Obrovský úspech slovenského astrofotografa: Vo svete boduje snímkou polárnej žiary

2021-11-25 07:00:00 |   |    | 

Univerzitná asociácia pre výskum vesmíru publikovala v stredu Geovedeckú snímku dňa, ktorej autorom je Slovák Tomáš Slovinský. Fotografia pochádza z nórskeho Tromsa, najsevernejšieho mesta tejto severskej krajiny, a zachytáva mimoriadne jasnú polárnu žiaru nad Nórskym morom 27. októbra. Autor ňou chce poukázať na šance súvisiace s pozorovaním polárnej žiari na Slovensku v nasledujúcich rokoch.



 

Podľa Tomáša Slovinského, riaditeľa OZ Astronómia pre všetkých, sa šance na jej pozorovanie s blížiacim sa maximom slnečnej aktivity neustále zvyšujú. "Naše Slnko má niekoľko hlavných cyklov. Najznámejší z nich, 11-ročný slnečný cyklus, pravdepodobne dosiahne svoje maximum v júli 2025. Práve pri Slnku sa začína písať príbeh polárnej žiary, ktorú by sme z našich končín mohli v budúcnosti pozorovať," skonštatoval Slovinský.

Pripomenul, že Aurora sa na našom území v minulosti už niekoľkokrát objavila, napríklad v roku 1989 či 2015. Avšak, ak sa chcú pozorovatelia v Európe vydať za jasnou a dynamickou polárnou žiarou, musia ísť severnejšie. V rámci Európy sú obľúbené najmä škandinávske oblasti za hranicou polárneho kruhu, kde je možné vychutnať si polárnu žiaru počas takmer celého roka, najjasnejšie na jar a jeseň.

Pre autora snímky to nie je jediné ocenenie, ktoré za posledné dni získal. Nedávno po ňom slovenský objaviteľ asteroidov Štefan Kürti pomenoval planétku v Slnečnej sústave.

The Earth Science Picture of the Day (EPOD), v preklade  Geovedecká snímka dňa, zdôrazňuje rôznorodé procesy a javy, ktoré formujú našu planétu a životy. Zhromažďuje a archivuje fotografie, snímky, grafiku a umelecké diela s krátkymi vysvetľujúcimi popismi a odkazmi. Rubrika bola založená v roku 2000 a patrí pod Univerzitnú asociáciu pre výskum vesmíru.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Tomáš Slovinský
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa