Cestovateľské hity roka: O tieto destinácie sa po uvoľnení opatrení turisti pobijú

2021-02-22 15:01:00 |   |    | 

Svet sa opäť pomaly začína otvárať turizmu a hoci momentálne cestovatelia vyhľadávajú iba exotiku, kde je aktuálna pandemická situácia pod kontrolou, v lete by sme sa už mohli s našou záľubou opäť naplno rozbehnúť. Pri vyberaní dovolenky sa inšpirujte aj aktuálnymi horúcimi trendmi.



 

Nový Zéland

Táto ostrovná krajina sa pokladá za malý covidový zázrak. Vďaka nastoleniu prísnych podmienok mali minimum prípadov a podarilo sa im ochrániť aj pred priveľkým počtom úmrtí. Momentálne sa do Nového Zélandu dostanete len po absolvovaní povinnej karantény. No hneď ako sa opatrenia uvoľnia, mala by sa stať top cestovateľskou destináciou. Pozitívna atmosféra v spojení s nádhernou prírodou sú najväčšími dôvodmi, prečo by ste sa mali vybrať na druhý koniec zemegule. Dostaňte sa do kontaktu s pôvodnou exotickou kultúrou a potom sa už pustite do spoznávania prírodných atrakcií alebo aj miest, kde sa nakrúcal obľúbený Pán prsteňov.

 

Grónsko

Medzi cestovateľskými hitmi sa už objavilo množstvo destinácií a nie je jednoduché nájsť niečo nové, neopozerané. U aktívnych turistov dominujú najmä severské štáty, ktoré ponúkajú nádhernú prírodu a túry rôznej obtiažnosti. No aj týchto končín sa už pomaly nasýtili a teraz hľadajú ďalej. Ďalšia voľba padla na Grónsko, ktoré je úžasné počas celého roka. Istotne by ste ho mali navštíviť v zime, keď sa mení na krajinu, ktorá pripomína veľkú vianočnú dedinku. Zároveň vtedy máte najväčšiu šancu vidieť polárnu žiaru. No a keď tam prídete v lete, môžete sa tešiť na morské safari, pozorovanie veľrýb alebo spoznávanie tunajšej prírody s množstvom prekvapení.

 

Česká republika

Viacero zahraničných portálov tipuje, že sa hitom medzi malými európskymi krajinami stane práve Česko. Pre nás to je ideálna správa, pretože tam máme vynikajúce spoje a výrazne a nám tak znižujú aj náklady. Praha bola v hľadáčiku cestovateľov už dlhší čas. Tentoraz by ste mali zájsť aj do iných končín a spoznať trebárs nádherné Krkonoše, históriou v podobe lokalít ako zámok v Hlubokej, moderné štýlové mestá ako Brno, vinárske regióny na Morave a taktiež množstvo cyklistických trás. Počas ostatných rokov sme veľa cestovali po svete, ale teraz prišiel ten správny čas na to, aby sme navštívili aj krásne a zaujímavé lokality u našich susedov.

 

Grécko

Toto nie je medzi cestovateľskými hitmi žiaden nováčik, ale popularita Grécka stúpne práve kvôli atmosfére, ktorú cestovateľom predstavila pandémia. Ostrovy tejto krajiny ponúkajú viac súkromia a navyše sa tam nepremelie tak veľké množstvo dovolenkárov ako v iných destináciách. Vďaka tomu sú bezpečnejšie a ľuďom pomôžu opäť sa osmeliť k častejšiemu cestovaniu. Na každom z ostrovov sa nachádzajú nejaké zaujímavé pozostatky historických budov alebo iné atrakcie, takže vám v žiadnom prípade nehrozí nuda. Zmena prichádza v tom, že preferované lokality ako Korfu, Santorini alebo Mykonos tentoraz vystriedajú menšie ostrovy ako Kos, Naxos alebo Skiathos.

 

Maroko

Egypt, Tunisko alebo Turecko pôjdu ešte viac do úzadia a hlavnou hviezdou afrického kontinentu sa stane Maroko. Vďačiť za to môžu stále sa zlepšujúcim službám. Zatiaľ čo v minulosti bol problém nájsť tam kvalitný hotel, teraz si už môžete vyberať medzi luxusnými rezortmi, ktoré vznikajú dokonca aj v oázach na púšti a vďaka tomu vám ponúkajú vytúžené súkromie a pohodlie. Veľkým lákadlom je tunajšia exotická architektúra a tak ako v prípade predchodcov Maroka, aj v tejto krajine sa môžete tešiť na typické trhy, kde kúpite všetko od voňavých korenín až po zlaté šperky alebo nejaké kuriozity.

 

Samoa

Karibské štáty už nie sú dostatočne exotické, preto cestovatelia hľadali ďalej. Uprostred Tichého oceána objavili ostrovy Samoa, ktoré im priniesli presne to, čo už ostatní konkurenti stratili. Tým najväčším tromfom je divoká príroda v spojení s nádhernými plážami. Už aj na Samoe vybudovali niekoľko menších rezortov, ktoré sa špecializujú na kvalitný wellness a bohatý výber procedúr. Po dni plnom túlania sa týmito krásnymi miestami si pri západe slnka môžete dopriať masáž a chutné jedlo z domácej gastronómie.

 

Luxembursko

Rýchly konzumný spôsob cestovania i vďaka pandémii koronavírusu vystrieda slow travel. Doprajeme si menej dovoleniek, ale na jednom mieste strávime dlhší čas a spoznáme tak domácu kultúru, históriu, ale aj prírodu. Kvôli tomu sa do popredia pretlačia malé krajiny, ktoré vám ponúknu možnosť preskúmať ich celé počas jedného výletu. Ideálnou alternatívou je Luxembursko, ktoré doteraz stálo v úzadí popri jeho slávnejších susedoch. No táto nádherná monarchia vám má skutočne čo ponúknuť a na svoje si prídu milovníci horských túr i tí, ktorí preferujú radšej spoznávanie zaujímavých historických pamiatok.

 

Dubaj

Tento trend môžeme badať už od začiatku roka. Do Dubaja sa presunulo mnoho našich prominentov a rovnaký smer nabrali aj cestovatelia z ostatných krajín. Aktuálne sa stal najvyťaženejšou cestovateľskou destináciou, keďže vďaka dobrému zdravotníctvu a dôslednému kontrolovaniu všetkých turistov potlačili ochorenie do úzadia. Vďaka tomu ponúkajú dovolenkárom nielen ich tradičný luxus, ale aj príjemné teplé dni bez strachu z nákazy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images,
Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa