Objavili najstaršie výtvarné dielo v Austrálii, dvojmetrová kengura má vyše 17-tisíc rokov

2021-02-24 16:00:00 |   |    | 

Austrálski vedci objavili doteraz najstaršiu známu skalnú maľbu v krajine, 17.300-ročnú maľbu kengury. Výtvarné dielo meria dva metre a bolo namaľované červeným okrom na strop skalného úkrytu.



Lokalita nálezu sa nachádza v Západnej Austrálii v regióne Kimberley, známom skalnými maľbami pôvodných obyvateľov Austrálie, aborigénov. Výsledky štúdie boli v utorok publikované v mesačníku Nature Human Behaviour, informuje stanica BBC.

Vek tohto diela určili vedci z Melbournskej univerzity rádiouhlíkovým datovaním organických zvyškov v pravekých hlinených osích hniezdach, ktoré sa nachádzali na namaľovanej kengure i pod ňou.

Podľa vedcov ide o najstaršiu známu neporušenú maľbu na území Austrálie.

 

 

Sven Ouzman, spoluautor danej štúdie zo Západoaustrálskej univerzity (UWA) v Perthe, dodal, že objavená skalná maľba môže mať súvislosť s pravekým výtvarným umením aj v iných oblastiach Austrálie.

"Toto ikonické vyobrazenie kengury je vizuálne podobné skalným maľbám z ostrovov v juhovýchodnej Ázii, ktoré majú vyše 40.000 rokov, čo naznačuje kultúrne prepojenie, ako aj možnosť, že v Austrálii sa nachádzajú ešte aj staršie skalné maľby," uviedol.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa