Truckmi po odľahlých končinách Kanady: Ako sa jazdí obrovskými vozmi v krajine nikoho?

2021-10-17 12:01:00 |   |    | 

Máloktorý muž ako chlapec netúžil po tom, aby si aspoň na chvíľu vyskúšal prácu vodiča kamiónu. A predstavte si ešte, že by ste mali jazdiť po odľahlých cestách druhej triedy v Severnej Amerike! Teraz máme možnosť okúsiť túto prácu aspoň prostredníctvom televíznej obrazovky.



 

Dokumentárny seriál „Truckeri na okreskách“ (v origináli Backroad Truckers) zavedie divákov za najdrsnejšími vodičmi, ktorí však bežne neprechádzajú kontinentom od jedného pobrežia k druhému po širokých diaľniciach. Namiesto toho vozia expresné zásielky po odľahlých končinách Kanady, cez miesta, kde líšky dávajú dobrú noc.

Ich rajónom sú cesty druhej triedy a prácou tzv. hotshotting, čo je pojem, pre ktorý v slovenčine nenájdeme presný ekvivalent. Ide o expresnú prepravu do lokalít, ktoré nie sú jednoducho dostupné. Tiež sa nejazdí bežnými kamiónmi, keďže tie sa sem jednoducho ani nevojdú. Väčšinou sa jedná o upravené pickupy, o ktorých ale v našich končinách ani nechyrujeme. Sú to obrovské monštrá, na ktoré by vám vodičský preukaz skupiny B jednoducho nestačil.

Napriek  vysokému nebezpečenstvu sa stále nájdu ľudia vyhľadávajúci túto prácu. Tí väčšinou túžia po dobrodružstve a nevadí im súvislá vrstva snehu, ani brodenie sa autom cez rieku. Zásielky svojich zákazníkov takmer vždy bezpečne doručia na určené miesto, ale prirodzene nejde o službu, ktorá je práve najlacnejšia.

Na tomto druhu podnikania si  v Britskej Kolumbii vybudoval pomerne dobré meno a slušný biznis aj Donny Kleinfelder, ktorému nikto nepovie inak ako Big Donny – Veľký Donny. Keď práve neťahá svojich parťákov z nejakej šlamastiky alebo sám nevozí expresné zásielky, zbiera veterány a starožitnosti. Je to jeho najväčšia vášeň, i keď jeho žena a syn Keo z toho nadšení nie sú. Práve syn, prezývaný Malý Donny (i keď fyzicky od otca oveľa menší  nie je) je jednou z kľúčových postáv rodinného podniku. Keď práve nejazdí s odťahovacou službou, upravuje si firemné tereniaky.

Ďalšou silnou osobnosťou je Dale Kristensen. Je síce malého vzrastu, ale čo sa týka skúseností, patrí k najväčším tvrďasom v Bog Donnyho tíme. Donnyho „divokou kartou“ je Craig Gruden, ktorý sa práve vrátil z väzenia, kde sa ocitol už niekoľkýkrát, tentoraz pre bitku v bare.

Celú pospolitosť dopĺňa Angela Kirstein, ktorá rozhodne nie je nežnou kvetinkou a do celej partie zapadá ako puzzle.  V detstve si ju ako sirotu z Brazílie adoptovala rodina z Saskatchewanu. Osud ju zaviedol na miesta, kde si mohla vyskúšať prácu vodičky kamiónu a práve podmienky u Veľkého Donnyho ju oslovili najviac.

Samozrejme aj v tejto práci sa nájde konkurencia. Tou najväčšou je Dave Schwandta, prezývaný aj The Hustler, ktorý je síce oproti Donnymu menší, ale o to urputnejšie sa snaží udržať si svoju pozíciu. Má odťahovú službu a je dostupný v podstate 24 hodín denne. Púšťa sa do ozajstného risku, lebo okrem odťahovacích služieb začína aj s hotshottingom. Jeho snom je vymaniť sa z pozície outsidera a vybudovať impérium podobné tomu Donnyho, kde by mohol zamestnávať celú rodinu. I keď jeho deti Tristan a Alyssa jeho nadšenie vôbec nezdieľajú.

Pozrieť si osudy a životy pozoruhodnej partičky Truckerů na okreskách si môžete už od pondelka 18. októbra na televíznej stanici Viasat Explore.

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: Viasat Explore
Zdroj: Viasat Explore

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa