Historické okienko: Známe slovenské pamiatky na unikátnych RETRO foto

2021-09-18 00:00:00 |   |    | 

V našom letnom seriáli sme vám prinášali zaujímavé historické fotografie známych pamiatok. Dnes nastal čas na poslednú časť, kde si predstavíme, ako vyzerali v minulosti niektoré z najnavštevovanejších atrakcií Slovenska.



 

Bratislavský hrad

Bratislavský hrad je nielen dominantou hlavného mesta, ale zároveň plní funkciu jedného z našich oficiálnych reprezentatívnych priestorov. Dnešný vzhľad hradu vznikol v rámci neskorogotickej prestavby staršieho sídla za kráľa Žigmunda Luxemburského, neskoršou úpravou z obdobia renesancie a raného baroka a napokon veľkou prestavbou z pevnosti na reprezentačné sídlo habsburského kráľovského dvora v rokoch 1750 až 1760. V roku 1811 však hrad vyhorel a zostal v ruinách, až kým sa v roku 1953 pristúpilo k jeho záchrane a postupnej obnove.

 

Dóm sv. Alžbety v Košiciach

Košický dóm svätej Alžbety je najvýchodnejšou gotickou katedrálou v Európe a najväčším chrámom na Slovensku. Bol postavený v slohu vrcholnej gotiky približne od roku 1380, posledná etapa bola dokončená v roku 1508. V interiéri upúta najmä oltár sv. Alžbety so 48 obrazmi, zavesená plastika Immaculaty a neskorogotický krídlový oltár Navštívenia Panny Márie.

 

Devín

Devín na sútoku riek Dunaja a Moravy patrí k našim najvýznamnejším lokalitám. Osídlený bol už od praveku, po Keltoch od 1. – 4. storočia sa stal súčasťou hraničného obranného systému Limes romanus. V 9. storočí je toto miesto spojené s menom kniežaťa Rastislava, ktorý tu nechal vybudovať mohutnú veľkomoravskú pevnosť. Kamenný stredoveký hrad bol postavený na skalnom brale najneskôr v druhej polovici 13. storočia a neskôr bol viackrát prestavený a rozšírený. V roku 1961 hrad Devín vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku.

 

Pešia zóna v Nitre

Centrum mesta Nitra má aj v súčasnosti svoje neodškriepiteľné čaro, kedysi však bolo ešte krajšie. Až do druhej svetovej vojny ho napríklad zdobila budova Mestského (alebo Župného) divadla, ktorú postavili v roku 1883 podľa projektu uznávaného maďarského architekta Adolfa Voyta. 26. marca 1945 však na Nitru a okolie podniklo nálet 36 sovietskych bombardovacích lietadiel. Napriek tomu, že sa tam už nenachádzali žiadne nemecké jednotky, zhodili na toto územie 166 bômb, ktoré poškodili takmer 300 budov a úplne zničili 53. Medzi nimi aj divadelnú budovu na pešej zóne.

 

Pamätník SNP v Banskej Bystrici

Banská Bystrica zohrala veľmi dôležitú úlohu počas Slovenského národného povstania. Práve kvôli tomu tam sídli pamätník tejto dôležitej udalosti a tiež 2. svetovej vojny. Súčasná veľkolepá budova bola dostavaná v roku 1969 a v tých časoch to bolo jedno z najmodernejších múzeí v strednej Európe. Stála výstava prináša informácie z protifašistického boja u nás. Ponúka najväčšie množstvo informácií o SNP a pozrieť si tam môžete aj dve dôležité historické videá približujúce zákulisie týchto bojov. Exteriér múzea tvorí výstava ťažkej bojovej techniky.

 

Zvolenský zámok

Dominantou Zvolena je gotický zámok s renesančným vonkajším opevnením, ktorý bol postavený v rokoch 1370 - 1382 uhorským kráľom Ľudovítom I. Vznikol ako poľovnícky zámok typu talianskych mestských kastelov a neskôr bol prestavaný v duchu renesancie a baroka. V súčasnosti jeho priestory využíva Slovenská národná galéria Bratislava.

 

Národný dom v Martine

Národný dom patrí k dominantám Martina. Základný kameň tejto polyfunkčnej budovy podľa návrhu architekta Blažeja Bullu bol položený 30. apríla 1888. Pôvodne v nej sídlil hostinec, divadlo, múzeum a kasíno (spoločensko-politický klub občanov), neskôr pribudol martinský Priemyselný spolok a iné úrady. V roku 1940 k budove pristavali krídlo pre Slovenský spevokol. V rokoch 1952 – 1953 bol Národný dom upravený len na divadelné účely a aj dnes v ňom sídli Slovenské komorné divadlo Martin.

 

Kaštieľ v Modre

Pôvodne obývaný mlyn z prelomu 16. a 17. storočia prešiel viacerými prestavbami, až nadobudol začiatkom 20. storočia dnešnú podobu kaštieľa, keď si ho nechal cisársky kancelár Arhur Polzer prestavať na reprezentatívne a pohodlné sídlo. Z tohto obdobia pochádza aj úprava parku s okrasnými plochami, ovocnými sadmi a jazierkom s ostrovčekom. V roku 1922 kúpil kaštieľ štát a umiestnil doň Štátnu vinársku a ovocinársku školu. V súčasnosti je sídlom Malokarpatského osvetového strediska.

 

Bazilika Sedembolestnej Panny Márie, Šaštín-Stráže

Obec Šaštín-Stráže je známa predovšetkým ako pútnické miesto, ktorým sa stala už po roku 1564, keď manželka tunajšieho grófa nechala zhotoviť sochu Sedembolestnej Panny Márie ako vďaku za vyslyšanie jej prosieb. K soche putovalo čoraz viac ľudí, pretože verili v jej zázračnú moc. V 17. storočí to potvrdilo aj kanonické vyšetrenie a sochu vyhlásili za zázračnú. V roku 1733 ju dostali paulíni, ktorí sa v obci rozhodli postaviť pútnický chrám a kláštor. Barokovú stavbu vysvätili v roku 1764 a sochu Sedembolestnej Panny Márie preniesli na hlavný oltár vyrobený z červeného mramoru.

 

Hrad Krásna Hôrka

Krásna Hôrka postavil v 13. storočí na dôležitej obchodnej ceste vedúcej zo Sedmohradska na Spiš a do Poľska vplyvný rod Bebekovcov, prvá písomná zmienka pochádza z roku 1333. V 17. storočí sa hrad stal sídlom župy a bol prebudovaný na honosné reprezentačné renesančné sídlo. Roku 1817 vyhorel a jeho ďalší majitelia Andrássyovci v ňom po renovácii umiestnili rodové múzeum, ktorého základom sa stali pôvodné historické interiéry a zbierky. Až do roku 1812 bol hrad obývaný. Posledný majiteľ D. Andrássy ho premenil na rodové múzeum a od roku 1906 ho sprístupnili verejnosti. 10. marca 2012 však vyhorel a momentálny je uzavretý.

 

Chmarošský viadukt, Telgárt

Telgárt je najvyššie položenou horehronskou obcou, rozprestiera sa na južných svahoch Kráľovej hole, na spojnici Gemera a Spiša. Hlavnou turistickou atrakciou je jazda vlakom Horehronský expres na železničnej trati Brezno - Margecany. Nachádza sa na nej deväť tunelov i Telgártsky a Chmarošský viadukt, ktorý sa v dĺžke 113,6 metra klenie ponad Gregorovu dolinu. Stavba z polovice 30. rokov minulého storočia je dokonalým spojením technickej virtuozity a nádherného prostredia.

 

Pamätník Československej armády na Dukle

Pamätník Československej armády na sa nachádza v blízkosti hraničného priechodu do Poľska Vyšný Komárnik a pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu, ktorá sa uskutočnila na jeseň 1944. Počas bojov tu padlo vyše 60 tisíc sovietskych a československých vojakov. Pamätník vysoký 28 m postavili v roku 1949. Je zakomponovaný do vojenského cintorína, ktorý pretína kolonáda s bronzovými tabuľami s menami 1 265 padlých príslušníkov 1. československého armádneho zboru.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa