Kulinárske okienko len pre silné žalúdky: Pri pohľade na ázijské lahôdky vás strasie

2021-03-08 08:01:00 |   |    | 

Návšteva domácich trhov patrí k obľúbeným cestovateľským zážitkom. Sledovať slovné výmeny medzi predavačmi a nakupujúcimi, cítiť omamné vône rôznych delikates a potom ochutnať tú, ktorá sa vám najviac zapáči – to sa do pamäte vryje azda viac ako návšteva známej pamiatky. Nemusia to však vždy byť len pozitívne spomienky, v Ázii totiž predávajú aj také jedlo, z ktorého sa Európanom zdvíha žalúdok.



 

Už je to vyše roka, čo celý svet bojuje s pandémiou COVID-19, ktorú prvýkrát zaregistrovali v Číne. Vedci pôvodne predpokladali, že sa tam ľudia nakazili konzumáciou netopierov, a to upriamilo pozornosť celého sveta na ázijské trhy. Nielen na ich hygienické podmienky, ale tiež na zvieratá, ktorých mäso ponúkajú - či už na ďalšie spracovanie, alebo pripravené na priamu konzumáciu. O meste Kanton sa napríklad hovorí, že ľudia tam zjedia všetko so štyrmi nohami okrem stoličky, všetko, čo lieta, okrem lietadla a všetko vo vode okrem lode.

Pred vírusom patrili k najpopulárnejším pochúťkam netopiere, krysy aj hady, ktorých mäso ľudia konzumujú nielen kvôli zvláštnej chuti, ale tiež preto, že veria v ich liečivé účinky. Jedenie netopierov má napríklad zatočiť s astmou, korytnačky zasa s rakovinou a psie mäso je vraj veľmi výživné a pomáha pri impotencii či zlom krvnom obehu. Obvykle sa konzumuje v zime, lebo dobre zahreje, v lete však navyše prináša šťastie a pevné zdravie. Pečené mäso sa obvykle zajedá liči a zalieva alkoholom.

Práve konzumovanie domácich miláčikov vyvoláva najväčšie vášne a mnohí ľudia ho považujú takmer za kanibalizmus. Tradícia konzumovania psov pritom siaha až k dynastii Šang (2. tisícročie pr. Kr.) a dnes je bežná nielen v Číne, ale aj Vietname, Kambodži či Severnej Kórei. V Pchjongjangu majú dokonca reštauráciu, ktorá sa špecializuje na jedlá z tohto domáceho miláčika. Známy je tiež Festival psieho mäsa, ktorý sa každoročne koná v meste Yulin na juhozápade Číny. V hrnci počas neho údajne končí až 10 000 zvierat.

Za lahôdku sa však v Ázii považujú aj rôzne iné živočíchy a recepty na ich prípravu sa dedia z pokolenia na pokolenie. Obvykle obsahujú bylinky, korenie, zázvor a cesnak na zvýraznenie chuti. Japonci obľubujú veľryby, Kambodžania tarantuly a ďalšie národy si zas pochutnávajú na potkanoch, hadoch, chrobákoch, netopieroch, larvách, mravcoch, krokodíloch, žabách či opičích mozgoch. Väčšinu z toho nájdete bežne na trhoch či v reštauráciách.

Ochranári sa snažia proti konzumácii mnohých živočíchov bojovať. Argumentujú nielen ochranou ich práv, ale aj ohrozením niektorých druhov. Zatiaľ ťahajú za kratší koniec, hoci pandémie majú v tomto smere dobrý vplyv. V roku 2003 napríklad v dôsledku vírusu SARS klesol záujem o cibetky do takej miery, že 141 fariem vypustilo 4000 týchto zvierat do divočiny. Podobný efekt mala aj vtáčia chrípka, postupne sa však veci vždy dostali do stavu pred pandémiami. A tak sa veľké zmeny nepredpokladajú ani v budúcich rokoch.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa