V Dubaji otvorili najhlbší bazén na svete: Potápať sa v ňom môžete aj vy

2021-08-05 12:01:00 |   |    | 

Dubajčania opäť dokázali, že ak máte peniaze, tak pre vás nie je nič nemožné. Po botanickej záhrade na púšti, lyžiarskom svahu v nákupnom centre a najvyššej budove na svete majú ďalší unikát. Tentoraz sa im podarilo vytvoriť najhlbší bazén na svete.



 

Hĺbka 60 metrov a 14 miliónov litrov vody

Nový dubajský bazén nesie pomenovanie Deep Dive Dubai a nápad na jeho postavenie nevznikol iba kvôli túžbe prekonať ďalší svetový rekord. Domáci obyvatelia ním chceli pripomenúť svojich predkov, ktorí sa živili lovom perál. Preto tvar tohto nielen najhlbšieho, ale aj najrozsiahlejšieho bazéna pripomína lastúru. Ak sa chcú potápači dostať na dno, musia sa spustiť až do hĺbky 60 metrov. Na napustenie bazéna spotrebujú neuveriteľných 14 miliónov litrov vody. Jej teplota je 30 stupňov, aby tak vytvorili čo najlepšie podmienky pre návštevníkov. Bazén nie je kvôli špecifickým podmienkam určený pre plavcov. Po jeho ploche sú rozmiestnené špeciálne osvetlenia, aby ste si tak mohli lepšie vychutnať jeho netradičné priestory a zahrať sa na bádateľov.

 

Pre verejnosť ho otvoria až budúci rok

Momentálne ešte nie je táto novinka prístupná pre verejnosť. Napriek tomu si už bazén vyskúšalo veľa fanúšikov potápania. Aktuálne je celý projekt v testovacej fáze, počas ktorej chcú umožniť jeho návštevu len vybraným ľuďom. Keby ste teda patrili medzi prihlásených šťastlivcov a prišla by vám osobná pozvánka od Deep Dive Dubai, vyskúšali by ste si ho v takomto predstihu. Medzi hosťami so špeciálnou vstupenkou bol napríklad aj herec Will Smith, ktorý je známym fanúšikom potápania. Podľa jeho reakcií sa mu nová atrakcia mimoriadne páčila. Svojim priaznivcom navyše ponúkol ohromujúci pohľad do bazéna s priezračnou vodou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Smith (@willsmith)

 

Pod hladinou vytvorili opustené mesto

Deep Dive Dubai neponúka iba jednoduché ponory do hĺbky. V bazéne si síce nemôžete vychutnať krásny podmorský svet, ale čaká vás tam iné prekvapenie. Jednotlivé časti sú prepojené do komplexu, ktorý premenili na opustené zaplavené mesto. Vy sa tak zahráte na výskumníkov a pod hladinou preskúmate jeho zákutia a odhalíte skryté tajomstvá. Steny sú pokryté zaujímavými grafikami a ozdobami, zájdete aj do priestorov s truhlicami na poklad a najobľúbenejšou časťou je veľký apartmán. V ňom uvidíte napríklad herňu, v ktorej si môžete zahrať stolový futbal alebo vyskúšať hracie automaty. Pod hladinou je nainštalovaný špeciálny audiosystém, ktorý v každej miestnosti vytvára úplne inú atmosféru. Šéf projektu Jarrod Jablonski verí, že si ich bazén obľúbia aj filmové štáby. Celý priestor je prispôsobený na nakrúcanie a nachádza sa v ňom najväčšie nahrávacie štúdio pod hladinou v tomto regióne.

 

Potápať sa môžu deti nad 10 rokov

Bazén možno na prvý pohľad vyzerá ako veľká výzva pre skúsených potápačov. No v skutočnosti je práve ponor v takomto prostredí oveľa bezpečnejší ako na otvorenom mori alebo v jazere. Z toho dôvodu umožňujú návštevu Deep Dive Dubai aj úplným amatérom. Ak si nedôverujete, môžete si objednať inštruktora, ktorý vás oboznámi so základmi adrenalínového športu. Do bazéna môžu ísť dokonca aj deti, pokiaľ už dosiahli vek desať rokov. Jediné obmedzenie pre nováčikov platí pri hĺbke ponoru. Kvôli nedostatku skúseností môžu ísť na začiatok maximálne do dvanástich metrov. Priestory pod hladinou môžete preskúmať na vlastnú päsť, alebo sa pripojte k tour so sprievodcom. Veľa potápačov bazén využíva iba na tréning, aby potom mohli skúšať ponory na zaujímavých miestach v mori, alebo tak trénujú na súťaže. Prevádzkovatelia atrakcie upozorňujú všetkých návštevníkov na jednu dôležitú vec. Potápanie v tak hlbokom bazéne je síce bezpečné, ale nasledujúcich 18 až 24 hodín nemôžete kvôli vplyvu tlaku na telo ísť do výšky nad 300 metrov. Z toho dôvodu si naplánujte návštevu bazéna viac ako jeden deň pred odletom a taktiež nasledujúce hodiny nechoďte na prehliadku veže Burdž chalífa, pretože najvyššie poschodia sú už nad týmto limitom.

 

Na bezpečnosť dohliada 56 kamier

Prevádzka tak veľkého bazéna si vyžaduje špeciálne bezpečnostné podmienky. Z toho dôvodu museli v areáli nainštalovať hyperbarickú komoru, kde sa v prípade núdzovej situácie ukryje dvanásť ľudí. Pod hladinou rozmiestnili 56 kamier, pomocou ktorých v digitálnom centre neustále sledujú stav potápačov. Keďže v tak veľkej hĺbke na nich pôsobí iný tlak, mohlo by im prísť nevoľno a taktiež by mohli odpadnúť. Preto sú neustále k dispozícii niekoľkí potápači, ktorí dokážu v prípade potreby rýchlo zasiahnuť a pomôcť ohrozenému človeku.

 

Druhý najhlbší bazén máme u susedov

Až do otvorenia dubajskej atrakcie si prvenstvo s najhlbším bazénom na svete držali Poliaci. Ich Deepspot sa nachádza v mestečku Mszczonów, ktoré sídli päťdesiat kilometrov od Varšavy. Návštevníci si môžu vyskúšať ponor do hĺbky 45 metrov. Bazén je určený najmä na trénovanie potápania, preto priestor pod hladinou nie je tak pestrý ako v Dubaji. Aj u našich susedov máte k dispozícii kurzy s inštruktormi pre začiatočníkov alebo si môžete iba testovať svoje schopnosti a pripravovať sa na potápanie v mori.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa