Desivé FOTO budúcnosti: Najslávnejším pamiatkam sveta hrozí, že sa ocitnú pod vodou

2021-10-14 12:01:00 |   |    | 

Odborníci bijú na poplach. Ak sa nám nepodarí zastaviť klimatické zmeny, celé mestá sa ocitnú pod vodou. Pre lepšiu predstavu pripravili ukážku, ako budú v priebehu budúcich 50 rokov ich centrá postupne zaplavované. Všetko však záleží len na nás...



 

Nezávislá organizácia Climate Central združuje významných vedcov a novinárov, ktorých cieľom je informovať verejnosť o zmenách klímy a ich vplyve na Zem. Jej najnovší projekt má názov Picturing Our Future a na šokujúcich záberoch ukazuje, ako budú vyzerať mestá celého sveta, ak nezmeníme náš prístup k ochrane prírody.

V dôsledku globálneho otepľovania sa hladina svetových oceánov zdvihla od roku 1880 o približne 20 centimetrov. Až tretina z toho je však záležitosťou ostatného štvrťstoročia. Najvyšší nárast vedci spozorovali v roku 2019, keď boli moria až o 86 centimetrov vyššie než v roku 1993, odkedy merania zaznamenávajú satelity.

Vedci v tejto súvislosti načrtli dve alternatívy. V porovnaní vidno na ľavej strane ideálnu situáciu, keď dôjde k drastickému zníženiu emisií a priemerná teplota sa zvýši „len“ o 1,5 stupňa Celzia. Alternatíva vpravo však zobrazuje tú horšiu možnosť – ľudstvo sa nezmení, teplota sa do roku 2050 zvýši o 3 stupne a hladina oceánov takmer o 6,5 mesta. Pod vodou sa ocitnú celé mestá. (Keď zachytíte deliacu čiaru myškou, môžete ňou ľubovoľne posúvať doľava a doprava a vidieť zmeny).

V Európe čaká katastrofický scenár metropoly Londýn, Glasgow, Dublin, Antverpy, Haag, Kodaň, Hamburg, Oslo, Petrohrad, ale aj južné mestá Lisabon, Barcelonu či Thessaloniki (Solún). Zlá prognóza sa týka aj našich susedov v Poľsku, kde hrozí zaplavenie centrám miest Gdansk a Gdyňa.

Zdvíhať sa pravdepodobne bude aj hladina „slovenského mora“. Ak sa nezmení naša uhlíková stopa, do tridsiatich rokov budú zaplavené ulice chorvátskej Puly, Zadaru aj Splitu. Rovnaká situácia hrozí podľa vedcov napríklad aj bulharskému Burgasu. Cestovateľov do exotiky zas nepoteší prognóza pre Bahamy, Havaj, ale aj božské pláže Ria de Janeiro či Santa Monica v Kalifornii.

Z najznámejších svetových turistických destinácií možno spomenúť Tunis, Kapské mesto, Šanghaj, Singapur, Tokio, Sydney, Quebec, Vancouver, New York, San Francisco, La Paz v Mexiku či Buenos Aires. Všade tam sa centrá s veľkou pravdepodobnosťou ocitnú pod vodou.

Najhoršia situácia však hrozí Bombaju a  Havane. Pri oteplení planéty o 1,5 stupňa a nárastu hladiny mora asi o pol metra to ešte nie je tak katastrofálne. Ak sa však naplní pesimistickejší scenár, múzeum Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya v indickej metropole aj Plaza de la Catedral v hlavnom meste Kuby úplne pohltí voda.

Podľa výpočtov vedcov obýva oblasti ohrozené zaplavením takmer miliarda ľudí. 267 miliónov žije vo výške menej než 2 metre nad morom, 62 percent z nich v tropických častiach Zeme. Najohrozenejší sú obyvatelia Indonézie. Ak nezmeníme naše správanie k modrej planéte, do roku 2050 bude musieť svoje domovy opustiť 216 miliónov ľudí. Niektoré zo 42 najmenších krajín sveta (ako napríklad Tuvalu a Nauru) môžu úplne "vymiznúť".

 

Autor: © Zoznam/AKO

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Climate Change

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa