Londýnsky mor roku 1665 a súčasný Covid 19: Zistili sme paralely

2021-03-05 12:01:00 |   |    | 

Ako už iste viete, Covid 19 rozhodne nie je prvou pandémiou v histórii, ktorá dokázala zraziť na kolená celé mestá a paralyzovať ľudskú populáciu. V roku 1665 bolo Anglicko spustošené morom, ktorý si len v Londýne vyžiadal viac ako 100 000 obetí, teda štvrtinu vtedajšej populácie.



 

Najväčšia pandémia v histórii Veľkej Británie

V priebehu 50 rokov, ktoré predchádzali Veľkému moru, sa populácia Londýna zdvojnásobila. Desaťčlenné rodiny žili v dvojizbových chatrčiach, ulice boli mokré a špinavé a základná hygiena bola dosť biedna. Mor začal v najväčších londýnskych getách v St. Giles. Šíril sa baktériami a bol nesmierne nákazlivý. Ak sa niekto zatvoril doma, mal približne 30-percentnú šancu prežiť.

V tej dobe ešte nikto nevedel, čo chorobu spôsobuje, od 19. storočia dodnes sa však odborníci domnievajú, že za pandémiou mali byť zodpovedné krysy alebo skôr blchy krýs. Boli však naozajstnými prenášačmi?

Podľa nových štúdií možno túto nákazu nešírili potkany ani ich blchy, ale vši. Presnejšie telové vši, ktoré sú dnes vďaka moderným pracím prostriedkom a technikám takmer vyhubené. Tieto malé tvory pijúce krv mohli dlhodobo prebývať na ľudských šatách, sať ich majiteľom krv a infikovať ich baktériami.

Ďalšia štúdia naznačuje, že blchy boli schopné šíriť chorobu samy, bez toho, aby používali krysy. Blchy a vši žili v teplých šatách a posteliach ľudí a keďže zdieľanie oblečenia a hromadné spanie bolo vtedy bežné, mohli úplne jednoducho chorobu prenášať.

Covid 19 sa síce prenáša inak, ale aj dnes platí, že základným prostriedkom k eliminácii nákazy je dodržiavanie hygieny a vyhýbanie sa tesnému kontaktu s ostatnými.

 

Pandemické reakcie v 17. storočí

Opatrenia, ktoré podnikol v roku 1665 kráľ Karol II. k zamedzeniu šírenia pandémie, sú veľmi podobné tým dnešným.

K prvým krokom patrilo zatvorenie divadla. Ako sa pandémia zhoršovala, vytvorili sa oficiálne certifikáty pre ľudí bez príznakov, bez ktorých by nikto nemohol vstúpiť do podnikov a ľuďom bol odopretý vstup do dedín a miest v kraji. Sociálny dištanc bol rovnako dôležitým aspektom.

Po dobu 40 dní boli infikované domy zatvorené, potom boli vydymené a steny vybielené. Bol zakázaný predaj majetku nakazených, mince na trhoch boli skladované v octe a zákazníci a predajcovia sa vyhýbali priamemu vzájomnému kontaktu, takže kupujúci si sami vyberali výrobky. Lekári nosili masky pripomínajúce vtáčie hlavy a zobáky masiek naplnili levanduľou a inými voňavými materiálmi, aby filtrovali vzduch.

Drobné odlišnosti sa nájdu, ale len vďaka všeobecnému vývoju, ktorý prirodzene s dobou prišiel. Nepoužívame ocot, ale dezinfekciu a namiesto vtáčích masiek respirátory.  Poďme spoločne s medikom Xand van Tullekenem, archeologičkou Rakshou Dave a novinárom Johnom Sergeantom zistiť paralely medzi týmito dvoja epidémiami v trojdielnom dokumente  Epidémia: Čierna smrť od nedele 7. marca o 21:00 na televíznej stanici Viasat History a pozrime sa, ako sa ľudstvo s pandémiou vysporiadalo v 17. storočí.

Trojdielny dokument s názvom rekonštruuje vtedajšie udalosti a popisuje súčasnú obranu proti pandémii Covid-19. Jeho cieľom nie je dávať vládam konkrétne návody, ako sa s novodobou pandémiou vysporiadať, ale určite je zaujímavé, ako sú niektoré kroky vtedajších a súčasných vlád podobné.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Viasat History
Zdroj: Viasat History

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa