Palác Bangalore – miesto, ktoré očarilo aj rockové hviezdy

2021-02-27 00:00:00 |   |    | 

Mesto Bangalúr je ponímané ako moderná indická metropola, v ktorej prevažuje moderná architektúra s viacerými mrakodrapmi. No stačí zájsť na jeho predmestie a tam vás už čaká príjemné prekvapenie v podobe kráľovského paláca Bangalore.



 

Inšpirovaný tudorovským štýlom

Prvé práce na paláci začali v roku 1873. S týmto nápadom prišiel reverend Garrett, ktorý bol vtedy riaditeľom tunajšej vysokej školy. V tomto období už patrila táto časť Indie pod správu Anglicka, čo sa začalo premietať do tunajšej architektúry. Mnoho stavieb preto dostalo britskú pečať a tak tomu je aj v prípade paláca Bangalore. Garrett sa rozhodol, že jeho nový príbytok bude mať prvky jeho obľúbeného tudorovského štýlu. Neskôr prešiel pod správu maharadžu Maisúru, ktorý ho premenil na svoje letné sídlo a ešte viac ho zveľadil. Postupne pristaval ďalšie časti a prvá jednoduchá stavba sa premenila na veľkolepé dielo. Vo vlastníctve panovníckej rodiny zostal palác až dodnes, ale teraz už ponúkajú časť jeho priestorov na prehliadky a organizovanie rôznych podujatí.

 

Dvojník Windsoru? Majiteľ to popieral

Pri pohľade na Bangalore sa mnohým zdá, že sa veľmi podobá na Windsorský palác. Keďže jeho majiteľ pochádzal z Anglicka, začali sa šíriť klebety o tom, že takto iba chcel skopírovať ich veľkú pýchu. Reverend však všetky tieto informácie popieral, pretože podľa jeho slov si iba zvolil typický britský štýl architektúry a kvôli tomu mohlo dôjsť k takémuto omylu. I keď jeho skutočné pohnútky nie sú jasné, v súčasnosti poznáme aspoň presnú sumu, za ktorú postavili túto veľkolepú pamiatku. Pri jej výstavbe minuli až milión rupií, čo bola v tom období veľmi predražená cena spôsobená aj tým, že domáci chceli v prvej fáze zarobiť na cudzincoch a taktiež použitím drahých materiálov, ktoré museli priniesť z rôznych kútov sveta.

 

Luxusné zariadenie v exotickom štýle

Keďže bol palác postavený v druhej polovici 19. storočia, podarilo sa ho uchovať v dobrom stave. I keď jeho exteriér vyzerá ako typický anglický zámoček, po vstupe do interiéru budete milo prekvapení. Tam prevláda exotický orientálny štýl, ktorý z časti navrhol už prvý majiteľ. Honosné osobné komnaty, nádherné pracovne a najmä veľkolepé priestory určené na prijímanie návštev a denné posedenie sú pýchou tohto paláca. Tešiť sa môžete aj na prehliadku luxusného zariadenia, ktoré už mal na starosti maharadža s jeho rodinou. V jednotlivých miestnostiach sa nachádzajú nádherné nástenné maľby a precízne ornamentálne zdobenie.

 

Unikátna zbierka trofejí a exkluzívna galéria

Posledným panovníkom, ktorý žil v paláci, bol Jayachamarajendra Wadiyar. Ten bol vášnivým poľovníkom a všetky najvzácnejšie trofeje vystavoval práve v Bangalore. Kvôli tomu si tam môžete pozrieť viaceré unikátne úlovky divokých zverov a už pri príchode vás privíta obrovská vypreparovaná hlava slona. Zo slonej kože nechali vyrobiť aj viacero kúskov zariadenia v jednotlivých komnatách. Wadiyar svoj palác miloval a nakoniec v ňom v obklopení luxusu poslednýkrát vydýchol. Okrem loveckej zbierky po ňom zostala bohatá umelecká kolekcia. Vďaka tomu mohli po sprístupnení verejnosti otvoriť veľkú galériu, ktorá má jedny z najvzácnejších diel v tejto časti Indie.

 

Pozemok s veľkým zábavným parkom

Bangalore nie je iba pútavou historickou pamiatkou, ale aj miestom neočakávaných prekvapení. Jeho súčasťou je veľký pozemok s parkom plným pestrých drevín a kvetín. Časť z neho je uspôsobená do podoby anglickej záhrady. V odľahlej časti sa nachádza jedna atrakcia, ktorú by ste tam vôbec nečakali. Nájdete tam totiž väčší zábavný park, plný zaujímavostí pre deti i dospelých. Vybrať si môžete z rôznych bazénov, toboganov, vodných zábaviek, ale aj zábavného centra, ktorého súčasťou je miestnosť s umelým snehom. Taktiež sa môžete vyšantiť na niektorom z kolotočov a po návšteve tohto unikátneho miesta tak budete mať o pár nečakaných zážitkov navyše.

 

Prestížna koncertná sála

Rozsiahly areál umožňuje pripraviť pre vás ďalšie skvelé prekvapenie. Bangalore je totiž obľúbeným koncertným miestom v Indii. No nečakajte, že sa tam odohrávali len vystúpenia vážnej hudby. Maharadža chcel, aby bol jeho domov aj po smrti živou lokalitou, ktorá bude stáť v centre záujmu ľudí a vďaka tomu na palác nikto nezabudne. Preto na tomto úžasnom mieste vystupovali viaceré veľké celebrity. Na pódium sa tam postavili rockoví velikáni Rolling Stones a Deep Purple, veľký úspech zožala Metallica a počas rokov najväčšej slávy si tam zahrali i Backstreet Boys. Pre rôzne podujatia sa využíva aj interiér paláca. Často tam organizujú veľké konferencie, ale i divadelné predstavenia. Z Bangalore sa tak stalo dôležité kultúrne miesto a tým sa splnil sen pôvodných majiteľov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa