Taliani v šoku: V Ríme otvorili automat na pizzu

2021-05-16 12:00:00 |   |    | 

Taliansku pizzu poznajú a milujú ľudia po celom svete. Možno ani netušíte, že jej domovom je Neapol, kde ju údajne 11. júna 1889 prvýkrát pripravil istý Raffaele Esposito. Ten sa v súčasnosti musí v hrobe obracať – v Ríme totiž otvorili automat na pizzu.



 

V originálnej verzii sa pizza margherita robí z paradajok, ktoré boli pestované na vulkanickej pôde v okolí Neapola a posypú ju originálnou mozzarellou z byvolieho mlieka a čerstvými lístkami bazalky. Najznámejším podnikom je neapolská pizzéria Sorbillo, kde počas hlavnej sezóny musíte na túto delikatesu čakať v rade aj vyše hodiny.

Úplne iné podmienky platia neďaleko Piazza Bologna v Ríme. Tam totiž otvorili automat na pizzu, kde si túto známu pochúťku môžete dopriať takmer okamžite. Automat je v prevádzke 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Do stroja sa zmestí cesto až na 100 pízz a technik môže kedykoľvek cesto doplniť.

Automat "Mr. Go Pizza" vydá pizzu tri minúty po tom, čo klienti vložia svoje peniaze, a vyberú si, ktorú pizzu chcú. V ponuke sú štyri druhy: margherita, slaninková, štyri druhy syra a  pizza s pikantnou salámou. Cena za jednu sa pohybuje od 4,50 do 6 eur.

O kvalite však väčšina domácich silno pochybuje. Na sociálnych sieťach sa už proti automatu vyjadrilo mnoho Rimanov, niektorí ale pripomínajú, že aj obchody s potravinami predávajú mrazené pizze, ktoré s tou pravou talianskou veľa spoločného nemajú. Niektoré recenzie tvrdia, že pizza z automatu je „prijateľná, ak sa ponáhľate“, iní hovoria o čistej hrôze.

Je OK, ale nie je to pizza,“ zhodnotila istá Neapolčanka. „Vyzerá dobre, ale je oveľa menšia než v reštaurácii a je tam menej ingrediencií,“ citujú médiá aj dôchodcu Claudia Zampigu. Mimochodom prípravu pizze vrátane pridávania syra či byliniek môžete počas čakania sledovať cez okienko. Domáci sa však zhodujú – na skutočného kuchára pri práci sa rozhodne pozerá lepšie!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa