľudia začali zvieratá prekrmovať, napádali ich a dokonca tam už niekoľkokrát našli aj niekoľko zabitých prasiatok.

 

Cinque Terre, Taliansko

Návalom turistov čelí aj Európa. Zúfalí sú najmä obyvatelia veľkých miest, ktoré začínajú trpieť stratou súkromia. Veľmi výrazné je to napríklad v Barcelone, kde už voči dovolenkárom začali vystupovať niektorí aktivisti útočným spôsobom. Kvôli veľkému záujmu cestovateľov výrazne trpí aj nádherná farebná oblasť Cinque Terre v Taliansku. Toto pestré pobrežie preslávené aj skvelou gastronómiou je neprimerane zaťažené najmä z hľadiska dopravy. Tunajšie cesty neboli vytvorené na tak veľké množstvo áut, ktoré navyše aj škodia tunajšiemu ovzdušiu.

 

Machu Picchu, Peru

Nič nepôsobí na turistov tak lákavo ako nejaké tajomstvo. Machu Picchu je opradené mnohými legendami a kvôli tomu ho na vlastné oči túži vidieť veľké množstvo ľudí. Ruiny legendárneho mesta bývali bežne preplnené návštevníkmi, až nakoniec museli pristúpiť k ich prísnemu limitovaniu. Odborníci sa obávajú najmä toho, že ľudia narušia tunajšiu klímu, kamene budú rýchlejšie zvetrávať a poškodia sa tak, že sa zvyšky budov začnú rozpadávať.

 

Benátky, Taliansko

Zatiaľ čo v iných lokalitách zostalo iba pri slovách, Benátčania začali voči turistom vystupovať podstatne ostrejšie. V meste zorganizovali niekoľko protestov a tlačili aj na poslancov, aby urobili niečo s limitovaním vstupu do centra. UNESCOm chránená oblasť trpela z hľadiska poškodzovania historických pamiatok a veľmi znečistená bola aj voda v kanáloch, ktoré si niektorí mýlili s odpadkovým košom. Kvôli tomu začali pracovať s nápadom, že budú limitované počty dovolenkárov v jednotlivých štvrtiach Bentáok a už nebude tak jednoduché dostať sa do ich centra.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa